Stworzyłam tartę, która skradła serca moich domowników. Mazurek wegański z czekoladą i malinami jest pyszny, połączenie czekolady, bananów i malin sprawdziło się także tym razem.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przypominam, że na blogu znajdziesz wiele przepisów na Święta Wielkiej Nocy. W Sklepie MAG umieściłam natomiast oraz e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko” oraz książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, gdzie znajdziesz cały rozdział z przepisami na Wielkanoc.
Życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt.
Mazurek wegański z czekoladą i malinami
(wegański, bezglutenowy, zawiera kakao)
Składniki:
na ciasto
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego + 6 łyżek gorącej wody
- 150 g mąki jaglanej
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki amarantusowej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
- 125 g wegańskiej margaryny
- 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny
wypełnienie
- 3 banany
- kilka kropel soku z limonki
- 1 wegańska czekolada
- 100 g wegańskich krówek np. toffi + 50 ml wody
- 300 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru
- wegańska czekolada do starcia
Przygotowanie:
- Najpierw zmielone siemię lniane mieszamy z gorącą wodą tworząc kleistą papkę.
- Następnie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, papkę z siemienia i zimną margarynę wegańską.
- Potem rozdrabniamy całość przy użyciu siekacza, łącząc składniki.
- Stopniowo dolewamy wodę z sokiem z cytryny i ręcznie ugniatamy ciasto (jest elastyczne), nie chłodzimy.
- Ciasto formujemy w kulkę, rozpłaszczamy dłonią na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, rozwałkowujemy na okrąg większy od średnicy formy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
- Następnie przykładamy formę do rozwałkowanego ciasta dnem do góry, łapiemy za papier i przekładamy ciasto do formy, w razie konieczności pozostałymi skrawkami ciasta uzupełniamy brzegi.
- Potem dno ciasta dziurkujemy przy pomocy widelca, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznymi kulkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut.
- Zdejmujemy papier z kulkami, dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-15 minut aż będzie rumiane.
- Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy w formie.
- Mrożone maliny wyjmujemy 10 minut wcześniej, wkładamy do blendera, dodajemy łyżkę cukru pudru a potem mieszamy, tworząc gęsty zimny mus.
- Czekoladę wegańską rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku, zalewamy wodą, podgrzewamy, mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, masę krówkową przekładamy do rozpuszczonej czekolady, łączymy.
- Masę czekoladowo-krówkową wylewamy na spód ciasta.
- Banany kroimy w plasterki, układamy na kremie i skrapiamy je sokiem z limonki.
- Na koniec wykładamy mus malinowy na bananach, kilka kostek czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki i obsypujemy nią wierzch ciasta.
No Replies to "Mazurek wegański z czekoladą i malinami"