Ciastka Francuskie z Owocami

Szybko i smacznie, czyli ciastka francuskie z owocami do przygotowania na 15 minut przed podaniem kawy. Lekkie, chociaż nie dietetyczne:)

Ciasto francuskie mam raczej stale w lodówce. Jest świetnym rozwiązaniem w przypadku gdy ochota na coś pysznego wielka a czasu mało:).

Polecam i życzę Smacznego

Ciastka francuskie z owocami

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15-20 minut

Trudność: łatwe

Liczba porcji: 8 szt.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275g (wersja bez jaj i mleka)/do kupienia w supermarketach/
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek, garść suszonej żurawiny
  • galaretka porzeczkowa do polania ciastek (dla nieuczulonych proponuję gorącą czekoladę)

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę, oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać
  2. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze do pieczenia, pokroić na 8 równych prostokątów
  3. Na każdy prostokąt nałożyć łyżkę mieszanki owoców i bakalii
  4. Złożyć każdy prostokąt na pół lub w trójkąt (nie zawsze rozmiar prostokąta na to pozwala), zlepić brzegi maczając palce w mące
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać gotowe ciastka
  6. Widelcem przycisnąć brzegi ciastek, posmarować ciastko mlekiem ryżowym
  7. Nagrzać piekarnik, wstawić blaszkę z ciastkami, piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut (mają być rumiane)
  8. Rumiane ciastka wyłożyć do ostudzenia
  9. Lekko ostudzone, ale jeszcze dość ciepłe podawać polane galaretką owocową

Wskazówki:

Ciastka można podgrzewać przed każdym podaniem.

1 Reply to "Ciastka Francuskie z Owocami"

  • comment-avatar
    asieja 27 listopada 2011 (10:05)

    pyszne te rogaliki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.