Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki

Spersonalizowany wałek z logo MAG zamówiłam w firmie Mood for Wood przed targami Dni Alergii.

Dodatkowo we współpracy z firmą powstały wałki z napisami bez glutenu, bez jajek, bez mleka, grluten free. Wszystkie można zakupić TUTAJ.

W prezencie od firmy Mood for Wood otrzymałam wałki z elementami świątecznymi.

Przede mną więc pojawiło się zadanie wyczarowania takiego przepisu dla alergików (bez jajek, mleka, glutenu), na którym te piękne świąteczne wzorki byłyby widoczne po upieczeniu.

Kilka testów i oto przepis, który świetnie się sprawdza przy tworzeniu wzorzystych ciasteczek.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki teff jasnej
  • 75 g ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka złocistego siemienia lnianego + 2  łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2-3 łyżki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g wegańskiej margaryny

 

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, mieszamy
  2. Siemię lniane mielimy zalewamy gorącą wodą, tworzymy papkę, przekładamy do mąki
  3. Dodajemy schłodzoną, pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, rozdrabniamy nożem lub przy pomocy specjalnej siekaczki, następnie wlewamy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnego mleka, zagniatamy jednolite ciasto (jeśli jest zbyt suche dodajemy kolejną łyżkę mleka)
  4. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 2 h
  5. Zimne ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 4 mm
  6. Specjalny wałek smarujemy olejem i zdecydowanym ruchem dociskamy do ciasta, wałkując
  7. Wykrawamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie schładzamy ok. 15 minut (np. za oknem lub w lodówce)
  8. Nagrzewamy piekarnik do 170°C  w opcji termoobieg
  9. Zimne ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż będą rumiane 10-13 minut

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Kruche ciasteczka bezglutenowe, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

11 komentarzy to "Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki"

  • comment-avatar
    HeartlissArch 11 kwietnia 2015 (19:43)

    cudny wałek haha gdzie taki mogę dostac? ;d

  • comment-avatar
    Lukasz 15 grudnia 2015 (15:38)

    Czym mogę zamienić cukier? czy wyjdzie z musem z daktyli lub syropem klonowym?
    .

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 grudnia 2015 (23:17)

      Nie wiem jak będzie wyglądała konsystencja ciasta. Oczywiście warto spróbować ale nie robiłam tych ciasteczek w innych wersjach. Z syropem klonowym ciasto może wyjść za miękkie, będzie trudniej wycinać. Warto bardziej schłodzić.

  • comment-avatar
    Monika 7 marca 2017 (20:02)

    Gdzie można dostać wegańską margarynę? Kupuje ją Pani w sklepie stacjonarnym czy internetowym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 marca 2017 (22:07)

      Kupuję tylko Alsan Bio bo mimo, że to margaryna roślinna i twarda (świetnie zastępuje masło na kanapki) to nie zawiera tłuszczów trans. Dostępna np. w Organic Farma. W sklepach internetowych jest obecna:)

      • comment-avatar
        Monika 8 marca 2017 (20:09)

        Dziękuję za odpowiedź. ☺Ale przeczytałam właśnie, że ta margaryna zawiera tłuszcz palmowy. Ostatnio zrobiło się głośno o jego szkodliwości. Zastanawiam się, czy ten tłuszcz w tej bio margarynie jest tak przetwarzany, że szkodzi tak samo jak np. w znanym maśle kakaowo – orzechowym? Ma Pani jakąś opinię na ten temat? ☺

  • comment-avatar
    Karolina Płotnicka-Błach 7 kwietnia 2017 (16:39)

    Czy mąkę można zamienić inna bezglutenową?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2017 (19:27)

      Zależy którą i w jakich proporcjach. Zamiast teff warto spróbować gryczaną lub z ciecierzycy. Każda mąka inaczej się zachowuje, proszę nie stosować jednego rodzaju.

  • comment-avatar
    Irena Czepczor 15 lipca 2017 (18:42)

    Upiekłam te ciasteczka i niestety nie smakują mi. Czy mąka teff jest taka ciemna, mnie wyszły ciemne jak pierniki. Dodałam cytrynę i wanilię i nic to nie dało. W dodatku nie urosły i są twarde.Czy proszek do pieczenia bezglutenowy jest słabszy od zwykłego, może trzeba go dać więcej/ Czy one kruszeją po dwóch trzech dniach/
    przyjeżdża do mnie wnuk alergik a ja nie mam go czym poczęstować.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 lipca 2017 (20:33)

      Mąka teff jest lekko beżowa, nie wiem jaką pani dysponowała. Ciasteczka bezglutenowe nie rosną tak jak te z glutenem. Moje były kruche nie twarde. Może pani dodać i proszek i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Bezglutenowe ciasteczka nie poleżą tak jak te z glutenem, jedne twardnieją inne stają się zbyt kruche. Na blogu i w moich książkach jest setki przepisów. Proszę wypróbować inne ciasteczka lub zamiast mąki teff użyć np. gryczaną z kukurydzianą.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.