Kruche ciasteczka mince pies

image_pdfPobierz PDF

Zanim wyczarowałam bezglutenowe, wegańskie kruche ciasteczka mince pies, zrobiłam wersję zbliżoną do oryginału lecz na mące orkiszowej. Oto one.

Ciasteczka są idealne na jeden kęs, kruche, delikatne i znikały z talerza z prędkością światła:)

Warto je wypróbować stosując różne dozwolone wypełniania.

Ważne, aby dżem czy inne nadzienie były gęste, bo inaczej wypłyną podczas pieczenia i będzie problem z wyjęciem ciasteczek z formy.

Przepis na nadzienie mince meat w wersji żurawinowej, wegańskiej i bezglutenowej znajdziesz TUTAJ.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kruche babeczki prawie jak mince pies

(bez mleka, bez jajek)

Ilość: 30 szt.

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Czas pieczenia: 10-15 minut

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 65 g masła klarowanego
  • 65 g margaryny wegańskiej
  • szczypta soli
  • 75 ml świeżego soku z pomarańczy
  • dżem z czarnej porzeczki lub z żurawiny albo nadzienie mince meat*

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz rozdrobniony na mniejsze kawałki, mieszamy, wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
  2. Sok wyciskamy, łączymy z solą wkładamy do lodówki.
  3. Zimną mąkę z tłuszczem siekamy przy pomocy siekacza, aż powstanie ciasto w postaci kruszonki.
  4. Dodajemy zimny sok, zagniatamy ciasto tylko do połączenia się składników, ciasto będzie gładkie i elastyczne, dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
  5. Na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy cienko porcję ciasta.
  6. Wycinamy otwory o większej średnicy niż otwór w formie do małych muffinek (u mnie na okręgi o średnicy 5 cm).
  7. Każde koło układamy w otworach blaszki do muffinek, lekko dociskamy go do dna.
  8. Rozwałkowujemy drugą porcję ciasta i wykrawamy z niej małe gwiazdki.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C w opcji z termoobiegiem.
  10. Na ciasto w foremce wkładamy po łyżeczce gęstego dżemu, wierzch przykrywamy płatkiem ciasta wyciętym w kształcie gwiazdki.
  11. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 10 minut.
  12. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem lub inuliną w proszku.

Wskazówki:

*Wyczarowałam nadzienie zbliżone do oryginalnego mince meat oczywiście eliminując orzechy.

Przepis na bezglutenowe ciasteczka mince pies znajdzie się w moim pierwszym e-booku, który pojawi się na rynku z początkiem marca 2019 r.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

No Replies to "Kruche ciasteczka mince pies"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.