Czerwona sałatka do śledzia

Czerwona sałatka, tak ją nazywamy, pojawia się na stole głównie w czasie Świąt, wtedy kiedy podajemy śledzie zrobione w nasz tradycyjny sposób.
Mój syn o dziwo lubi śledzie, a za sałatką nie przepada, ale to głównie za sprawą buraków, na które czasem dziwnie reaguje.
Smak tej sałatki jest raczej słodkawy, więc komponuje się ciekawiej podana właśnie ze słonawym śledziem.
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Czerwona sałatka

(wegańska, bezglutenowa)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA WARZYW: 40 minut
Ilość: 6 porcji
 

Składniki:

  • 3 większe buraki czerwone
  • 4 większe ziemniaki sałatkowe
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1/2 kubka ugotowanej fasoli mniejszy Jaś
  • ½ cebuli
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sól morska i pieprz biały lub syczuański do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa ugotować na tyle wcześniej (buraki oddzielnie), aby były już zimne podczas krojenia, pokroić w małą kostkę (jak na zwykłą sałatkę jarzynową).
  2. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na noc, ugotować do miękkości (można dodać białą fasolę z puszki, odcedzoną).
  3. Cebulę drobno posiekać.
  4. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  5. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (dodaję ją na „oko”- sałatka nie może być sucha.
  6. Podawać samodzielnie lub w towarzystwie słonych, tradycyjnych śledzi.

Wskazówki:

Sałatkę lepiej przygotować trochę wcześniej, tak by smaki i przyprawy się dobrze „przegryzły” zanim ją podamy na stół.
To sałatka tzw. postna, można ją spożywać przy okazji innych Świąt.
 
 
Czerwona sałatka wegańska bezglutenowa
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Czerwona sałatka do śledzia"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.