Czerwona sałatka, tak ją nazywamy, pojawia się na stole głównie w czasie Świąt, wtedy kiedy podajemy śledzie zrobione w nasz tradycyjny sposób.
Mój syn o dziwo lubi śledzie, a za sałatką nie przepada, ale to głównie za sprawą buraków, na które czasem dziwnie reaguje.
Smak tej sałatki jest raczej słodkawy, więc komponuje się ciekawiej podana właśnie ze słonawym śledziem.
Polecam i życzę Smacznego
Czerwona sałatka
(wegańska, bezglutenowa)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA WARZYW: 40 minut
Ilość: 6 porcji
Składniki:
- 3 większe buraki czerwone
- 4 większe ziemniaki sałatkowe
- 2-3 kiszone ogórki
- 1/2 kubka ugotowanej fasoli mniejszy Jaś
- ½ cebuli
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- sól morska i pieprz biały lub syczuański do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa ugotować na tyle wcześniej (buraki oddzielnie), aby były już zimne podczas krojenia, pokroić w małą kostkę (jak na zwykłą sałatkę jarzynową).
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na noc, ugotować do miękkości (można dodać białą fasolę z puszki, odcedzoną).
- Cebulę drobno posiekać.
- Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Następnie wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (dodaję ją na „oko”- sałatka nie może być sucha.
- Podawać samodzielnie lub w towarzystwie słonych, tradycyjnych śledzi.
Wskazówki:
Sałatkę lepiej przygotować trochę wcześniej, tak by smaki i przyprawy się dobrze „przegryzły” zanim ją podamy na stół.
To sałatka tzw. postna, można ją spożywać przy okazji innych Świąt.

No Replies to "Czerwona sałatka do śledzia"