Gofry owsiano-orkiszowe

Delikatne gofry na śniadanie pojawiają na naszym stole, najczęściej podczas weekendów.

Dziś przygotowałam Gofry orkiszowe podstawowe oraz właśnie te gofry owsiano-orkiszowe z dodatkiem płatków owsianych.

Podałam je z ciepłym domowym dżemem.

Na blogu znajduje się więcej przepisów na gofry.

Już jest! Nowy e-book 30 przepisów na… GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY

Polecam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Gofry owsiano-orkiszowe

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 5 szt.

Składniki:

  • 250 ml napoju owsianego
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (można zamienić na inny dozwolony)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 50 g płatków owsianych drobno zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi lub drobnymi płatkami owsianymi
  2. Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy ocet jabłkowy,  olej i ekstrakt waniliowy, odstawiamy na 5 minut
  3. Przelewamy do mąki, miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (o konsystencji bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe), odstawiamy na czas nagrzania gofrownicy
  4. Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy jej dolne kratki olejem i porcjami wylewamy ciasto, smażymy 3-4 minuty, wyjmujemy, podajemy od razu na ciepło z dodatkiem dżemu, owoców czy musu owocowego
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Gofry owsiano-orkiszowe"

  • comment-avatar
    MiLena Mróz 12 października 2017 (19:20)

    Witam,
    czy można w tym przepisie zastąpić mąkę orkiszową mąką pszenną, jeśli tak, to który Typ? Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Kasia 17 stycznia 2020 (13:16)

    Może komuś się przyda. Ja w każdym przepisie z mąką pszenną bez strat zastępuje ją orkiszową. Więc w drugą stronę też się uda. Jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone to używa się mąki jasnej np. tortowej lub jak ktoś lubi krupczatki. Mimo to, że się da nie polecam jasnej mąki pszennej, gdyż nie ma dla nas żadnych wartości odżywczych to tylko cukier i (niezbyt fajny, bo mocno zmodyfikowany) gluten. Przynajmniej do czasu aż dziecko skończy 3 lata warto takiej mąki unikać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.