Nastały stresujące dni. Egzaminy próbne ósmoklasisty.
Na życzenie syna wyczarowałam babeczki cytrynowe, oczywiście bez mleka i jajek. Część z nich polukrowałam.
Babeczki zawierają niewiele cukru, lukier okazał się dla nas już za słodki. Z myślę jednak o “kopie energetycznym” zapakowałam lukrowaną babeczkę synowi do szkoły.
Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis bo te babeczki są takie “maślane”, delikatne i puszyste.
Jeśli sok z cytryny jest niedozwolony, to zastąpcie go zwykłą wodą z ekstraktem wanilii.
Jestem pewna, że na bazie tego ciasta można wyczarować świetną babkę cytrynową.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na różne babeczki, także bezglutenowe.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Babeczki cytrynowe
(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość: 14 szt. o 5 cm średnicy
Składniki:
na babeczki
- 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g wegańskiej margaryny alsan bio
- 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- skórka z 2 cytryn bio
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 6 łyżek gorącej wody
- sok z 1 cytryny bio
- 250 ml jogurtu konopnego naturalnego (kupny firmy sojade)
na lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka inuliny w proszku
- sok z 1 cytryny bio
dodatkowo
- otarta skórka z limonki, do ustrojenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
- Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy, studzimy.
- Margarynę ucieramy z cukrem na jasną masę.
- Dodajemy papkę z siemienia i miksujemy, powstanie pulchna masa.
- Cytryny szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy, ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do masy wraz z wyciśniętym sokiem, miksujemy.
- Do miski z masą cytrynową partiami wsypujemy mąkę i partiami wlewamy jogurt, miksujemy.
- Ciasto ma konsystencję masy, jest pulchne. Wypełniamy nim papilotki do muffinek.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C, w opcji z termoobiegiem.
- Pieczemy babeczki przez ok. 30 minut, aż staną się rumiane.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
- Babeczki lukrujemy i oprószamy startą skórką z limonki lub cytryny.
Jak zrobić lukier cytrynowy?
- Cukier puder i inulinę łączymy z sokiem z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, stale mieszając by uzyskać gęstą, płynną konsystencję lukru.
Wskazówki:
Składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.
Można zastosować inny jogurt naturalny
2 komentarze to "Babeczki cytrynowe wegańskie"
Natalia 25 lutego 2021 (07:53)
Czy tyle babeczki wyjdą na kokosowym jogurcie?
Katarzyna Jankowska 26 lutego 2021 (13:46)
Jak najbardziej tak.