Owsianka chia z karmelizowaną gruszką to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które serwuję mojemu alergikowi przed wyjściem do szkoły, o ile mam 15 minut by ją ugotować:)
Zaczynam od przygotowania gruszek i kiedy one się karmelizują nastawiam garnek z owsianką. Dodatek nasion chia sprawia, że staje się ona nie tylko bogata w błonnik, który jest nam niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania jelit, ale także w wartościowe białko i kwasy Omega-3. A jak wiemy kwasy Omega 3 są nam potrzebne chociażby do poprawy stanu skóry.
Na temat kwasów Omega-3 i Omega-6 pisałam w części merytorycznej książki Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje (MAG2) str. 21. Warto sobie przypomnieć jaki jest ich wpływ na organizm alergika oraz gdzie ich szukać w pożywieniu.
Chia i banan to także ważna dawka energetyczna, zwłaszcza gdy przed nami intensywny dzień.
O właściwościach nasion chia oraz ich zastosowaniu w kuchni napisałam także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. W części MAGiczne Produkty umieściłam opis aż 24 produktów, którymi warto zapełnić kuchenne szafki i które mają zastosowanie w moich przepisach.
Zapraszam do Sklepu MAG!
Proste i pożywne śniadanie jest w zasięgu Twojej ręki, wypróbuj a nie pożałujesz!
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Owsianka z chia i karmelizowaną gruszką
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego, bezglutenowego (u mnie owsiane)
- 5-6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
- 1 banan
- 1 łyżka nasion chia
- 1 twarda gruszka
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z jednej pomarańczy
- szczypta cynamonu najlepiej cejlońskiego (można pominąć)
Przygotowanie:
- W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne z dodatkiem pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
- Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez minutę, często mieszając.
- Dodajemy nasiona chia i gotujemy do momentu wchłonięcia się mleka.
- Owsiankę wykładamy do miseczek i podajemy ze skarmelizowaną gruszką.
Jak przygotować gruszkę.
- Gruszkę myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół, potem na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne, a ćwiartki kroimy na cieńsze plastry.
- Na niedużej patelni podgrzewamy syrop klonowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wkładamy plastry gruszki i gotujemy na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
- Odstawiamy patelnię, a karmelizowane kawałki gruszki przekładamy do owsianki.
Wskazówki:
Rzadszą wersję owsianki uzyskamy poprzez dolanie większej ilości mleka.
W ten sam sposób jak gruszkę możemy karmelizować również kawałki twardego jabłka czy plastry pomarańczy.
Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!

Fot. Katarzyna Jankowska
1 Reply to "Owsianka chia z karmelizowaną gruszką"
Domi 31 stycznia 2021 (10:26)
Bardzo dziękuję za świetny przepis!