Ciasteczka piernikowe pierniczki bezglutenowe

Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt. “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2.12.2018 r.

Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK)

Pierniczki znikały z mojego stoiska jeden po drugim. Przygotowane są na melasie z chleba świętojańskiego, nie zawierają cukru więc są naturalnie słodkie. Możecie je przygotować także w wersji na choinkę.

Można je upiec już dziś i przechować do Świąt Bożego Narodzenia!

Ten przepis to mój prezent dla WAS na Mikołajki?

Zapraszam i życzę Smacznego.

Ciasteczka piernikowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania:15 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Ilość: 40 szt. o średnicy 5 cm

Składniki:

  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego Bakra
  • 200 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki kukurydzianej bezglutenowej lub ryżowej
  • 75 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (u mnie zmieszany kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki mielone, imbir)

Przygotowanie:

  1. Margarynę i melasę umieszczamy w niedużym garnku, rozpuszczamy na małym ogniu, mieszamy, odstawiamy z ognia.
  2. Mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w większej misce, mieszamy.
  3. Do suchych składników wlewamy ciepły roztwór, miksujemy a następnie zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto odstawiamy w misce na 15 minut, stężeje (nie dosypujemy mąki!).
  5. Zwarte jeszcze ciepłe ciasto partiami rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm grubości, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  6. Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  8. Wkładamy ciasteczka i pieczemy przez 10 minut aż się zarumienią.
  9. Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy wraz z papierem do wystygnięcia.
  10. W trakcie pieczenia pierwszej partii pierniczków, przygotowujemy następną.

Wskazówki:

Zasugerowane przeze mnie składniki do przyprawy piernikowej należy indywidualnie i dostosować do diety alergika.

Ciasto na początku wydaje się zbyt miękkie, tężeje po schłodzeniu.

Upieczone pierniczki przekładamy na talerz dopiero po dokładnym przestudzeniu.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

2 komentarze to "Ciasteczka piernikowe pierniczki bezglutenowe"

  • comment-avatar
    Piernikomaniaczka 21 maja 2020 (21:20)

    Witam. Czy melasę z chleba świętojańskiego mogę zastąpić miodem? A zamiast skrobi ziemniaczanej – użyć mąki ziemniaczanej? Czy te pierniczki nadają się do lukrowania?
    Dziękuję:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 maja 2020 (07:18)

      Miód da inny efekt niż melasa, ale oczywiście można zastąpić. Mąka i skrobia ziemniaczana to właściwie jedno i to samo, więc nie ma problemu:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.