MAGiczna Mikstura czyli Miód z Cytryną i Imbirem na jesienne dni

Każdy z nas ma kilka sprawdzonych, domowych sposobów na walkę z pierwszymi objawami przeziębienia. Początek jesieni, od lat w naszym domu nieodłącznie kojarzy się z magiczną miksturą serwowaną na czczo wszystkim domownikom. W moim rodzinnym domu powtarzało się, że zalanie na noc łyżki miodu z kilkoma kroplami cytryny, a rano po dolaniu ciepłej wody wypicie takiego roztworu na czczo, oczyszcza organizm z toksyn, działa dobroczynnie na serce i odporność. Ja mojej rodzinie dodaję do tego jeszcze plasterek imbiru. 
Od zeszłego roku przygotowuję także specjalny słoiczek z miksturą. Zestaw składników ten sam czyli miód, cytryna, imbir, które w swoim towarzystwie spędzają 3-4 dni. Wierzę, że wzajemne ich oddziaływanie na siebie przyczynia się jeszcze bardziej do poprawy naszego zdrowia. Łyżka takiej mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), zalana ciepłą wodą i podana do wypicia z samego rana z pewnością pomoże nam w walce z pojawiającym się przeziębieniem. Sposób sprawdzony, więc polecam.
W tym roku także Mój Alergik może korzystać z dobrodziejstw miodu. Kupuję dla niego Miód z kwiatów pomarańczy, który go nie uczula:) 
W części wskazówek poczytajcie jeszcze kilka informacji na temat miodu oraz imbiru.
Życzę dużo zdrowia i Smacznego

Mikstura na odporność

(nie dla alergika)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 3-4 dni w lodówce  TRUDNOŚĆ: ŁATWE ILOŚĆ: 250-300 ml Składniki:

  • 1-2 cytryny (najlepiej  je obrać ze skórki)
  • świeży imbir w kawałku (ok. 5cm)
  • miód naturalny w postaci lejącej ok. 250-300 ml

Przygotowanie:

  1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na ok. 5 mm plasterki, potem na ćwiartki
  2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na plasterki
  3. Wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony słoik napełniamy naprzemiennie plasterkami cytryny i imbiru
  4. Całość zalewamy miodem, tak aby zakrył zawartość stałych składników
  5. Słoiczek umieszczamy w lodówce na 3-4 dni (cytryna i imbir puszczą sok, miód będzie bardziej rzadki)
  6. Wykorzystujemy łyżkę lub dwie mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), umieszczamy w kubku, zalewamy ciepłą (nie gorącą!) wodą i podajemy do picia, najlepiej na czczo
     

Wskazówki: Spotkałam się z opinią, że taką miksturę przed wykorzystaniem najlepiej trzymać w lodówce przez kilka tygodni. Moja po tygodniu niestety skwaśniała. Polecam więc wykorzystać ją już po 3-4 dniach i nie zalewać wrzątkiem. Zróbmy lepiej mniejsze ilości ale na bieżąco.

MIÓD: „Surowy miód czasami zawiera niewielkie ilości toksycznej botuliny (jadu kiełbasianego). Jeśli niedużą ilość tej toksyny spożyje osoba dorosła, zneutralizuje ją jej dojrzały układ pokarmowy. Jednakże niedorozwinięty układ pokarmowy większości dzieci nie posiada takiej zdolności, a jad kiełbasiany obecnym w SUROWYM miodzie został rozpoznany jako przyczyna śmierci niemowląt (to ostre zatrucie pokarmowe nosi nazwę „botulinizm”. Jad kiełbasiany może nie zostać całkowicie zniszczony nawet po przegotowaniu miodu, a ponieważ na etykietach nie zawsze jest zaznaczone, czy dostępny w sklepach miód jest surowy czy gotowany, najbezpieczniej jest unikać podawania jakiegokolwiek miodu dzieciom, które mają mniej niż 18 miesięcy.”
Żródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford s. 347.
Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i wzmacniające (zwłaszcza żołądek i nerki), regenerujące, poprawiające krążenie, odtruwające, przeciwwymiotne, napotne, wykrztuśne, antyseptyczne.