Galareta z indyka dla alergika

Galareta z mięsem indyka pojawia się w moim domu raz w roku i to na specjalne życzenie męskiej części rodziny. Zwykle więc serwuję ją podczas Świąt Wielkanocy. 

MAGiczna wersja galarety jest pozbawiona selera, który często i silnie uczula. Marchew można zastąpić batatem, a z czosnku zrezygnować, choć osobiście uważam, że właśnie czosnek nadaje tej potrawie ciekawy smak.

Mięso wybierajmy rozważnie, bo w takich daniach to ono jest najważniejsze. Od jego jakości zależy smak i wartość dania.

Ja kupuję golonkę ekologiczną i na niej bazuję. Przed Świętami robię listę potrzebnych mięsnych produktów i zamawiam je w zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością.

Z myślą o nadchodzących Świętach, polecam tradycyjne polskie danie w nieco zdrowszej wersji.

Miłośników wegańskich galaretek zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie po przepis na warzywne galaretki, które są odpowiednie także podczas postu dr Dąbrowskiej.

Zapraszam po przepis.

Galareta z indyka

(bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 3 h

Ilość: ok. 15, l rosołu końcowego (6 miseczek)

Składniki:

  • golonka z indyka eko 700 g
  • 4 marchewki
  • 2 cebule białe 
  • 3 ząbki czosnku
  • kiść świeżej natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren białego pieprzu
  • 5 goździków
  • sól himalajska drobna
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 10 listków żelatyny bez glutenu
  • 5 l garnek z zimną wodą

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, umieszczamy w 5 l garnku, zalewamy zimną wodą, gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu odszumowując wywar.
  2. Po 40 minutach dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz, goździki i sól, gotujemy na średnim ogniu.
  3. Cebule obieramy, przepoławiamy, podsmażamy na suchej patelni lub na kuchence, dodajemy do wywaru, gotujemy kolejne 40 minut.
  4. Dodajemy obrane ząbki czosnku, obraną marchew w całości i natkę pietruszki związaną w bukiet np. bezbarwnym sznurkiem, gotujemy na małym ogniu aż zostanie nam w garnku 1/3 płynu. Nie dolewamy wody podczas gotowania!
  5. Wyjmujemy mięso (ma odchodzić od kości, być zupełnie miękkie), wyjmujemy ugotowaną marchew, przelewamy rosół przez sitko tak by był klarowny.
  6. Odlewamy szklankę rosołu, studzimy, zalewamy nim listki żelatyny zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie lekko podgrzewamy (nie wolno zagotować!), tak aby żelatyna się rozpuściła.
  7. Dolewamy roztwór z żelatyną do ciepłego rosołu, mieszamy.
  8. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy wraz z plasterkami marchewki na dnie miseczek, zalewamy rosołem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  9. Podajemy z naturalnym octem lub sokiem z cytryny, przechowujemy w lodówce

Wskazówki:

Żeby uzyskać bardziej czosnkowy smak galarety, do miseczek z mięsem i marchewką wkładamy świeży drobno pokrojony czosnek.

Rosół możemy ugotować z dodatkiem innych dozwolonych warzyw.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

No Replies to "Galareta z indyka dla alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.