Bananowiec najprostszy wegański

image_pdfPobierz PDF

Od ośmiu dni w mojej osobistej diecie trwa post warzywno-owocowy. Taki post robię już po raz szósty i ma dla mnie wymiar zarówno duchowy jak i uzdrawiający. 
Codziennie wyczarowuję nowe warzywne dania pozbawione tłuszczu, mąki, cukru, niskokaloryczne, wegańskie i bezglutenowe. Zdjęcia umieszczam na Instagramie oraz na Facebooku. Zapraszam do śledzenia.

Będąc na diecie nie mam dyspensy od normalnego gotowania. Rodzina jeść musi. Wczoraj zażyczyli sobie prostą babkę bananową i tak powstał najprostszy wegański bananowiec jaki zrobiłam. Pozbawiając go dodatku soku z cytryny i wanilii chyba prościej się nie da.

Nie miałam okazji wypróbować ciasta ani zrobić zdjęć środka. Musicie mi uwierzyć, że wyszło piękne. Ja wierzę rodzinie, że także było smaczne. Musiało być, bo dziś został tylko kawałek, który zapakowałam synowi do szkoły na drugie śniadanie.

Na blogu znajduje się kilka wypieków z bananami. Koniecznie wypróbuj Idealne babeczki bananowe.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bananowiec najprostszy

(wegański, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40-45 minut

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (u mnie brązowe) 400 g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • sok z połówki cytryny (można pominąć)
  • 75 g szklanki cukru drobnego trzcinowego
  • 125 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 275 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej typ 500
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

dodatkowo:

  • 1 banan do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Obrane banany, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii blendujemy, dodajemy cukier i olej, miksujemy.
  2. Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski.
  3. Wlewamy mokre składniki, miksujemy krótko do połączenia się składników.
  4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Układamy na wierzchu dwa cienkie plastry banana.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji z termoobiegiem.
  7. Pieczemy przez ok. 45 minut.
  8. Wyjmujemy na kratkę, usuwamy papier do pieczenia, studzimy.
  9. Kroimy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Do ciasta można dodać łezki czekoladowe, dozwolone bakalie czy drobno pokrojone orzechy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Bananowiec najprostszy wegański"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.