Takie muszle nadziewane możemy przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą następnego dnia do pracy. Idealne danie na wynos.
Najlepiej smakują na ciepło, więc przed podaniem wkładamy je w naczyniu żaroodpornym na 15 minut do nagrzanego piekarnika.
Muszle nadziewane to również świetna propozycja przekąskowa na różne domówki, imprezy, spotkania ze znajomymi.
U nas pojawiają się często jako główne danie obiadowe czy kolacyjne.
Miłośnikom mięsa polecam takie samo danie ale z klasycznym sosem bolognese. Przepis na taki typowy sos do spaghetti znajduje się na blogu, oraz w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Wersja wegańska sosu bolognese, czyli przygotowana na bazie czerwonej soczewicy, w moim odczuciu, jest o niebo lepsza. Strączkowe rośliny są wspaniałą alternatywą dla mięsa, więc starajmy się je jeść często.
Przepis na sos bolognese z czerwonej soczewicy znajduje się w mojej czwartej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę. Taki sos można zastosować także do przygotowania wegańskiej lasagne (przepis także w żółtej książce).
Zapraszam po inspirację i życzę Smacznego
Muszle nadziewane wegańskim sosem bolognese
(wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 15 szt.
Składniki:
- 15 szt. bezjajecznego makaronu typu muszle (duże) lub bezglutenowego
- 300 g sosu a’la bolognese z soczewicy*
- wegański ser typ mozzarella lub parmezan
- 6 szt. pomidorków koktajlowych (można pominąć)
- świeża bazylia
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Łyżką cedzakową wyjmujemy muszle, układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Muszle wypełniamy przygotowanym farszem.
- Posypujemy startym serem wegańskim.
- Pomiędzy muszlami układamy połówki pomidorków koktajlowych.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy muszle przez 15 minut.
- Danie podajemy na ciepło, obsypane świeżą bazylią.
Wskazówki:
*Przepis na sos ala bolognese w wersji wegańskiej znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę.
Jeśli zastosujemy muszle z makaronu bezglutenowego, danie będzie bezglutenowe.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Muszle nadziewane wegańskim sosem bolognese"