Oglądam różne programy kulinarne w tym te na kanale Kuchnia Plus, tam właśnie podpatrzyłam przepis na kurczaka po myśliwsku w stylu włoskim.
Kurczak po włosku w wersji MAG powstał na ekologicznym winie, które przywiozłam z Toskanii. Wino zawiera siarczany i nie jest zalecane dla alergików, więc zamieńcie je na zwykły bulion. Będzie nieco inny smak i wygląd, ale warto się tym przepisem zainspirować bo efekt jest bardzo smaczny.
W przepisie podałam też propozycje zamienników np. dla miodu, który często nie jest wskazany przy alergiach na trawy i zboża. Poza tym uważam, że miód najzdrowszy jest w surowej postaci, poddany obróbce cieplnej traci na wartości.
Zioła można dobrać także indywidualnie, choć te zastosowane w przepisie jak tymianek i rozmaryn, należą do tych bezpiecznych.
Jeśli nie możecie jeść pomidorów, czy to z uwagi na histaminę, czy z racji uczulenia krzyżowego na pyłki roślin, można je pominąć. Danie będzie delikatniejsze w smaku, wyjdzie taki kurczaczek w rosole:)
Zapraszam po inspirację i życzę Smacznego
Kurczak po włosku
(bez glutenu, bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 10 minut + 30 marynowanie
Czas duszenia: 50 minut
Ilość: 6 porcji
Składniki:
na marynatę
- 100 ml płynnego dozwolonego miodu lub syropu klonowego
- sok z ½ cytryny
na danie
- 1 cebula
- 1 duża marchew lub batat
- ½ małej papryczki chili (można pominąć)
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 3 udka kurczaka bio (6 porcji)
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól himalajska drobna
- świeżo zmielony pieprz
- rozmaryn suszony lub świeży
- 6 ciemnych lub zielonych oliwek
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego (można zamienić na dodatkowy bulion)
- 150 ml bulionu (można z kostki bio)
- 200 g pomidorków koktajlowych z puszki lub 150 ml passaty pomidorowej
Przygotowanie:
- Części kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą, moczymy w roztworze miodu i soku z cytryny przez co najmniej 30 minut.
- Marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- W dużym płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane.
- Dodajemy pokrojoną marchew, krążki ostrej papryki i cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę na średnim ogniu.
- Wkładamy części kurczaka, obsmażamy go z obu stron aż będzie rumiany, dodajemy pozostały z marynaty miód z cytryną.
- Wlewamy czerwone wino i gotujemy kilka minut bez przykrycia.
- Dodajemy liście laurowe, rozmaryn, oliwki i czosnek.
- Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 30 minut.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z przecierem, gotujemy nadal na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką około 20 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z ryżem.
No Replies to "Kurczak po włosku"