Bananowiec najprostszy wegański

Pisząc te słowa, jestem już 8 dzień na diecie warzywno-owocowej. Taki post robię już po raz szósty i ma dla mnie wymiar zarówno duchowy jak i uzdrawiający.
Codziennie wyczarowuję nowe warzywne dania pozbawione tłuszczu, mąki, cukru, niskokaloryczne, wegańskie i bezglutenowe. Zdjęcia umieszczam na Instagramie oraz na Facebooku. Zapraszam do śledzenia.

Jeśli chcesz poznać efekt moich postów, czyli 150 przepisów na bazie wyłącznie dozwolonych podczas diety warzyw i owoców, zajrzyj do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.

Będąc na diecie nie mam dyspensy od normalnego gotowania. Rodzina jeść musi. Wczoraj zażyczyli sobie prostą babkę bananową i tak powstał najprostszy wegański bananowiec jaki zrobiłam. Pozbawiając go dodatku soku z cytryny i wanilii chyba prościej się nie da.

Nie miałam okazji wypróbować ciasta ani zrobić zdjęć środka. Musicie mi uwierzyć, że wyszło piękne. Ja wierzę rodzinie, że także było smaczne. Musiało być, bo dziś został tylko kawałek, który zapakowałam synowi do szkoły na drugie śniadanie.

Na blogu znajduje się kilka wypieków z bananami. Koniecznie wypróbuj Idealne babeczki bananowe.

Zapraszam i życzę Smacznego

A jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Bananowiec najprostszy

(wegański, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40-45 minut

Składniki:

dodatkowo:

  • 1 banan do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Obrane banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy do nich sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, cukier i olej, miksujemy lub mieszamy składniki łyżką.
  2. Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski.
  3. Wlewamy mokre składniki, miksujemy krótko lub mieszamy do połączenia się składników.
  4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Układamy na wierzchu dwa cienkie plastry banana.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji z termoobiegiem.
  7. Pieczemy przez ok. 45 minut.
  8. Wyjmujemy na kratkę, usuwamy papier do pieczenia, studzimy.
  9. Kroimy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Podstawowy przepis można wzbogacić o kawałki wegańskiej czekolady, wiórki kokosowe, dozwolone bakalie czy drobno pokrojone orzechy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Proste, sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki znajdziesz w książkach “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” oraz “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“.

15 komentarzy to "Bananowiec najprostszy wegański"

  • comment-avatar
    Marek 17 marca 2020 (18:24)

    Tak przepis bardzo dobry. Wyszedł jak na zdjęciu

  • comment-avatar
    Aga 6 lutego 2021 (12:32)

    Czy zamias maki przennej moge dodać mąkę kukurydziana i w jakiej proporcji?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 lutego 2021 (19:34)

      Nie, nie można zamieniać tak po prostu mąki z glutenem na taką bez glutenu.

  • comment-avatar
    Monika 21 sierpnia 2021 (21:55)

    Czy można zapytać jakiej firmy jest mąka orkiszowa?

  • comment-avatar
    Edyta 5 grudnia 2022 (13:26)

    Jak przerobić na wersję bezglutenową?

  • comment-avatar
    WW 13 grudnia 2022 (17:13)

    Zakalec 🙁 nie wyszedł mi ten chlebek.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 grudnia 2022 (18:21)

      Jeśli nie wyszedł to znaczy, że popełniła pani gdzieś błąd. Najczęściej pomijana jest soda albo zamieniana na proszek do pieczenia. Trudno mi ocenić co pani zrobiła nie tak, ale ten przepis był testowany przeze mnie dziesiątki razy bo to ulubione nasze ciasto 🙂 Robiłam go kilka dni temu i pięknie wyrósł. Proszę przeanalizować swój proces tworzenia.

    • comment-avatar
      Anna 19 maja 2023 (20:37)

      Mi wyszło super, ale póki co, nie umiem dodać zdjęcia:)

  • comment-avatar
    Ola 4 stycznia 2023 (05:26)

    Witam. Jakie wymiary keksówki?

  • comment-avatar
    Daria 13 marca 2024 (12:57)

    Czy podana waga bananów jest po czy przed obraniem?

  • comment-avatar
    deveniti 3 września 2024 (09:32)

    Nie potrzeba tu dodawać żadnego mleka roślinnego ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 września 2024 (17:25)

      Ten przepis był już przetestowany setki razy. Nie, nie potrzeba mleka. Proszę tylko nie blendować bananów i mieszać łyżką 🙂 Trzymać się przepisu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.