Ciasteczka króliczki wielkanocne

Do koszyczka alergika warto włożyć świąteczne ciasteczka. Przygotowałam pyszne bezcukrowe ciasteczka karobowe.

Są słodkie dzięki naturalnej słodyczy pochodzącej z melasy z chleba świętojańskiego.

Melasa z chleba świętojańskiego to gęsty syrop o karmelowym posmaku, który wytwarza się z owoców/strąków drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy. Drzewo to rośnie w krajach o ciepłym klimacie np. w Turcji i należy do rodziny bobowatych, wydaje owoce przypominające strąki fasoli.

Osoby uczulone na strączki (soję, groch, soczewicę itp.) powinny ostrożnie wprowadzać karob do swojej diety, gdyż może dojść do alergii krzyżowych.

Warto wiedzieć również, że karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin np. B1, B2, B3, E, D i A a także białka i węglowodanów.

Jeśli nie możecie jeść karobu, który jest rewelacyjnym zamiennikiem kakao w diecie alergika, to zapraszam po przepis na inne kruche ciasteczka, które możecie przygotować wykorzystując wielkanocne foremki.

Wystarczy kliknąć TUTAJ

P.S. Moją foremkę do wykrawania ciasteczek kupiłam w zeszłym roku w sklepie sieci home&you. 

Po więcej przepisów zapraszam Cię do książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Znajdziesz w niej ponad 50 różnych wypieków i 14 przepisów na zbliżające się Święta Wielkanocne.

Zostały już tylko ostatnie egzemplarze w Outlecie MAG! Nie planuję wznowienia tej publikacji.

Sezonowo dostępny jest także e-book “Dania na Wielkanoc i nie tylko“, który możesz zakupić tylko do końca kwietnia 2023 r. Nie czekaj z zakupami!

Życzę Smacznego

Ciasteczka króliczki wielkanocne

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: ok. 60 szt. w zależności od wielkości

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 10-12 minut x 2

Składniki:

  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej lub jaglanej
  • 150 g mąki kukurydzianej bezglutenowej lub ryżowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 50 ml ciepłego mleka jaglanego +1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Margarynę i melasę umieszczamy w niedużym garnku, rozpuszczamy na małym ogniu, mieszamy, odstawiamy z ognia.
  2. Mąki i sodę, umieszczamy w większej misce, mieszamy.
  3. Mleko łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
  4. Do suchych składników wlewamy ciepły roztwór margaryny z melasą, miksujemy, wlewamy mleko, miksujemy, a następnie zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę (można na całą noc).
  6. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ocieplamy w dłoniach, partiami rozwałkowujemy na placek ok. 3-4 mm grubości, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  7. Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie.
  8. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w opcji z termoobiegiem.
  9. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia na blaszce. Ciasteczka są kruche, słodkie i chrupiące.
Ciasteczka króliczki wielkanocne wegańskie, bez glutenu, bez cukru

Fot. Katarzyna Jankowska

Ciasteczka króliczki wielkanocne wegańskie, bez glutenu, bez cukru

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ciasteczka króliczki wielkanocne"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.