Spersonalizowany wałek z logo MAG zamówiłam w firmie Mood for Wood przed targami Dni Alergii.
Dodatkowo we współpracy z firmą powstały wałki z napisami bez glutenu, bez jajek, bez mleka, gluten free. Wszystkie można zakupić TUTAJ.
W prezencie od firmy Mood for Wood otrzymałam wałki z elementami świątecznymi.
Przede mną więc pojawiło się zadanie wyczarowania takiego przepisu dla alergików (bez jajek, mleka, glutenu), na którym te piękne świąteczne wzorki byłyby widoczne po upieczeniu.
Kilka testów i oto przepis, który świetnie się sprawdza przy tworzeniu wzorzystych ciasteczek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie)
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki teff jasnej
- 75 g ryżowej pełnoziarnistej
- 50 g z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka złocistego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2-3 łyżki mleka ryżowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g wegańskiej margaryny
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, mieszamy
- Siemię lniane mielimy zalewamy gorącą wodą, tworzymy papkę, przekładamy do mąki
- Dodajemy schłodzoną, pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, rozdrabniamy nożem lub przy pomocy specjalnej siekaczki, następnie wlewamy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnego mleka, zagniatamy jednolite ciasto (jeśli jest zbyt suche dodajemy kolejną łyżkę mleka)
- Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 2 h
- Zimne ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 4 mm
- Specjalny wałek smarujemy olejem i zdecydowanym ruchem dociskamy do ciasta, wałkując
- Wykrawamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie schładzamy ok. 15 minut (np. za oknem lub w lodówce)
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji termoobieg
- Zimne ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż będą rumiane 10-13 minut
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
14 komentarzy to "Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki"
HeartlissArch 11 kwietnia 2015 (19:43)
cudny wałek haha gdzie taki mogę dostac? ;d
Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2015 (21:57)
Odpowiedź w pierwszej linijce wpisu:)
Lukasz 15 grudnia 2015 (15:38)
Czym mogę zamienić cukier? czy wyjdzie z musem z daktyli lub syropem klonowym?
.
Katarzyna Jankowska 15 grudnia 2015 (23:17)
Nie wiem jak będzie wyglądała konsystencja ciasta. Oczywiście warto spróbować ale nie robiłam tych ciasteczek w innych wersjach. Z syropem klonowym ciasto może wyjść za miękkie, będzie trudniej wycinać. Warto bardziej schłodzić.
Monika 7 marca 2017 (20:02)
Gdzie można dostać wegańską margarynę? Kupuje ją Pani w sklepie stacjonarnym czy internetowym?
Katarzyna Jankowska 7 marca 2017 (22:07)
Kupuję tylko Alsan Bio bo mimo, że to margaryna roślinna i twarda (świetnie zastępuje masło na kanapki) to nie zawiera tłuszczów trans. Dostępna np. w Organic Farma. W sklepach internetowych jest obecna:)
Monika 8 marca 2017 (20:09)
Dziękuję za odpowiedź. ☺Ale przeczytałam właśnie, że ta margaryna zawiera tłuszcz palmowy. Ostatnio zrobiło się głośno o jego szkodliwości. Zastanawiam się, czy ten tłuszcz w tej bio margarynie jest tak przetwarzany, że szkodzi tak samo jak np. w znanym maśle kakaowo – orzechowym? Ma Pani jakąś opinię na ten temat? ☺
Karolina Płotnicka-Błach 7 kwietnia 2017 (16:39)
Czy mąkę można zamienić inna bezglutenową?
Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2017 (19:27)
Zależy którą i w jakich proporcjach. Zamiast teff warto spróbować gryczaną lub z ciecierzycy. Każda mąka inaczej się zachowuje, proszę nie stosować jednego rodzaju.
Irena Czepczor 15 lipca 2017 (18:42)
Upiekłam te ciasteczka i niestety nie smakują mi. Czy mąka teff jest taka ciemna, mnie wyszły ciemne jak pierniki. Dodałam cytrynę i wanilię i nic to nie dało. W dodatku nie urosły i są twarde.Czy proszek do pieczenia bezglutenowy jest słabszy od zwykłego, może trzeba go dać więcej/ Czy one kruszeją po dwóch trzech dniach/
przyjeżdża do mnie wnuk alergik a ja nie mam go czym poczęstować.
Katarzyna Jankowska 16 lipca 2017 (20:33)
Mąka teff jest lekko beżowa, nie wiem jaką pani dysponowała. Ciasteczka bezglutenowe nie rosną tak jak te z glutenem. Moje były kruche nie twarde. Może pani dodać i proszek i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Bezglutenowe ciasteczka nie poleżą tak jak te z glutenem, jedne twardnieją inne stają się zbyt kruche. Na blogu i w moich książkach jest setki przepisów. Proszę wypróbować inne ciasteczka lub zamiast mąki teff użyć np. gryczaną z kukurydzianą.
Aga 21 lipca 2021 (11:31)
Dzień dobry,
Czy zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego? Z lodówki? 🙂
Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 21 lipca 2021 (18:44)
Można użyć ale olej nie nada takiej kruchości jak margaryna czy masło. Można także zastosować masło klarowane albo smalec, o ile to nie mogą być produkty nie wegańskie.
Aga 22 lipca 2021 (08:14)
Dziękuję za odpowiedź. W moim przypadku masło niestety odpada nawet klarowane, o dziwo, powoduje reakcję alergiczną u wnuczki. Póki nie mam margaryny spróbuję z olejem. Szukałam w sieci przepisu na bezglutenowe ciastka, przy których mogłabym użyć mojego grawerowanego wałka, i proszę, znalazłam reniferki 🙂
Pozdrawiam,