Czym zastąpić jajko w diecie?
Jak upiec ciasto bez jajek?
Jaką panierkę zastosować do kotletów gdy nie można użyć jajka?
Czy uda się zrobić naleśniki, placuszki czy gofry bez jajek?
Takie pytania pojawiają zawsze kiedy z uwagi na alergie i nietolerancje musimy zrezygnować z jajka w codziennej diecie.
Przygotowane zestawienie odnośnie zamienników jajek z pewnością rozjaśni zagadnienie i będzie odpowiedzią na te i wiele innych pytań.
Zapraszam do lektury!
Zamienniki jajka/Czym zastąpić jajko
Do wypieków
spulchnianie: (ciasta, babki, muffinki, gofry)
- łyżka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka suszonych drożdży + 4 łyżki ciepłej wody
- łyżeczka naturalnego octu jabłkowego dodana do mleka roślinnego
- 1 łyżeczka inuliny
- piana z białka z 50 ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej, zalewa z ciecierzycy z puszki lub słoika)
Substytuty jajek mogą sprawiać, że ciasto będzie suche – zapobiegnie temu dodanie do niego łyżeczki oliwy i łyżeczki ekstraktu z wanilii
zagęszczanie i wiązanie: (proste chlebki, muffinki, ciasta, pieczywo)
- łyżka mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki/skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody
- łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2-3 łyżki gorącej wody (kleista papka)
- budyń w proszku (bez cukru)
- puree z 1 dojrzałego banana
- puree z pieczonej dyni (ok. 60 g)
- puree z gotowanej marchwi lub batatu lub pieczonego buraka (ok. 60 g)
- gęsty dżem owocowy (ok. 60 g)
- łyżeczka zmielonego lnu lub ziaren chia
rozrzedzanie:
- 6 łyżek naturalnego soku jabłkowego
- 4 łyżki musu/przecieru z brzoskwiń, moreli
- śmietanka roślinna (1-2 łyżki)
- woda
glazurowanie:
- syrop roślinny lub syrop z cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka śmietany roślinnej
- woda
Do sosów:
zagęszczanie, zabielanie
- mąka orkiszowa/pszenna bio (1 łyżka + 2 łyżki wody)
- mąka ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy, gryczana (1-2 łyżki + 2-3 łyżki zimnej wody)
- skrobia kukurydziana, mąka z tapioki, skrobia ziemniaczana (1 łyżka + 3 łyżki zimnej wody)
- kaszka kukurydziana, kaszka manna orkiszowa (1-2 łyżki)
- śmietana roślinna pod koniec gotowania
Do mięsa, do kotletów:
zagęszczanie i wiązanie
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody (klejąca papka)
- kaszka kukurydziana lub kaszka manna orkiszowa (1 łyżka)
- łyżka mąki ziemniaczanej/tapioki/skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami zimnej wody
- mąka orkiszowa/pszenna bio (1 łyżka + 2 łyżki zimnej wody)
- ugotowana kasza jaglana lub komosa ryżowa do mielonego mięsa (1-2 łyżki)
- ugotowane i zmielone strączki np. ciecierzyca
- pół rozmoczonej bułki orkiszowej lub bezglutenowej
- zmielone pestki dyni lub słonecznika
panierowanie
- zawiesina z mąki orkiszowej lub bezglutenowej i wody (konsystencja ciasta naleśnikowego)
Piana z białka:
- woda z zalewy ciecierzycy z puszki lub ugotowanej tzw. aquafaba (należy ubijać ok 5 min jak zwykłe białka jajka)
Do sałatek i dipów:
- majonez bezjajeczny roślinny domowy lub gotowy ze sklepu
- sos winegret
- sos na bazie śmietany roślinnej
- hummusy
Chętnie poznam Twoje sposoby na radzenie sobie w kuchni bez jajek, podziel się nimi w komentarzu pod wpisem.
Miłego dnia!