Ciasto bananowe bez mleka i jajek

Ciasto bananowe w wersji z jajkami robiłam od dawna.
Korzystałam z rodzinnego przepisu przywiezionego z USA.
Wersję dla mojego alergika zrobiłam po raz pierwszy, zamieniłam mleko na roślinne, dodałam mąkę ryżową i cukier trzcinowy zamiast białego, oczywiście zrezygnowałam z jajek.
Miałam obawy czy nie pojawi się zakalec, na szczęście bananowiec wyszedł super.
Tę wersję ciasta możesz wykorzystać także do przygotowania babeczek bananowych.
P.S. 9 lat później….
Jeśli szukasz smacznego Chlebka bananowego, bez mleka, jajek i glutenu zajrzyj także do mojej drugiej książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, wydanej w 2015 r.
W rozdziale wypieki, znajdziesz ponad 50 przepisów na różne pyszne, sprawdzone ciasta, torty czy babeczki, wszystkie bez mleka i jajek, a większość także bez glutenu.
Na blogu pojawił się również przepis na nasz ulubiony wegański Bananowiec bez mleka i jajek 🙂
Zapraszam na bananowy eksperyment i życzę Smacznego.

Ciasto bananowe

(bez mlek, bez jajek)
Czas Przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 szt. o wymiarach 26 cm x 10 cm
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej bio
  • 100 g mąki ryżowej bio
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 125 g bezmlecznej margaryny
  • 3 dojrzałe (z brązową skórką) banany
  • 3 łyżki mleka ryżowego bio
  • 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.
  2. Banany bez skórki kroimy na mniejsze kawałki, rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy mleko roślinne i sok z limonki lub cytryny.
  3. Margarynę roztapiamy, przestudzoną ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i masę bananową, miksujemy krótką chwilę, do połączenia się składników.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy lub krótko miksujemy.
  5. Foremkę do pieczenia (użyłam aluminiowej), smarujemy margaryną bezmleczną i obsypujemy bułką tartą.
  6. Ciasto przekładamy do foremki.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem, ciasto pieczemy przez ok. 40 minut, aż będzie rumiane z wierzchu.
  8. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, który po zanurzeniu w wypieku powinien wyjść suchy.

4 komentarze to "Ciasto bananowe bez mleka i jajek"

  • comment-avatar
    WegAnka 13 stycznia 2012 (19:25)

    Dziwi mnie, że nikt nie probuje upiec tego ciasta. Mąkę ryżową wyprodukowałam domowym sumptem (od czego jest blender!), chociaż przyznaję, że mogłam miksować dłużej, bo w niektórych fragmentach ciasta czuć było lekkie chrupanie ziarenek. Z braku limonki użyłam soku z cytryny. Ciasto jest bardzo dobre, nieco inne od klasycznych bananowych chlebków.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 stycznia 2012 (21:18)

    Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. To specyficzna wersja bo stworzona dla Alergika, ale jak widzę sprawdza się u Wegan i to mnie cieszy:)

  • comment-avatar
    WegAnka 14 stycznia 2012 (09:38)

    Sprawdza się jak najbardziej i ma ciekawy smak. Dzięki za przepis.

  • comment-avatar
    Edyta 14 listopada 2020 (16:35)

    Wyszło pyszne. I choć robiłam z proporcji na 2 banany to pięknie urosło. Cieszę się, że znajduje przepisy bez jajek – nie przez alergię unikam ich – tylko zabrakło A do sklepu nie chce iść i mimo to mam pyszny deser na weekend

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.