Zupa Grochowa

Kolejna zupa, którą uwielbia mój syn. Takie “męskie” zupy woli najbardziej. 

Jesień raczej sprzyja takim wyborom:)
Groch rozgotowuje się zupełnie więc ziarenek w zupie nie znajdziemy. 
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

 

CZAS GOTOWANIA: 1,5h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE 

LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
  • 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
  • kostka bulionu warzywnego BIO, opcjonalnie
  • 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
  • 200 g łuskanego grochu
  • 200 g boczku wędzonego
  • ½ małej cebuli
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  1. Opłukać groch, nie trzeba go wcześniej moczyć
  2. Ugotować wywar z żeberek, dodać umyty groch i gotować ok. 30 minut
  3. Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
  4. Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
  5. Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
  6. Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /groch zupełnie się rozgotuje/
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek i zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania
  8. Można podawać z pieczywem 
 

1 Reply to "Zupa Grochowa"

  • comment-avatar
    Arvén 27 listopada 2011 (23:04)

    Może i męska, ale ja bardzo ją lubię 🙂 Idealna jesienno-zimowa zupa!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.