Takie bezglutenowe, wegańskie bułeczki z kapustą i grzybami wyczarowałam wczoraj.
Zwykle zanim przepis umieszczę na blogu, testuję go kilkakrotnie. Używam różnej mąki i przygotowuję różne wersje dania.
Tym razem ponieważ Święta tuż, tuż wstawiam na blog wyczarowaną nowość:)
Testujecie i dajcie znać jak przepis się sprawdza.
Przepisy bezglutenowe oraz bezjajeczne wymagają większej uwagi.
Wszelkie eksperymenty mile widziane, ale na początek radzę trzymać się przepisu.
Te bułeczki możecie przygotować także z innym nadzieniem albo zacząć od wersji czystej, bez wypełnienia.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bułeczki z kapustą i grzybami
(bezglutenowe, wegańskie)
Czas przygotowania: 2 h 45 minut
Ilość: 9 sztuk
Składniki na farsz:
- 25 g suszonych grzybów
- 250 g kiszonej kapusty
- ½ cebuli białej
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
- ziarna czarnuszki do posypania (można pominąć)
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
- 125 g mąki teff jasnej
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 75 g puree z upieczonej dyni (bez skórki) u mnie Hokkaido
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 250 ml ciepłej wody
- 100 g wegańskiej margaryny
Przygotowanie:
- Przygotowujemy puree z dyni
- Margarynę i drożdże wyjmujemy z lodówki
- Ostudzone puree wraz z miękką margaryną miksujemy na gładki krem
- Mąki przesiewamy, mieszamy
- Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem zalewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki wymieszanej mąki, zarabiamy, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
- Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy, następnie wlewamy rozczyn, resztę ciepłej wody, zarabiamy ciasto, porcjami dodajemy margarynę zmiksowaną z dynią, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1h do wyrośnięcia
- W tym czasie przygotowujemy farsz*
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto przekładamy na stolnicę posmarowaną olejem, lekko zagniatamy, odrywamy kawałek ciasta, formułujemy w bułeczkę o ok. 5-7 cm średnicy, kciukiem w jej środku robimy wgłębienie, umieszczamy w nim 1-2 łyżeczki farszu, ciasto składamy na pół, zlepiamy brzegi, w dłoniach ponownie formujemy bułeczkę, układamy na przygotowanej blaszce zlepieniem do dołu, odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (tylko nieznacznie urosną)
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra-dół
- Bułeczki delikatnie smarujemy ciepłą wodą lub bezglutenową śmietaną, nacinamy krzyżyk, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczmy 20-25 minut
- Upieczone bułeczki studzimy, podajemy do barszczu
*Przygotowanie farszu:
- Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 30 minut, odcedzamy, studzimy, kroimy w drobną kostkę
- Kapustę płuczemy, drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy do miękkości ok. 20-30 minut, odcedzamy
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ugotowaną kapustę i pokrojone grzyby, mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy chwilę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gdy woda wyparuje odstawiamy do przestudzenia
2 komentarze to "Bułeczki z kapustą i grzybami (bezglutenowe, wegańskie)"
LORIEN DANA 10 grudnia 2015 (13:56)
Mam takie małe pytanie co mogę wykorzystać zamiast mąki Teff?
Katarzyna Jankowska 11 grudnia 2015 (19:58)
Można spróbować z mąką z ciecierzycy. Mąka teff dobrze się sprawdza w wypiekach bezglutenowych choć rozumiem, że jest trudniej dostępna i droższa.