Kolejna zupa, którą uwielbia mój syn. Takie “męskie” zupy woli najbardziej.
Jesień raczej sprzyja takim wyborom:)
Groch rozgotowuje się zupełnie więc ziarenek w zupie nie znajdziemy.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 1,5h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
- kostka bulionu warzywnego BIO, opcjonalnie
- 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
- 200 g łuskanego grochu
- 200 g boczku wędzonego
- ½ małej cebuli
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Opłukać groch, nie trzeba go wcześniej moczyć
- Ugotować wywar z żeberek, dodać umyty groch i gotować ok. 30 minut
- Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
- Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
- Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /groch zupełnie się rozgotuje/
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek i zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania
- Można podawać z pieczywem
1 Reply to "Zupa Grochowa"
Arvén 27 listopada 2011 (23:04)
Może i męska, ale ja bardzo ją lubię 🙂 Idealna jesienno-zimowa zupa!