Kurczak po włosku

image_pdfPobierz PDF

Oglądam różne programy kulinarne w tym te na kanale Kuchnia Plus, tam właśnie podpatrzyłam przepis na kurczaka po myśliwsku w stylu włoskim.

Kurczak po włosku w wersji MAG powstał na ekologicznym winie, które przywiozłam z Toskanii. Wino zawiera siarczany i nie jest zalecane dla alergików, więc zamieńcie je na zwykły bulion. Będzie nieco inny smak i wygląd, ale warto się tym przepisem zainspirować bo efekt jest bardzo smaczny.

W przepisie podałam też propozycje zamienników np. dla miodu, który często nie jest wskazany przy alergiach na trawy i zboża. Poza tym uważam, że miód najzdrowszy jest w surowej postaci, poddany obróbce cieplnej traci na wartości.

Zioła można dobrać także indywidualnie, choć te zastosowane w przepisie jak tymianek i rozmaryn, należą do tych bezpiecznych.

Jeśli nie możecie jeść pomidorów, czy to z uwagi na histaminę, czy z racji uczulenia krzyżowego na pyłki roślin, można je pominąć. Danie będzie delikatniejsze w smaku, wyjdzie taki kurczaczek w rosole:)

Zapraszam po inspirację i życzę Smacznego 

Kurczak po włosku

(bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 10 minut + 30 marynowanie

Czas duszenia: 50 minut

Ilość: 6 porcji

Składniki:

na marynatę

  • 100 ml płynnego dozwolonego miodu lub syropu klonowego
  • sok z ½ cytryny

na danie

  • 1 cebula
  • 1 duża marchew lub batat
  • ½ małej papryczki chili (można pominąć)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 3 udka kurczaka bio (6 porcji)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól himalajska drobna
  • świeżo zmielony pieprz
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • 6 ciemnych lub zielonych oliwek
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego (można zamienić na dodatkowy bulion)
  • 150 ml bulionu (można z kostki bio)
  • 200 g pomidorków koktajlowych z puszki lub 150 ml passaty pomidorowej

Przygotowanie:

  1. Części kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą, moczymy w roztworze miodu i soku z cytryny przez co najmniej 30 minut.
  2. Marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  4. W dużym płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane.
  5. Dodajemy pokrojoną marchew, krążki ostrej papryki i cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę na średnim ogniu.
  6. Wkładamy części kurczaka, obsmażamy go z obu stron aż będzie rumiany, dodajemy pozostały z marynaty miód z cytryną.
  7. Wlewamy czerwone wino i gotujemy kilka minut bez przykrycia.
  8. Dodajemy liście laurowe, rozmaryn, oliwki i czosnek.
  9. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 30 minut.
  10. Dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z przecierem, gotujemy nadal na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką około 20 minut.
  11. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  12. Podajemy z ryżem.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

No Replies to "Kurczak po włosku"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.