Mięso królika obok jagnięciny jest zalecane dla alergików, nie tylko ze względu na dobrej jakości białko ale głównie dlatego, gdyż uczula zdecydowanie rzadziej niż mięso wołowe czy kurczak.
Na niedzielny obiadek jak znalazł. Polecam smaczne, delikatne i lekkostrawne danie.
Życzę Smacznego i zapraszam jutro na ciasto bananowe.
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 1h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 4 udka młodego królika
- 2-3 łyżki mąki
- pół kubka białego wytrawnego wina
- kubek bulionu warzywnego (może być z kostki BIO, ja dodałam z niedzielnego rosołu)
- 1 cebula biała, 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 śliwek suszonych (dodałam kalifornijskie, można dać więcej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu
- sól, pieprz do smaku
W wersji Bez Glutenu: użyć mąkę ryżową (można też z niej zupełnie zrezygnować)
Przygotowanie:
- Królika opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć, obtaczać w mące
- Przygotować naczynie, w którym będą się piekły udka: polać oliwą z oliwek, rozłożyć pokrojoną w talarki cebulę i czosnek
- Śliwki zalać bulionem
- Na rozgrzanym oleju obsmażyć królika z każdej ze stron na rumiany kolor (zrobiłam to pod przykryciem, w dwóch częściach)
- Przełożyć obsmażone kawałki mięsa do wcześniej przygotowanego naczynia, w którym się będą piekły, podlać bulionem i śliwkami
- Nagrzać piekarnik do 200°C
- Wstawić naczynie z królikiem przykryte folią aluminiową lub pokrywką. Piec ok. 30 minut.
- Przewrócić królika na drugą stroną, polać go połową wina i piec bez przykrycia przez ok. 10 minut
- Znów przewrócić mięso i ponownie polać resztą wina, ewentualnie dolać pół kubka wody, podpiec bez przykrycia ok. 10 minut
- Przykryć mięso ponownie folią i poddusić do miękkości jeszcze kilkanaście minut
- Co jakiś czas królika powinno się podlewać sosem jaki się wytworzył przy pieczeniu.
- Podawać na gorąco.
Pamiętaj:
Mięso królika podobnie jak inne mięsa białe jest chudsze od czerwonych (wołowiny, cielęciny, wieprzowiny). Białko mięsa królika jest wyjątkowo dobrze przyswajalne. Z uwagi na to że mięso królika jest lekkostrawne i delikatne jest polecane przez dietetyków małym dzieciom. Zawiera wiele składników odżywczych: żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, witaminy z grupy B.
U dzieci uczulonych na sierść królika może wystąpić uczulenie także na mięso królika!
No Replies to "Królik Duszony w Winie i Śliwkach"