Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt. “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2.12.2018 r.
Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK).
Pierniczki znikały z mojego stoiska jeden po drugim. Przygotowane są na melasie z chleba świętojańskiego nie zawierają cukru, więc są naturalnie słodkie. Możecie je przygotować także w wersji na choinkę.
Można je upiec już dziś i przechować do Świąt Bożego Narodzenia!
Ten przepis to mój prezent dla WAS na Mikołajki?
Zapraszam i życzę Smacznego.
Ciasteczka piernikowe
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru, bez kakao)
Czas przygotowania:15 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość: 40 szt. o średnicy 5 cm
Składniki:
- 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio
- 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 200 g mąki jaglanej
- 150 g mąki kukurydzianej bezglutenowej lub ryżowej
- 75 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (u mnie zmieszany kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki mielone, imbir)
Przygotowanie:
- Margarynę i melasę umieszczamy w niedużym garnku, rozpuszczamy na małym ogniu, mieszamy, odstawiamy z ognia.
- Mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w większej misce, mieszamy.
- Do suchych składników wlewamy ciepły roztwór, miksujemy a następnie zagniatamy ciasto.
- Ciasto odstawiamy w misce na 15 minut, stężeje (nie dosypujemy mąki!).
- Zwarte jeszcze ciepłe ciasto partiami rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm grubości, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Wkładamy ciasteczka i pieczemy przez 10 minut aż się zarumienią.
- Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy wraz z papierem do wystygnięcia.
- W trakcie pieczenia pierwszej partii pierniczków, przygotowujemy następną.
Wskazówki:
Zasugerowane przeze mnie składniki do przyprawy piernikowej należy indywidualnie i dostosować do diety alergika.
Ciasto na początku wydaje się zbyt miękkie, tężeje po schłodzeniu.
Upieczone pierniczki przekładamy na talerz dopiero po dokładnym przestudzeniu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
2 komentarze to "Ciasteczka piernikowe pierniczki bezglutenowe"
Piernikomaniaczka 21 maja 2020 (21:20)
Witam. Czy melasę z chleba świętojańskiego mogę zastąpić miodem? A zamiast skrobi ziemniaczanej – użyć mąki ziemniaczanej? Czy te pierniczki nadają się do lukrowania?
Dziękuję:)
Katarzyna Jankowska 22 maja 2020 (07:18)
Miód da inny efekt niż melasa, ale oczywiście można zastąpić. Mąka i skrobia ziemniaczana to właściwie jedno i to samo, więc nie ma problemu:)