Kopytka gryczane z dynią (wegańskie, bezglutenowe)

Wykluczenie ziemniaków i jajek z diety nie oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych potraw, popularnych na naszych stołach. Jako pierwsze powstały kopytka jaglane, na które przepis znajdziecie w mojej książce “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”, a w ślad za nimi kopytka gryczane z dynią. Może nie wyglądają tak pięknie jak kopytka, do których jesteśmy przyzwyczajeni, ale są świetną ich alternatywą. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Jeśli dynia w diecie nie jest wskazana możemy z niej zrezygnować, a kopytka przygotować z samej kaszy gryczanej.

Zapraszam i życzę Smacznego

 Kopytka gryczane z dynią

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość: zapomniałam policzyć (dopiszę następnym razem) 

Składniki:

  • 225 g ugotowanej kaszy gryczanej/100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej+ 200 ml wody
  • 50 g puree z pieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g mąki z ciecierzycy lub gryczanej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

dodatkowo:

  • tapioka do podsypania stolnicy
  • olej roślinny lub stopione masło klarowane (nie dla wegan), do posmarowania kopytek

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą, solimy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w kaszę, odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut
  2. Gorącą kaszę rozdrabniamy blenderem na bardzo gładką, gęstą masę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
  3. Dolewamy olej, tapiokę i mąkę z ciecierzycy mieszamy ze sobą, stopniowo dodajemy do kaszy wyrabiając ciasto, (w razie konieczności dodajemy więcej tapioki ale nie dużo bo ciasto będzie za suche, ręce smarujemy olejem i ciasto nie będzie się kleić podczas wyrabiania)
  4. Ciasto dzielimy na dwie części, rolujemy w wałki na stolnicy podsypanej tapioką, lub wysmarowanej olejem, kroimy w niewielkie romby
  5. Do gotującej się osolonej wody wkładamy po kilka kopytek, mieszamy aby nie przywarły do dna, kiedy wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty
  6. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody (hartujemy), a następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyciągamy kopytka na talerz
  7. Podajemy na ciepło, posmarowane olejem roślinnym lub masłem klarowanym, oprószone dozwolonymi ziołami

Wskazówki:

Ilość mąki dodanej do zmiksowanej kaszy z dynią zależy od wilgotności dyni. Dodajemy ją stopniowo, starając się uzyskać miękkie ale niezbyt klejące ciasto. Jeśli ciasto wydaje się za suche można dodać łyżkę oleju lub ciepłej wody. Kopytka możemy podawać z dozwolonym, ulubionym sosem. Nadają się do odsmażania.

Kopytka gryczane z dynią

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Kopytka gryczane z dynią (wegańskie, bezglutenowe)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.