Orkiszowe, pierniczki na miodzie powstały specjalnie dla moich dzieci. Syn poprosił o takie zwykłe, bez karobu, na miodzie i koniecznie bez jarmużu, batatów i dyni:)
Twierdzi, że do wszystkiego dodaję jarmuż:)
Wyczarowałam więc ekspresowe pierniczki orkiszowe, na miodzie i na maśle klarowanym. Nie wiem jak się zachowują po kilku dniach, bo zniknęły podczas 2 godzin oglądania filmu.
20 przepisów na Boże Narodzenie oraz ponad 50 różnych wypieków umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Kocham takie chwile. Dom pachnie świeżym ciastem, w tle świeci choinka, za oknem pada śnieg, rodzina w komplecie pod kocykami razem celebruje chwile.
Zapraszam po przepis i życzę już dziś wspaniałych Świąt!
Orkiszowe pierniczki na miodzie
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, na miodzie)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 2x 10 minut
Ilość: ok. 30 szt.
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml miodu (u mnie rzepakowy)
- 50 ml mleka orkiszowego
- 50 ml masła klarowanego
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (kardamon, cynamon cejloński, gałka muszkatołowa, imbir, goździki mielone)
dodatkowo:
- krople czekolady jako guziczki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i przyprawę do pierników, dokładnie mieszamy.
- W oddzielnych naczyniach podgrzewamy na małym ogniu miód, mleko i masło klarowane.
- Do mąki wlewamy najpierw ciepły miód, łączymy składniki przy użyciu siekacza, powstaje kruszonka.
- Wlewamy ciepły tłuszcz, ponownie łączymy przy użyciu siekacza.
- Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie i zwarte, podobne do kruchego ciasta. Lekko się klei, nie dosypujemy mąki, odstawiamy do wystudzenia.
- Na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozkładamy ciasto i wałkujemy na grubość ½ cm, wykrawamy pierniczki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Wkładamy pierniczki i pieczemy przez 10-12 minut.
- Możemy jeść ciepłe lub po wystudzeniu.
- Ciepłe są mięciutkie, wystudzone twardsze i kruche.
Wskazówki:
Żeby zrobić domową przyprawę do pierników wystarczy zmieszać ze sobą sproszkowane, dozwolone przyprawy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Orkiszowe pierniczki na miodzie"