Orkiszowe pierniczki na miodzie

Orkiszowe, pierniczki na miodzie powstały specjalnie dla moich dzieci. Syn poprosił o takie zwykłe, bez karobu, na miodzie i koniecznie bez jarmużu, batatów i dyni:)

Twierdzi, że do wszystkiego dodaję jarmuż:)

Wyczarowałam więc ekspresowe pierniczki orkiszowe, na miodzie i na maśle klarowanym. Nie wiem jak się zachowują po kilku dniach, bo zniknęły podczas 2 godzin oglądania filmu.

20 przepisów na Boże Narodzenie oraz ponad 50 różnych wypieków umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Kocham takie chwile. Dom pachnie świeżym ciastem, w tle świeci choinka, za oknem pada śnieg, rodzina w komplecie pod kocykami razem celebruje chwile.

Zapraszam po przepis i życzę już dziś wspaniałych Świąt!

Pierniczki na miodzie

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, na miodzie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 2x 10 minut

Ilość: ok. 30 szt.

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml miodu (u mnie rzepakowy)
  • 50 ml mleka orkiszowego
  • 50 ml masła klarowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (kardamon, cynamon cejloński, gałka muszkatołowa, imbir, goździki mielone)

dodatkowo:

  • krople czekolady jako guziczki

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i przyprawę do pierników, dokładnie mieszamy.
  2. W oddzielnych naczyniach podgrzewamy na małym ogniu miód, mleko i masło klarowane.
  3. Do mąki wlewamy najpierw ciepły miód, łączymy składniki przy użyciu siekacza, powstaje kruszonka.
  4. Wlewamy ciepły tłuszcz, ponownie łączymy przy użyciu siekacza.
  5. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie i zwarte, podobne do kruchego ciasta. Lekko się klei, nie dosypujemy mąki, odstawiamy do wystudzenia.
  6. Na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozkładamy ciasto i wałkujemy na grubość ½ cm, wykrawamy pierniczki.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  8. Wkładamy pierniczki i pieczemy przez 10-12 minut.
  9. Możemy jeść ciepłe lub po wystudzeniu.
  10. Ciepłe są mięciutkie, wystudzone twardsze i kruche.

Wskazówki:

Żeby zrobić domową przyprawę do pierników wystarczy zmieszać ze sobą sproszkowane, dozwolone przyprawy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Orkiszowe pierniczki na miodzie"