Gofry to sposób na szybki podwieczorek. Robiłam je tego dnia 2 razy, najpierw dla dzieci a potem dla męża. To chyba najprostszy przepis na gofry. Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na Gofry.
Już jest!
E-book 30 przepisów na GOFRY!
Zapraszam i życzę Smacznego
Gofry orkiszowe 2
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 3 x 4 minuty
LICZBA PORCJI: 6 sztuk
Składniki:
- 250 ml mleka orkiszowego (można użyć inne roślinne)
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy), można użyć stopione masło klarowane (nie dla wegan)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 175 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550, można użyć pszenną)
dodatkowo:
- krem daktylowy lub domowy dżem, do posmarowania gofrów
- płatki migdałów do posypania (jeśli dozwolone)
- olej do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej
- Powoli dolewamy mleko i wodę, mieszając przy użyciu rózgi lub miksera, otrzymujemy ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
- Odstawiamy ciasto na 5 minut
- Nagrzewamy gofrownicę
- Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
- Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia a para wodna skończyła się wydzielać (czyli po 4 minutach)
- Gorące gofry wykładamy na talerz, smarujemy dżemem lub obsypujemy płatkami migdałów
Wskazówki:
Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.
Oczywiście do ciasta można dodać cukier, najlepiej cukier puder (1-2łyżki)
9 komentarzy to "Gofry orkiszowe 2 (bez cukru)"
Kaś 22 marca 2013 (12:43)
mogłabym jeść i jeść 🙂
bardzo ciekawy z kremem daktylowym
Mama Alergika 22 marca 2013 (20:11)
Kaś; Takie jak moje można prawie bezkarnie podjadać:) Krem na słodkie zachciewajki najlepszy!
Tata pisze bloga 24 marca 2013 (07:45)
Świetny pomysł na blog 🙂
Mama Alergika 24 marca 2013 (17:07)
Tata pisze bloga; O jest i tata w blogosferze:) Pomysł podsunęło samo życie:)Dziękuję!
Ewa 2 lipca 2013 (06:45)
Pyszne, mój 1,5 roczny synek jadł gofry po raz pierwszy i bardzo mu smakowały!
Mama Alergika 2 lipca 2013 (08:53)
Ewa; Bardzo się cieszę! te zawsze wychodzą:)
Anonymous 24 października 2013 (20:40)
A jak można zrobić te mleka roślinne???
Mama Alergika 24 października 2013 (20:48)
Anonimowy; Nie robię sama mleka roślinnego, jeszcze nie:). Kupuję tzw. napój owsiany, orkiszowy, kukurydziany, jaglany. Są dostępne w różnych sklepach na półkach ze zdrową żywnością:)
Przepis na wakacje. 2 sierpnia 2017 (08:59)
[…] znaczy nie zawsze, bo za pierwszym razem sugerowałam się przepisem z bloga Mama Alergika Gotuje: Gofry orkiszowe 2 (bez cukru) | Mama Alergika […]