Bułeczki z kapustą i grzybami (bezglutenowe, wegańskie)

Takie bezglutenowe, wegańskie bułeczki z kapustą i grzybami wyczarowałam wczoraj.

Zwykle zanim przepis umieszczę na blogu, testuję go kilkakrotnie. Używam różnej mąki i przygotowuję różne wersje dania.

Tym razem ponieważ Święta tuż, tuż wstawiam na blog wyczarowaną nowość:)

Testujecie i dajcie znać jak przepis się sprawdza.

Przepisy bezglutenowe oraz bezjajeczne wymagają większej uwagi.

Wszelkie eksperymenty mile widziane, ale na początek radzę trzymać się przepisu.

Te bułeczki możecie przygotować także z innym nadzieniem albo zacząć od wersji czystej, bez wypełnienia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bułeczki z kapustą i grzybami

(bezglutenowe, wegańskie)

Czas przygotowania: 2 h 45 minut

Ilość: 9 sztuk

Składniki na farsz: 

  • 25 g suszonych grzybów
  • 250 g kiszonej kapusty
  • ½ cebuli białej
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
  • ziarna czarnuszki do posypania (można pominąć)

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 125 g mąki teff jasnej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 75 g puree z upieczonej dyni (bez skórki) u mnie Hokkaido
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 g wegańskiej margaryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy puree z dyni  
  2. Margarynę i drożdże wyjmujemy z lodówki
  3. Ostudzone puree wraz z miękką margaryną miksujemy na gładki krem
  4. Mąki przesiewamy, mieszamy
  5. Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem zalewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki wymieszanej mąki, zarabiamy, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
  6. Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy, następnie wlewamy rozczyn, resztę ciepłej wody, zarabiamy ciasto, porcjami dodajemy margarynę zmiksowaną z dynią, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1h do wyrośnięcia
  7. W tym czasie przygotowujemy farsz*
  8. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  9. Ciasto przekładamy na stolnicę posmarowaną olejem, lekko zagniatamy, odrywamy kawałek ciasta, formułujemy w bułeczkę o ok. 5-7 cm średnicy, kciukiem w jej środku robimy wgłębienie, umieszczamy w nim 1-2 łyżeczki farszu, ciasto składamy na pół, zlepiamy brzegi, w dłoniach ponownie formujemy bułeczkę, układamy na przygotowanej blaszce zlepieniem do dołu, odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (tylko nieznacznie urosną)
  10. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra-dół
  11. Bułeczki delikatnie smarujemy ciepłą wodą lub bezglutenową śmietaną, nacinamy krzyżyk, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczmy 20-25 minut
  12. Upieczone bułeczki studzimy, podajemy do barszczu

*Przygotowanie farszu:

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 30 minut, odcedzamy, studzimy, kroimy w drobną kostkę
  2. Kapustę płuczemy, drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy do miękkości ok. 20-30 minut, odcedzamy
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ugotowaną kapustę i pokrojone grzyby, mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy chwilę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gdy woda wyparuje odstawiamy do przestudzenia

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

bezglutenowe Bułeczki z kapustą i grzybami

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Bułeczki z kapustą i grzybami (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    LORIEN DANA 10 grudnia 2015 (13:56)

    Mam takie małe pytanie co mogę wykorzystać zamiast mąki Teff?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 grudnia 2015 (19:58)

      Można spróbować z mąką z ciecierzycy. Mąka teff dobrze się sprawdza w wypiekach bezglutenowych choć rozumiem, że jest trudniej dostępna i droższa.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.