Najpierw wyczarowałam ciasteczka jesienne, na które przepis znajduje się na blogu.
Pierniczki dyniowe z karobem są modyfikacją tego przepisu.
Zrobiłam je zarówno na mące z ciecierzycy, jak i z teff (miłka abisyńska).
Bardziej smakują nam te na mące z ciecierzycy.
Pierniczki dyniowe są twardsze i bardziej płaskie niż te tradycyjne.
Jako ozdoba na choinkę sprawdzą się znakomicie.
Można je oczywiście polukrować. Chciałam jednak, aby powstała wersja bezcukrowa.
Ozdobiłam je więc specjalnymi stempelkami.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na pierniczki🙂
Zapraszam i życzę udanej zabawy
Pierniczki dyniowe z karobem, na choinkę
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut chłodzenia
Ilość: 30 szt.
Składniki:
- 100 g mąki z ciecierzycy lub teff
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (imbir, cynamon, kardamon, pieprz biały, gałka muszkatołowa)
- 1 łyżka karobu w proszku
- 100 g daktyli
- 100 ml wody
- 50 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 100 g upieczonej dyni bez skórki
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dodajemy skrobię, mieszamy
- Daktyle umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia aż zmiękną a cały płyn wyparuje, dodajemy upieczoną dynię, olej i ekstrakt wanilii, blendujemy na gładki krem, krem przekładamy do przygotowanej mąki
- Zagniatamy elastyczne ciasto (w razie konieczności dodajemy 1 łyżkę wody), owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 h do lodówki
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180°C, z opcją góra dół
- Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 4-5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce, wyrabiamy dziurkę, ozdabiamy specjalnymi foremkami, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
5 komentarzy to "Pierniczki dyniowe z karobem, na choinkę"
Elwira 11 listopada 2015 (16:35)
Czy sprawę z mąkami da się uprościć bez zmiany proporcji pozostałych składników? 🙂
Katarzyna Jankowska 11 listopada 2015 (17:24)
Jak uprościć? Zastosować jeden rodzaj? Trzeba spróbować
Elwira 11 listopada 2015 (18:03)
Dokładnie tak. Albo max. 2. Dziś dysponuję mąką pszenną razową, pszenną zwykłą, ew. owsianą. Boję się eksperymentów, bo ilekroć odważę się na zastosowanie mąki ‘nietradycyjnej’ i ‘wymagającej’, czyli np. orkiszowej (zwłaszcza ciemnej) lub gryczanej, wychodzi klapa. Niestety moja intuicja kulinarna nie jest jeszcze dosyć rozbudzona. A szkoda… Przydał by mi się przepis na pierniki idealny – prosty, zdrowy i niedrogi.
Katarzyna Jankowska 12 listopada 2015 (16:42)
Po co pani ma przerabiać bezglutenowy przepis na wersję glutenową. Proszę skorzystać z tego przepisu: https://mamaalergikagotuje.pl/pierniczki-swiateczne-z-lukrem-klonowym/
Elwira 12 listopada 2015 (18:06)
Dziękuję za podpowiedź. Niemniej jednak wyglądem urzeka mnie bardziej ta wersja. Ja jestem niestety raczej wybredna 😉 Na szczęście znalazłam prostszy przepis na równie piękne pierniczki na innym blogu, także już nie będę marudzić. Dziękuję za poświęcony czas!