Szybko i smacznie, czyli ciastka francuskie z owocami do przygotowania na 15 minut przed podaniem kawy. Lekkie, chociaż nie dietetyczne:)
Ciasto francuskie mam raczej stale w lodówce. Jest świetnym rozwiązaniem w przypadku gdy ochota na coś pysznego wielka a czasu mało:).
Polecam i życzę Smacznego
Ciastka francuskie z owocami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 8 szt.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 275g (wersja bez jaj i mleka)/do kupienia w supermarketach/
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek, garść suszonej żurawiny
- galaretka porzeczkowa do polania ciastek (dla nieuczulonych proponuję gorącą czekoladę)
Przygotowanie:
- Owoce umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę, oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać
- Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze do pieczenia, pokroić na 8 równych prostokątów
- Na każdy prostokąt nałożyć łyżkę mieszanki owoców i bakalii
- Złożyć każdy prostokąt na pół lub w trójkąt (nie zawsze rozmiar prostokąta na to pozwala), zlepić brzegi maczając palce w mące
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać gotowe ciastka
- Widelcem przycisnąć brzegi ciastek, posmarować ciastko mlekiem ryżowym
- Nagrzać piekarnik, wstawić blaszkę z ciastkami, piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut (mają być rumiane)
- Rumiane ciastka wyłożyć do ostudzenia
- Lekko ostudzone, ale jeszcze dość ciepłe podawać polane galaretką owocową
Wskazówki:
Ciastka można podgrzewać przed każdym podaniem.
1 Reply to "Ciastka Francuskie z Owocami"
asieja 27 listopada 2011 (10:05)
pyszne te rogaliki.