Owsianka chia z karmelizowaną gruszką

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które serwuję mojemu alergikowi przed wyjściem do szkoły, o ile mam 15 minut by ją ugotować:)

Zaczynam od przygotowania gruszek i kiedy one się karmelizują nastawiam garnek z owsianką. Dodatek nasion chia sprawia, że staje się ona nie tylko bogata w błonnik, który jest nam niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania jelit, ale także w wartościowe białko i kwasy Omega-3.  A jak wiemy kwasy Omega 3 są nam potrzebne chociażby do poprawy stanu skóry.

Na temat kwasów Omega-3 i Omega-6 pisałam w części merytorycznej książki Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje (MAG2) str. 21. Warto sobie przypomnieć jaki jest ich wpływ na organizm alergika oraz gdzie ich szukać w pożywieniu.

Chia i banan to także ważna dawka energetyczna, zwłaszcza gdy przed nami intensywny dzień.

O właściwościach nasion chia oraz ich zastosowaniu w kuchni napisałam także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. W części MAGiczne Produkty umieściłam opis aż 24 produktów, którymi warto zapełnić kuchenne szafki i które mają zastosowanie w moich przepisach. 

Trwa Promocja w Sklepie MAG!

Z okazji nadchodzącego święta Babci i Dziadka można zakupić Wyjątkowy Zestaw książek (MAG2 i MAG5).

Wyjątkowy nie tylko ze względu na zawartość aż 211 przepisów bez alergenów, ale także z uwagi na PROMOCYJNĄ cenę i oszczędność aż 25 zł.

Zapraszam do Sklepu MAG!

Proste i pożywne śniadanie jest w zasięgu Twojej ręki, wypróbuj a nie pożałujesz!

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Owsianka z chia i karmelizowaną gruszką

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego, bezglutenowego (u mnie owsiane)
  • 5-6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 banan 
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 twarda gruszka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • szczypta cynamonu najlepiej cejlońskiego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne z dodatkiem pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
  2. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez minutę, często mieszając.
  3. Dodajemy nasiona chia i gotujemy do momentu wchłonięcia się mleka.
  4. Owsiankę wykładamy do miseczek i podajemy ze skarmelizowaną gruszką.

Jak przygotować gruszkę.

  1. Gruszkę myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół, potem na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne, a ćwiartki kroimy na cieńsze plastry.
  2. Na niedużej patelni podgrzewamy syrop klonowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wkładamy plastry gruszki i gotujemy na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
  3. Odstawiamy patelnię, a karmelizowane kawałki gruszki przekładamy do owsianki.

Wskazówki:

Rzadszą wersję owsianki uzyskamy poprzez dolanie większej ilości mleka. 

W ten sam sposób jak gruszkę możemy karmelizować również kawałki twardego jabłka czy plastry pomarańczy.

Fot. Katarzyna Jankowska