Babeczki cytrynowe wegańskie

image_pdfPobierz PDF

Nastały stresujące dni. Egzaminy próbne ósmoklasisty. 

Na życzenie syna wyczarowałam babeczki cytrynowe, oczywiście bez mleka i jajek. Część z nich polukrowałam. 

Babeczki zawierają niewiele cukru, lukier okazał się dla nas już za słodki. Z myślę jednak o „kopie energetycznym” zapakowałam lukrowaną babeczkę synowi do szkoły.

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis bo te babeczki są takie „maślane”, delikatne i puszyste.

Jeśli sok z cytryny jest niedozwolony, to zastąpcie go zwykłą wodą z ekstraktem wanilii.

Jestem pewna, że na bazie tego ciasta można wyczarować świetną babkę cytrynową.

Na blogu znajdziecie więcej przepisów na różne babeczki, także bezglutenowe.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Babeczki cytrynowe

(wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30-35 minut

Ilość: 14 szt. o 5 cm średnicy

Składniki:

na babeczki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g wegańskiej margaryny alsan bio
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • skórka z 2 cytryn bio
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • sok z 1 cytryny bio
  • 250 ml jogurtu konopnego naturalnego (kupny firmy sojade)

na lukier

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka inuliny w proszku
  • sok z 1 cytryny bio

dodatkowo

  • otarta skórka z limonki, do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy, studzimy.
  3. Margarynę ucieramy z cukrem na jasną masę.
  4. Dodajemy papkę z siemienia i miksujemy, powstanie pulchna masa.
  5. Cytryny szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy, ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do masy wraz z wyciśniętym sokiem, miksujemy.
  6. Do miski z masą cytrynową partiami wsypujemy mąkę i partiami wlewamy jogurt, miksujemy.
  7. Ciasto ma konsystencję masy, jest pulchne. Wypełniamy nim papilotki do muffinek.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, w opcji z termoobiegiem.
  9. Pieczemy babeczki przez ok. 30 minut, aż staną się rumiane.
  10. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
  11. Babeczki lukrujemy i oprószamy startą skórką z limonki lub cytryny.

Jak zrobić lukier cytrynowy?

  1. Cukier puder i inulinę łączymy z sokiem z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, stale mieszając by uzyskać gęstą, płynną konsystencję lukru. 

Wskazówki:

Składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.

Można zastosować inny jogurt naturalny

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Babeczki cytrynowe wegańskie"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.