Pigwa z miodem na przeziębienie i grypę

Pigwa z miodem i sokiem z cytryny to idealna w okresie zimowym mikstura na przeziębienie i grypę.

Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także pierwiastki mineralne jak wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu.

Na suchy kaszel czy przeziębienie, polecam rozgrzewającą herbatkę z pigwą, miodem, sokiem z cytryny i imbirem.

Bardzo popularnym przepisem na blogu jest także ta wspaniała mikstura, która gości w naszym domu przez cały okres jesienno-zimowy. 

A jeśli szukacie innych sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie i grypę to zachęcam zajrzeć TUTAJ. 

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Pigwa z miodem

na przeziębienie i grypę

(bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 pigwa
  • 150 ml płynnego dozwolonego miodu
  • sok z 1 cytryny bio
  • kilka goździków (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy twarde gniazdo z nasionami, tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny.
  2. Plasterki pigwy układamy w słoiku, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy płynnym, dozwolonym miodem.
  3. Odstawiamy na 2-3 dni, przechowujemy w lodówce.
  4. Podajemy do herbaty lub zjadamy w okresie przeziębienia na surowo, popijając sok jak syrop na kaszel.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska