Zamienniki jajka Czym zastąpić jajko

Czym zastąpić jajko w diecie?

Jak upiec ciasto bez jajek?

Jaką panierkę zastosować do kotletów gdy nie można użyć jajka?

Czy uda się zrobić naleśniki, placuszki czy gofry bez jajek?

Takie pytania pojawiają zawsze kiedy z uwagi na alergie i nietolerancje musimy zrezygnować z jajka w codziennej diecie.

Przygotowane zestawienie odnośnie zamienników jajek z pewnością rozjaśni zagadnienie i będzie odpowiedzią na te i wiele innych pytań.

Zapraszam do lektury!

 

Zamienniki jajka/Czym zastąpić jajko 

Do wypieków

spulchnianie: (ciasta, babki, muffinki, gofry)

  • łyżka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka suszonych drożdży + 4 łyżki ciepłej wody
  • łyżeczka naturalnego octu jabłkowego dodana do mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka inuliny
  • piana z białka z 50 ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej, zalewa z ciecierzycy z puszki lub słoika)

Substytuty jajek mogą sprawiać, że ciasto będzie suche – zapobiegnie temu dodanie do niego łyżeczki oliwy i łyżeczki ekstraktu z wanilii

zagęszczanie i wiązanie: (proste chlebki, muffinki, ciasta, pieczywo)

  • łyżka mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki/skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2-3 łyżki gorącej wody (kleista papka)
  • budyń w proszku (bez cukru)
  • puree z 1 dojrzałego banana
  • puree z pieczonej dyni (ok. 60 g)
  • puree z gotowanej marchwi lub batatu lub pieczonego buraka (ok. 60 g)
  • gęsty dżem owocowy (ok. 60 g)
  • łyżeczka zmielonego lnu lub ziaren chia

rozrzedzanie:

  • 6 łyżek naturalnego soku jabłkowego
  • 4 łyżki musu/przecieru z brzoskwiń, moreli
  • śmietanka roślinna (1-2 łyżki)
  • woda

glazurowanie:

  • syrop roślinny lub syrop z cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka śmietany roślinnej
  • woda

Do sosów:

zagęszczanie, zabielanie

  • mąka orkiszowa/pszenna bio (1 łyżka + 2 łyżki wody)
  • mąka ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy, gryczana (1-2 łyżki + 2-3 łyżki zimnej wody)
  • skrobia kukurydziana, mąka z tapioki, skrobia ziemniaczana (1 łyżka + 3 łyżki zimnej wody)
  • kaszka kukurydziana, kaszka manna orkiszowa (1-2 łyżki)
  • śmietana roślinna pod koniec gotowania

Do mięsa, do kotletów:

zagęszczanie i wiązanie

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody (klejąca papka)
  • kaszka kukurydziana lub kaszka manna orkiszowa (1 łyżka)
  • łyżka mąki ziemniaczanej/tapioki/skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody
  • mąka orkiszowa/pszenna bio (1 łyżka + 2 łyżki zimnej wody)
  • ugotowana kasza jaglana lub komosa ryżowa do mielonego mięsa (1-2 łyżki)
  • ugotowane i zmielone strączki np. ciecierzyca
  • pół rozmoczonej bułki orkiszowej lub bezglutenowej
  • zmielone pestki dyni lub słonecznika

panierowanie

  • zawiesina z mąki orkiszowej lub bezglutenowej i wody (konsystencja ciasta naleśnikowego)

Piana z białka:

  • woda z zalewy ciecierzycy z puszki lub ugotowanej tzw. aquafaba (należy ubijać ok 5 min jak zwykłe białka jajka)

Do sałatek i dipów:

  • majonez bezjajeczny roślinny domowy lub gotowy ze sklepu
  • sos winegret
  • sos na bazie śmietany roślinnej
  • hummusy

Chętnie poznam Twoje sposoby na radzenie sobie w kuchni bez jajek, podziel się nimi w komentarzu pod wpisem.

Miłego dnia!