Żelki warzywno owocowe dieta dr Dąbrowskiej

image_pdfPobierz PDF

Mój 19 dzień postu dr Dąbrowskiej zaczął się słonecznie. Postanowiłam sprawić sobie małą zdrową przyjemność i tak powstały żelki warzywno-owocowe. Zrobiłam je na bazie dozwolonych składników czyli soku z warzyw z dodatkiem soku z cytrusów.

Substancją żelującą był agar agar.

Agar-agar (E406) to naturalny, roślinny, bezsmakowy środek żelujący, który powstaje z alg morskich – krasnorostów.

Rozpuszcza się w temperaturze 90°C, tężeje już w 35°C. Agar jest zdrowszym zamiennikiem żelatyny, stosowanym w kuchni roślinnej.

Takie zdrowe żelki można przygotować na bazie różnych dozwolonych płynów, pamiętając o tym, że agar traci swoje zdolności żelujące w kontakcie z dużą ilością kwasu szczawiowego. Taki kwas znajdziemy w jarmużu, szpinaku, rabarbarze i w szczawiu. Znajduje się także w burakach, ale jest go o połowę mniej niż w ww. roślinach. 

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Żelki warzywno-owocowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu, dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 15 minut + studzenie

Składniki:

  • 100 ml soku z buraka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml soku z marchwi
  • sok z połówki cytryny
  • 1 płaska łyżeczka agaru w proszku

Przygotowanie:

  1. Soki mieszamy ze sobą, 200 ml wlewamy do niedużego garnka i podgrzewamy.
  2. W 100 ml pozostałego soku rozpuszczamy agar w proszku.
  3. Przelewamy do gorącego soku (nie musimy go doprowadzać do wrzenia).
  4. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez minutę.
  5. Przelewamy sok do silikonowych foremek, odstawiamy do wystudzenia (nie musimy umieszczać foremek w lodówce, żelki utrzymają swoją zwartą konsystencję w temperaturze pokojowej).

Wskazówki:

Mój sok został wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej, nie jest w pełni klarowny.

Warzywa korzeniowe powinny być ekologiczne, ponieważ to one chłoną najwięcej pestycydów z gleby, a zależy nam na zdrowym soku nie na mieszance chemicznej.

Można zmieszać ze sobą dowolne dozwolone soki pamiętając, że soki z warzyw i owoców bogatych w kwas szczawiowy nie nadają się do żelowania. Agar w kontakcie z kwasem szczawiowym traci swoje zdolności żelujące.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Żelki warzywno owocowe dieta dr Dąbrowskiej"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.