Kruche ciasteczka bezglutenowe wyczarowałam z myślą o gościach odwiedzających mnie podczas Targów BeFree – Targi Alergii i Produktów Free From, które odbyły się w 2018 roku w Warszawie.
MAGiczne ciasteczka znikały z mojego stoiska głównie za sprawą dzieci, które nie mogły się oprzeć choinkom z czekoladowymi bombkami.
Zbliżają się Mikołajki, takie ciasteczka to idealny prezent dla Św. Mikołaja. Zachęćcie dzieci do wspólnego przygotowywania wypieków.
Ciasteczka zawierają cukier, postarajmy się, żeby nasze pociechy nie zjadły ich zbyt wiele, niech zostanie choć kilka sztuk dla reniferów Św. Mikołaja 🙂
Przepis na orkiszowe ciasteczka dla Św. Mikołaja także czeka na blogu (KLIK)
Więcej przepisów na Boże Narodzenie znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Zapraszam i życzę wspaniałych prezentów od Św. Mikołaja
Kruche ciasteczka bezglutenowe
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, opcjonalnie bez kakao)
Czas przygotowania: 30 minut (bez chłodzenia ciasta)
Czas pieczenia: 2 x 10 minut
Ilość: 60 szt.
Składniki:
- 200 g mąki z sorgo
- 200 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżki złocistego siemienia lnianego + 4 łyżki gorącej wody
- 200 g wegańskiej margaryny Alsan bio
- sok z połówki cytryny ok 2 łyżki
- 4 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- wegańskie krople czekoladowe na wierzch (można pominąć)
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, mieszamy.
- Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, mieszamy tworzą kleistą papkę, studzimy, przekładamy do mąki.
- Dodajemy schłodzoną margarynę, rozdrabniamy ją dokładnie przy pomocy noża lub specjalnego siekacza, tworząc grudkowate ciasto.
- Łączymy ze sobą wodę, ekstrakt i sok z cytryny, wlewamy do ciasta i zagniatamy (jeśli jest zbyt suche dodajemy kolejną łyżkę wody).
- Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 h.
- Zimne ciasto przez chwilę ogrzewamy w dłoniach, rozwałkowujemy na grubość 4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Wykrawamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na przygotowane ciasteczka nakładamy czekoladowe krople lekko je dociskając do ciasta. Czynność można pominąć rezygnując z czekolady.
- Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż będą rumiane ok. 10-13 minut.
- Wyjmujemy, studzimy, podajemy.
3 komentarze to "Kruche ciasteczka bezglutenowe"
Jola 29 marca 2021 (10:18)
Dziękujemy za ten przepis, robimy je regularnie 🙂 trochę go modyfikuję i zamiast margaryny daję masło klarowane, zamiast cukru trzcinowego pół na pół kokosowy i ksylitol, ale w mniejszej ilości. Zawsze wychodza, świetnie się wałkują i wykrajają, zawsze kruche. Jeszcze raz wielkie dzięki! 🙂
Agnieszka 1 grudnia 2021 (14:50)
Jaka make można dać zamiast sorgo?
Katarzyna Jankowska 6 grudnia 2021 (19:48)
Inną o podobnej zawartości białek np. gryczaną 🙂