Pisząc te słowa, jestem już 8 dzień na diecie warzywno-owocowej. Taki post robię już po raz szósty i ma dla mnie wymiar zarówno duchowy jak i uzdrawiający.
Codziennie wyczarowuję nowe warzywne dania pozbawione tłuszczu, mąki, cukru, niskokaloryczne, wegańskie i bezglutenowe. Zdjęcia umieszczam na Instagramie oraz na Facebooku. Zapraszam do śledzenia.
Jeśli chcesz poznać efekt moich postów, czyli 150 przepisów na bazie wyłącznie dozwolonych podczas diety warzyw i owoców, zajrzyj do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.
Będąc na diecie nie mam dyspensy od normalnego gotowania. Rodzina jeść musi. Wczoraj zażyczyli sobie prostą babkę bananową i tak powstał najprostszy wegański bananowiec jaki zrobiłam. Pozbawiając go dodatku soku z cytryny i wanilii chyba prościej się nie da.
Nie miałam okazji wypróbować ciasta ani zrobić zdjęć środka. Musicie mi uwierzyć, że wyszło piękne. Ja wierzę rodzinie, że także było smaczne. Musiało być, bo dziś został tylko kawałek, który zapakowałam synowi do szkoły na drugie śniadanie.
Na blogu znajduje się kilka wypieków z bananami. Koniecznie wypróbuj Idealne babeczki bananowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
A jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.
Bananowiec najprostszy
(wegański, bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (u mnie brązowe) 400 g (bez skórki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- sok z połówki cytryny (można pominąć)
- 75 g cukru drobnego trzcinowego
- 125 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 275 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej typ 500 lub 650
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (nie pomijamy!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
dodatkowo:
- 1 banan do dekoracji
Przygotowanie:
- Obrane banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy do nich sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, cukier i olej, miksujemy lub mieszamy składniki łyżką.
- Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski.
- Wlewamy mokre składniki, miksujemy krótko lub mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Układamy na wierzchu dwa cienkie plastry banana.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji z termoobiegiem.
- Pieczemy przez ok. 45 minut.
- Wyjmujemy na kratkę, usuwamy papier do pieczenia, studzimy.
- Kroimy po wystudzeniu.
Wskazówki:
Podstawowy przepis można wzbogacić o kawałki wegańskiej czekolady, wiórki kokosowe, dozwolone bakalie czy drobno pokrojone orzechy.
Proste, sprawdzone przepisy na tradycyjne wypieki znajdziesz w książkach “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” oraz “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“.
15 komentarzy to "Bananowiec najprostszy wegański"
Marek 17 marca 2020 (18:24)
Tak przepis bardzo dobry. Wyszedł jak na zdjęciu
Aga 6 lutego 2021 (12:32)
Czy zamias maki przennej moge dodać mąkę kukurydziana i w jakiej proporcji?
Katarzyna Jankowska 6 lutego 2021 (19:34)
Nie, nie można zamieniać tak po prostu mąki z glutenem na taką bez glutenu.
Monika 21 sierpnia 2021 (21:55)
Czy można zapytać jakiej firmy jest mąka orkiszowa?
Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:08)
Bio Harmony to moja ulubiona. Młyny czeskie.
Edyta 5 grudnia 2022 (13:26)
Jak przerobić na wersję bezglutenową?
WW 13 grudnia 2022 (17:13)
Zakalec 🙁 nie wyszedł mi ten chlebek.
Katarzyna Jankowska 13 grudnia 2022 (18:21)
Jeśli nie wyszedł to znaczy, że popełniła pani gdzieś błąd. Najczęściej pomijana jest soda albo zamieniana na proszek do pieczenia. Trudno mi ocenić co pani zrobiła nie tak, ale ten przepis był testowany przeze mnie dziesiątki razy bo to ulubione nasze ciasto 🙂 Robiłam go kilka dni temu i pięknie wyrósł. Proszę przeanalizować swój proces tworzenia.
Anna 19 maja 2023 (20:37)
Mi wyszło super, ale póki co, nie umiem dodać zdjęcia:)
Ola 4 stycznia 2023 (05:26)
Witam. Jakie wymiary keksówki?
Katarzyna Jankowska 1 lutego 2023 (22:05)
26 x 11 cm
Daria 13 marca 2024 (12:57)
Czy podana waga bananów jest po czy przed obraniem?
Katarzyna Jankowska 13 marca 2024 (13:00)
po obraniu
deveniti 3 września 2024 (09:32)
Nie potrzeba tu dodawać żadnego mleka roślinnego ?
Katarzyna Jankowska 6 września 2024 (17:25)
Ten przepis był już przetestowany setki razy. Nie, nie potrzeba mleka. Proszę tylko nie blendować bananów i mieszać łyżką 🙂 Trzymać się przepisu.