Mój 19 dzień postu dr Dąbrowskiej zaczął się słonecznie. Postanowiłam sprawić sobie małą zdrową przyjemność i tak powstały żelki warzywno-owocowe. Zrobiłam je na bazie dozwolonych składników, czyli soku z warzyw z dodatkiem soku z cytrusów.
Substancją żelującą był agar agar.
Agar-agar (E406) to naturalny, roślinny, bezsmakowy środek żelujący, który powstaje z alg morskich – krasnorostów.
Rozpuszcza się w temperaturze 90°C, tężeje już w 35°C. Agar jest zdrowszym zamiennikiem żelatyny, stosowanym w kuchni roślinnej.
Takie zdrowe żelki można przygotować na bazie różnych dozwolonych płynów, pamiętając o tym, że agar traci swoje zdolności żelujące w kontakcie z dużą ilością kwasu szczawiowego. Taki kwas znajdziemy w jarmużu, szpinaku, rabarbarze i w szczawiu. Znajduje się także w burakach, ale jest go o połowę mniej niż w ww. roślinach.
Jeżeli poszukujesz przepisów opartych wyłącznie o warzywa i owoce, sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Właśnie pojawiło się jej wznowienie!
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Żelki warzywno-owocowe
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu, dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut + studzenie
Składniki:
- 100 ml soku z buraka
- 100 ml soku z pomarańczy
- 100ml soku z marchwi
- sok z połówki cytryny
- 1 płaska łyżeczka agaru w proszku
Przygotowanie:
- Soki mieszamy ze sobą, 200 ml wlewamy do niedużego garnka i podgrzewamy.
- W 100 ml pozostałego soku rozpuszczamy agar w proszku.
- Przelewamy do gorącego soku (nie musimy go doprowadzać do wrzenia).
- Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez minutę.
- Przelewamy sok do silikonowych foremek, odstawiamy do wystudzenia (nie musimy umieszczać foremek w lodówce, żelki utrzymają swoją zwartą konsystencję w temperaturze pokojowej).
Wskazówki:
Mój sok został wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej, nie jest w pełni klarowny.
Warzywa korzeniowe powinny być ekologiczne, ponieważ to one chłoną najwięcej pestycydów z gleby, a zależy nam na zdrowym soku nie na mieszance chemicznej.
Można zmieszać ze sobą dowolne dozwolone soki pamiętając, że soki z warzyw i owoców bogatych w kwas szczawiowy nie nadają się do żelowania. Agar w kontakcie z kwasem szczawiowym traci swoje zdolności żelujące.
No Replies to "Żelki warzywno owocowe dieta dr Dąbrowskiej"