Tofucznica jajecznica z tofu

Jak wynika z najnowszych badań syna oraz z naszych obserwacji, możemy wprowadzić do diety alergika produkty sojowe.

Przygotowałam więc na śniadanie zamiennik jajecznicy w diecie wegan, czyli tofucznicę.

Mojemu alergikowi jakoś nie posmakowała ta tofucznica ale mi osobiście bardzo. Za jakiś czas zrobię kolejne podejście, bo podobno potrzeba co najmniej 10 prób żeby danie posmakowało. 

Warto zaopatrzyć się w tofu naturalne bio, żeby uniknąć niepotrzebnych zanieczyszczeń i modyfikowania genetycznego soi.

Jeśli chcesz się dowiedzieć  czym zamienić jajka w diecie to zapoznaj się z tym wpisem (KLIK)

Zapraszam i życzę nowych wrażeń kulinarnych.

Tofucznica

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru, zawiera soję)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 mała szalotka
  • 1 kostka tofu naturalnego 200 g
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól kala namak (o jajecznym smaku)
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • świeży szczypiorek lub kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

  1. Tofu rozdrabniamy widelcem na drobne części przypominające jajecznicę.
  2. Szalotkę drobno siekamy i szklimy na oleju.
  3. Do zeszklonej szalotki dodajemy rozdrobnione tofu, dodajemy kurkumę, szczyptę soli i smażymy przez 2 minuty.
  4. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, opcjonalnie płatkami drożdżowymi.
  5. Podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki w towarzystwie świeżego pomidora, sałaty i awokado.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska