Zanim wyczarowałam bezglutenowe, wegańskie kruche ciasteczka mince pies, zrobiłam wersję zbliżoną do oryginału, lecz na mące orkiszowej. Oto one.
Ciasteczka są idealne na jeden kęs, kruche, delikatne i znikały z talerza z prędkością światła:)
Warto je wypróbować stosując różne dozwolone wypełniania.
Ważne, aby dżem czy inne nadzienie były gęste, bo inaczej wypłyną podczas pieczenia i będzie problem z wyjęciem ciasteczek z formy.
Przepis na nadzienie mince meat w wersji żurawinowej, wegańskiej i bezglutenowej znajdziesz TUTAJ.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kruche babeczki prawie jak mince pies
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Ilość: 30 szt.
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Czas pieczenia: 10-15 minut
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 65 g masła klarowanego
- 65 g margaryny wegańskiej
- szczypta soli
- 75 ml świeżego soku z pomarańczy
- dżem z czarnej porzeczki lub z żurawiny albo nadzienie mince meat*
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz rozdrobniony na mniejsze kawałki, mieszamy, wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
- Sok wyciskamy, łączymy z solą wkładamy do lodówki.
- Zimną mąkę z tłuszczem siekamy przy pomocy siekacza, aż powstanie ciasto w postaci kruszonki.
- Dodajemy zimny sok, zagniatamy ciasto tylko do połączenia się składników, ciasto będzie gładkie i elastyczne, dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
- Na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy cienko porcję ciasta.
- Wycinamy otwory o większej średnicy niż otwór w formie do małych muffinek (u mnie na okręgi o średnicy 5 cm).
- Każde koło układamy w otworach blaszki do muffinek, lekko dociskamy go do dna.
- Rozwałkowujemy drugą porcję ciasta i wykrawamy z niej małe gwiazdki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C w opcji z termoobiegiem.
- Na ciasto w foremce wkładamy po łyżeczce gęstego dżemu, wierzch przykrywamy płatkiem ciasta wyciętym w kształcie gwiazdki.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 10 minut.
- Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem lub inuliną w proszku.
Wskazówki:
*Wyczarowałam nadzienie zbliżone do oryginalnego mince meat oczywiście eliminując orzechy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Kruche ciasteczka mince pies"