Śledzie piernikowe ze śliwkami

Jest jeszcze czas by zrobić domowe śledzie piernikowe ze śliwkami, które wspaniale się zaprezentują na wigilijnym stole.

Te śledzie są inne od tradycyjnych, typowo świąteczne, pachnące piernikami, delikatniejsze w smaku.

Jeśli wciąż szukasz przepisów na Wigilię alergika zachęcam do poznania rozdziału Boże Narodzenie w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje lub do przejrzenia przepisów tu na blogu.

Jutro wyruszam w rodzinne strony by świąteczny czas spędzić z najbliższymi. Będzie mnie zdecydowanie mniej na blogu i w mediach społecznościowych. Tak naprawdę mam nadzieję, że Ty także zechcesz na czas Świąt porzucić świat komputerów, facebooka i telefonów, by skoncentrować się na tu i teraz z tymi, którzy na Twój czas zasługują.

Życzę wspaniałych Świąt i samych radosnych chwil.

Śledzie piernikowe ze śliwkami

(bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka)

Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia śledzi i śliwek)

Czas marynowania: 1-2 dni

Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 5 solonych śledzi matiasów
  • 3 większe szalotki
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników*
  • olej z pestek winogron lub olej lniany

Przygotowanie:

  1. Suszone śliwki zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, odstawiamy na ok. 30 minut aby zmiękły.
  2. Wodę odlewamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy przyprawę piernikową, mieszamy.
  3. Solone śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny, wyjmujemy z wody, kroimy na mniejsze kawałki
  4. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półksiężyce.
  5. Na dnie naczynia układamy warstwę cebuli, kawałki śledzia, warstwę śliwek, ponownie cebulę, śledzie i śliwki, ostatnią warstwą jest cebula oprószona przyprawą do pierników.
  6. Całość zalewamy olejem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do lodówki na 1 dzień a najlepiej na 2-3 dni przed podaniem.
  7. Podajemy z pieczywem lub wigilijną czerwoną sałatką**

**Przepis na czerwoną sałatkę znajdziesz na blogu oraz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

*Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Nie masz książki? Już podpowiadam jak zrobić domową przyprawę piernikową:

  1. Do niedużej miseczki wsypujemy łyżeczkę sproszkowanego cynamonu najlepiej cejlońskiego, łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki imbiru w proszku, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę pieprzu i mieszamy. Przygotowując domową przyprawę masz pewność jej jakości, składniki dobierasz indywidualnie.

Wskazówki:

Takie śledzie możemy podać posypane płatkami migdałów.

Jeśli lubicie eksperymentować do śledzi można dodać także suszoną żurawinę.

Szalotka jest delikatniejsza w smaku ale jeśli nie ma jej pod ręką można użyć zwykłej cebuli lub cebuli czerwonej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Śledzie piernikowe ze śliwkami bez cukru, bez glutenu, bez mleka, bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

Śledzie piernikowe ze śliwkami bez cukru, bez glutenu, bez mleka, bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Śledzie piernikowe ze śliwkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.