Babeczki piernikowe bezglutenowe wegańskie

image_pdfPobierz PDF

Babeczki piernikowe powstały ze składników, które znalazłam w lodówce po weekendzie. Staram się nie marnować jedzenia więc wykorzystuję to co mam pod ręką.

Byłam bardzo ciekawa jak dodatek passaty pomidorowej wpłynie na strukturę i smak ciasta bezglutenowego. Muszę przyznać, że połączenie smaku pomidorów, banana i truskawek dało niesamowity efekt. Ciasto wyszło zwarte, miękkie, ładnie urosło.

Następnym razem dodam do babeczek np. świeżej żurawiny lub truskawek, aby były bardziej wilgotne.

Babeczki o smaku piernika są jedną z moich propozycji świątecznych. Na blogu znajdziecie więcej potraw wytrawnych i słodkich odpowiednich na czas Bożego Narodzenia. (KLIK)

W książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje umieściłam rozdział poświęcony potrawom na Boże Narodzenie. Książka w oprawie twardej do końca grudnia wraz z kodem MAG2T z RABATEM 5%.

Nakład mojej drugiej książki jest już na wyczerpaniu, także zachęcam póki jest jeszcze do zdobycia.

Zapraszam na pyszne świąteczne babeczki i życzę Smacznego

Babeczki piernikowe 

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 sztuk o 5 cm średnicy

Składniki:

  • 150 g bananów (1,5 banana)
  • 125 ml oleju np. z pestek winogron
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 150 g mąki jaglanej lub ryżowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (cynamon, imbir, goździki, kardamon)

na lukier

  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 pełna łyżka liofilizowanych truskawek w proszku Helpa Czary Mamy
  • sok z 1 dużej cytryny
  • woda (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  1. W misce lub blenderze umieszczamy pokrojone banany bez skórki, olej i cukier, blendujemy.
  2. Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i sól, dokładnie mieszamy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką, do momentu ich połączenia się.
  5. Nagrzewamy nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Papilotki do muffinek wypełniamy ciastem.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25 minut.
  8. Wyjmujemy studzimy a w między czasie przygotowujemy lukier truskawkowy.
  9. Do niedużej miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z jednej większej cytryny i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolewamy łyżeczkę zimnej wody, aż uzyskamy lejący się ale gęsty płyn.
  10. Gotowe przestudzone babeczki polewamy lukrem, ustrajamy dozwolonymi owocami i listkami bazylii lub mięty
  11. Podajemy na deser lub jako przekąskę.

Wskazówki:

Ilość cukru warto zmniejszyć. Jeśli passata nie jest zbyt kwaśna, pomidory dodadzą słodkości. Banan również posłodzi babeczki.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska