Ciasto bananowe

Ciasto bananowe w wersji z jajkami robiłam od dawna. Korzystałam z rodzinnego przepisu przywiezionego z Ameryki.
Wersję dla mojego alergika zrobiłam po raz pierwszy, zmieniłam mleko, dodałam mąkę ryżową i cukier trzcinowy zamiast białego, oczywiście zrezygnowałam z jajka. Cytrynę zamieniłam na limonkę i dodałam ekstrakt z wanilii. 

Miałam obawy czy nie pojawi się zakalec, na szczęście bananowiec się udał. Myślę, że ta wersja ciasta świetnie nadaje się także na muffinki, wypróbuję je następnym razem.
 
Zapraszam na bananowy eksperyment i życzę Smacznego. 
 

Ciasto bananowe

(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut 
CZAS PIECZENIA: 40 minut
Ilość: dla 4 osób
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej BIO
  • 100 g mąki ryżowej BIO
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego (użyłam Demerara)
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 g margaryny bezmlecznej
  • 3 dojrzałe (z brązową skórką) banany
  • 3 łyżki mleka ryżowego BIO
  • 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać
  2. Banany obrać, pokroić na drobne kawałki, zmiażdżyć tworząc jednolitą masę, dodać mleko i sok z limonki
  3. Margarynę roztopić, schłodzić utrzeć z brązowym cukrem, dodać ekstrakt z wanilii i masę bananową, dobrze wymieszać (zrobiłam to mikserem)
  4. Dodać mąkę z proszkiem i sodą i dobrze wymieszać
  5. Przygotować jednorazową foremkę do pieczenia (patrz zdjęcie), wysmarować ją margaryną bezmleczną i obsypać bułką tartą
  6. Przełożyć ciasto do foremki
  7. Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić ciasto, piec ok. 40 minut aż będzie dobrze rumiane z wierzchu
  8. Przed wyjęciem z piekarnika można jeszcze sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem, musi być suchy
 
 

3 komentarze to "Ciasto bananowe"

  • comment-avatar
    WegAnka 13 stycznia 2012 (19:25)

    Dziwi mnie, że nikt nie probuje upiec tego ciasta. Mąkę ryżową wyprodukowałam domowym sumptem (od czego jest blender!), chociaż przyznaję, że mogłam miksować dłużej, bo w niektórych fragmentach ciasta czuć było lekkie chrupanie ziarenek. Z braku limonki użyłam soku z cytryny. Ciasto jest bardzo dobre, nieco inne od klasycznych bananowych chlebków.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 stycznia 2012 (21:18)

    Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. To specyficzna wersja bo stworzona dla Alergika, ale jak widzę sprawdza się u Wegan i to mnie cieszy:)

  • comment-avatar
    WegAnka 14 stycznia 2012 (09:38)

    Sprawdza się jak najbardziej i ma ciekawy smak. Dzięki za przepis.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.