Nadzienie żurawinowe Mincemeat

Skąd pomysł na nadzienie Mincemeat?

Część mojej rodziny mieszka w Wielkiej Brytanii. Rozmowy o tradycjach i kulinarnych przysmakach wplatają się w codzienność. Tak poznałam ciasteczka Mince pies, popularne na wyspach w okresie Bożego Narodzenia. Mini kruche babeczki są nadziewane właśnie czymś, co nazywa się mincemeat. Nazwa minecmeat nie bez kozery zawiera słowo mięso, bo jak się okazuje tradycyjne nadzienie powstawało na bazie siekanego mięsa, korzennych przypraw i suszonych owoców.

Oczywiście moja wersja nadzienia jest zmodyfikowana pod możliwości mojego alergika.

Wypróbowałam również to samo nadzienie, ale z dodatkiem czerwonym porto zamiast soku z żurawiny. Nie powiem, bardzo mi smakowało:)

Posiłkując się wskazówkami Nigelli Lawson, nadzienie mincemeat przygotowałam ze świeżą żurawiną (wersja amerykańska), żeby uniknąć przesłodzenia suszonymi owocami.

Takie owocowe orzeźwiające nadzienie z nutą imbiru, cynamonu i goździków, sprawdzi się także do innych wypieków. Zastosowałam je również do wypełnienia rogalików i tarty.

Warto zapamiętać ten przepis bo jakby nie było Święta mamy co rok i możemy zaskoczyć najbliższych czymś wyjątkowym.

Zapraszam i życzę Smacznego

Nadzienie Mincemeat

(wegańskie, bezglutenowe)

Ilość: ok. 250 g

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 50 ml soku z żurawiny
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu cejlońskiego
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • sok z 2 mandarynek lub z połówki pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynków niesiarkowanych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny niesiarkowanej
  • 1 łyżeczka dozwolonego miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Sok z żurawiny wraz z cukrem umieszczamy w 1 l garnku, podgrzewamy na małym ogniu by cukier się rozpuścił.
  2. Dodajemy umytą świeżą żurawinę oraz przyprawy, mieszamy przykrywamy, gotujemy na średnim ogniu około 2-3 minuty.
  3. Dodajemy suszone owoce i sok z mandarynek, gotujemy do miękkości owoców, aż płyn prawie się wchłonie (możemy łyżką rozdrobnić żurawinę).
  4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
  5. Przechowujemy w lodówce.
  6. Wykorzystujemy do wypełnienia ciasteczek Mince pies lub innych kruchych babeczek, tart czy rogalików.

Wskazówki:

Przyprawy należy dobierać indywidualnie. Zarówno goździki, jak i cynamon mogą uczulać.

Osoby na ścisłej diecie bezglutenowej powinny kupować suszone owoce z oznakowaniem “bez glutenu”, gdyż te są często glutenem zanieczyszczone.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Nadzienie żurawinowe Mincemeat

Fot. Katarzyna Jankowska

Nadzienie żurawinowe Mincemeat

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Nadzienie żurawinowe Mincemeat"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.