Jest jeszcze czas by zrobić domowe śledzie piernikowe ze śliwkami, które wspaniale się zaprezentują na wigilijnym stole.
Te śledzie są inne od tradycyjnych, typowo świąteczne, pachnące piernikami, delikatniejsze w smaku.
Jeśli wciąż szukasz przepisów na Wigilię alergika zachęcam do poznania rozdziału Boże Narodzenie w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje lub do przejrzenia przepisów tu na blogu.
Jutro wyruszam w rodzinne strony by świąteczny czas spędzić z najbliższymi. Będzie mnie zdecydowanie mniej na blogu i w mediach społecznościowych. Tak naprawdę mam nadzieję, że Ty także zechcesz na czas Świąt porzucić świat komputerów, facebooka i telefonów, by skoncentrować się na tu i teraz z tymi, którzy na Twój czas zasługują.
Życzę wspaniałych Świąt i samych radosnych chwil.
Śledzie piernikowe ze śliwkami
(bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka)
Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia śledzi i śliwek)
Czas marynowania: 1-2 dni
Ilość: ok. 300 g
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek
- 5 solonych śledzi matiasów
- 3 większe szalotki
- 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników*
- olej z pestek winogron lub olej lniany
Przygotowanie:
- Suszone śliwki zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, odstawiamy na ok. 30 minut aby zmiękły.
- Wodę odlewamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy przyprawę piernikową, mieszamy.
- Solone śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny, wyjmujemy z wody, kroimy na mniejsze kawałki
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półksiężyce.
- Na dnie naczynia układamy warstwę cebuli, kawałki śledzia, warstwę śliwek, ponownie cebulę, śledzie i śliwki, ostatnią warstwą jest cebula oprószona przyprawą do pierników.
- Całość zalewamy olejem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do lodówki na 1 dzień a najlepiej na 2-3 dni przed podaniem.
- Podajemy z pieczywem lub wigilijną czerwoną sałatką**
**Przepis na czerwoną sałatkę znajdziesz na blogu oraz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
*Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Nie masz książki? Już podpowiadam jak zrobić domową przyprawę piernikową:
- Do niedużej miseczki wsypujemy łyżeczkę sproszkowanego cynamonu najlepiej cejlońskiego, łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki imbiru w proszku, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę pieprzu i mieszamy. Przygotowując domową przyprawę masz pewność jej jakości, składniki dobierasz indywidualnie.
Wskazówki:
Takie śledzie możemy podać posypane płatkami migdałów.
Jeśli lubicie eksperymentować do śledzi można dodać także suszoną żurawinę.
Szalotka jest delikatniejsza w smaku ale jeśli nie ma jej pod ręką można użyć zwykłej cebuli lub cebuli czerwonej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Śledzie piernikowe ze śliwkami"