Galareta z mięsem indyka pojawia się w moim domu raz w roku i to na specjalne życzenie męskiej części rodziny. Zwykle więc serwuję ją podczas Świąt Wielkanocy.
MAGiczna wersja galarety jest pozbawiona selera, który często i silnie uczula. Marchew można zastąpić batatem, a z czosnku zrezygnować, choć osobiście uważam, że właśnie czosnek nadaje tej potrawie ciekawy smak.
Mięso wybierajmy rozważnie, bo w takich daniach to ono jest najważniejsze. Od jego jakości zależy smak i wartość dania.
Ja kupuję golonkę ekologiczną i na niej bazuję. Przed Świętami robię listę potrzebnych mięsnych produktów i zamawiam je w zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością.
Z myślą o nadchodzących Świętach, polecam tradycyjne polskie danie w nieco zdrowszej wersji.
Miłośników wegańskich galaretek zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie po przepis na warzywne galaretki, które są odpowiednie także podczas postu dr Dąbrowskiej.
Zapraszam po przepis.
Galareta z indyka
(bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 h
Ilość: ok. 15, l rosołu końcowego (6 miseczek)
Składniki:
- golonka z indyka eko 700 g
- 4 marchewki
- 2 cebule białe
- 3 ząbki czosnku
- kiść świeżej natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren białego pieprzu
- 5 goździków
- sól himalajska drobna
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 10 listków żelatyny bez glutenu
- 5 l garnek z zimną wodą
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, umieszczamy w 5 l garnku, zalewamy zimną wodą, gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu odszumowując wywar.
- Po 40 minutach dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz, goździki i sól, gotujemy na średnim ogniu.
- Cebule obieramy, przepoławiamy, podsmażamy na suchej patelni lub na kuchence, dodajemy do wywaru, gotujemy kolejne 40 minut.
- Dodajemy obrane ząbki czosnku, obraną marchew w całości i natkę pietruszki związaną w bukiet np. bezbarwnym sznurkiem, gotujemy na małym ogniu aż zostanie nam w garnku 1/3 płynu. Nie dolewamy wody podczas gotowania!
- Wyjmujemy mięso (ma odchodzić od kości, być zupełnie miękkie), wyjmujemy ugotowaną marchew, przelewamy rosół przez sitko tak by był klarowny.
- Odlewamy szklankę rosołu, studzimy, zalewamy nim listki żelatyny zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie lekko podgrzewamy (nie wolno zagotować!), tak aby żelatyna się rozpuściła.
- Dolewamy roztwór z żelatyną do ciepłego rosołu, mieszamy.
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy wraz z plasterkami marchewki na dnie miseczek, zalewamy rosołem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
- Podajemy z naturalnym octem lub sokiem z cytryny, przechowujemy w lodówce
Wskazówki:
Żeby uzyskać bardziej czosnkowy smak galarety, do miseczek z mięsem i marchewką wkładamy świeży drobno pokrojony czosnek.
Rosół możemy ugotować z dodatkiem innych dozwolonych warzyw.
No Replies to "Galareta z indyka dla alergika"