Babeczki piernikowe bezglutenowe wegańskie

Babeczki piernikowe powstały ze składników, które znalazłam w lodówce po weekendzie. Staram się nie marnować jedzenia więc wykorzystuję to co mam pod ręką.

Byłam bardzo ciekawa jak dodatek passaty pomidorowej wpłynie na strukturę i smak ciasta bezglutenowego. Muszę przyznać, że połączenie smaku pomidorów, banana i truskawek dało niesamowity efekt. Ciasto wyszło zwarte, miękkie, ładnie urosło.

Następnym razem dodam do babeczek np. świeżej żurawiny lub truskawek, aby były bardziej wilgotne.

Babeczki o smaku piernika są jedną z moich propozycji świątecznych. Na blogu znajdziecie więcej potraw wytrawnych i słodkich odpowiednich na czas Bożego Narodzenia. (KLIK)

W książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje umieściłam rozdział poświęcony potrawom na Boże Narodzenie.

Nakład mojej drugiej książki jest już na wyczerpaniu, także zachęcam póki jest jeszcze do zdobycia.

Zapraszam na pyszne świąteczne babeczki i życzę Smacznego

Babeczki piernikowe 

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 sztuk o 5 cm średnicy

Składniki:

  • 150 g bananów (1,5 banana)
  • 125 ml oleju np. z pestek winogron
  • 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 150 g mąki jaglanej lub ryżowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników (cynamon, imbir, goździki, kardamon)

na lukier

  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 pełna łyżka liofilizowanych truskawek w proszku Helpa Czary Mamy
  • sok z 1 dużej cytryny
  • woda (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  1. W misce lub blenderze umieszczamy pokrojone banany bez skórki, olej i cukier, blendujemy.
  2. Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i sól, dokładnie mieszamy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką, do momentu ich połączenia się.
  5. Nagrzewamy nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Papilotki do muffinek wypełniamy ciastem.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25 minut.
  8. Wyjmujemy studzimy a w między czasie przygotowujemy lukier truskawkowy.
  9. Do niedużej miseczki wsypujemy cukier puder, liofilizowane sproszkowane owoce, dodajemy sok z jednej większej cytryny i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolewamy łyżeczkę zimnej wody, aż uzyskamy lejący się ale gęsty płyn.
  10. Gotowe przestudzone babeczki polewamy lukrem, ustrajamy dozwolonymi owocami i listkami bazylii lub mięty
  11. Podajemy na deser lub jako przekąskę.

Wskazówki:

Ilość cukru warto zmniejszyć. Jeśli passata nie jest zbyt kwaśna, pomidory dodadzą słodkości. Banan również posłodzi babeczki.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Babeczki piernikowe bezglutenowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Doro 29 października 2019 (21:18)

    Nie napisala Pani co robimy z liofil… truskawkami…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 października 2019 (20:48)

      No nie napisałam:( już poprawiam. Ale jak wyniki ze składników na przygotowanie lukru, po prostu sproszkowane truskawki dodajemy do cukru i tworzymy lukier zgodnie z przepisem:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.