Pigwa z miodem i sokiem z cytryny to idealna w okresie zimowym mikstura na przeziębienie i grypę.
Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także pierwiastki mineralne jak wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu.
Na suchy kaszel czy przeziębienie, polecam rozgrzewającą herbatkę z pigwą, miodem, sokiem z cytryny i imbirem.
Bardzo popularnym przepisem na blogu jest także ta wspaniała mikstura, która gości w naszym domu przez cały okres jesienno-zimowy.
A jeśli szukacie innych sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie i grypę to zachęcam zajrzeć TUTAJ.
Warto sięgnąć także do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę”, w której umieściłam rozdział Zdrowa Apteczka z domowymi sposobami na przeziębienia i inne dolegliwości.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Pigwa z miodem
na przeziębienie i grypę
(bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 pigwa
- 150 ml płynnego dozwolonego miodu
- sok z 1 cytryny bio
- kilka goździków (można pominąć)
Przygotowanie:
- Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy twarde gniazdo z nasionami, tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny.
- Następnie plasterki pigwy układamy w słoiku, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy płynnym, dozwolonym miodem.
- Odstawiamy na 2-3 dni, przechowujemy w lodówce.
- Podajemy do herbaty lub zjadamy w okresie przeziębienia na surowo, popijając sok jak syrop na kaszel.
No Replies to "Pigwa z miodem na przeziębienie i grypę"