Kruche pierożki z grzybami

Kruche pierożki z grzybami lub z grzybami i kapustą pojawiały się na naszym wigilijnym stole, jak dotąd, w wersji “Nie dla Alergika”. W tym roku postanowiłam się z nimi zmierzyć, dostosowując przepis do możliwości mojego syna. Próba wypadła pomyślnie.
Pierożki są kruche i smaczne, świetnie komponują się z czerwonym, klarownym barszczem.
Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi i uszka znajdziesz w Sklepie MAG.
Polecam i życzę Smacznego

Kruche pierożki z grzybami

Czas przygotowania: 10 minut + 1h chłodzenia
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 21 sztuk

Składniki:

Na ciasto:
  • 200 g ekologicznej mąki pszennej
  • 100 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
  • 20 g smalcu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany owsianej

Na farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerstwej bułki

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, schłodzoną margarynę i smalec, 2 łyżki śmietany, wszystko posiekać,
  2. Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, schłodzić ok. 1 godziny
  3. Przygotować farsz grzybowy: Pieczarki umyć, obrać, drobno posiekać. Suszone grzyby namoczyć na ok. 30 minut, odlać wodę w której się moczyły. Gotować w nowej wodzie ok 30-40 minut aż zmiękną. Odcedzić grzyby, ale zachować kubek wody z gotowania grzybów do namoczenia bułki. Grzyby dokładnie odcisnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni podsmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać pieczarki, smażyć aby woda odparowała, dobrze doprawić do smaku i dodać pozostałe grzyby i odciśniętą namoczoną bułkę, dokładnie wymieszać. Wszystko można przepuścić jeszcze przez maszynkę do mięsa lub poszatkować drobno, odpowiednim robotem kuchennym. W razie konieczności doprawić bułką tartą, gdy farsz okaże się za rzadki.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C
  5. Przygotować płaską blachę, wyłożyć papierem
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy! (aby się nie przykleiło) na grubość 2-3 mm
  7. Wykrawać krążki jak na zwykłe pierogi
  8. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, skleić brzegi, maczając palce w mące
  9. Pierogi układać na przygotowanej blasze, posmarować z wierzchu mlekiem ryżowym (lub owsianym)
  10. Piec ok. 40 min, do momentu aż będą rumiane
  11. Wyjąć z piekarnika lekko ostudzić, podawać z gorącym, klarownym barszczem czerwonym

Wskazówki:

Pierożki można odgrzewać, smakują także świetnie na zimno.
Oryginalna wersja przepisu na ciasto wygląda tak:
200 g mąki
120 g margaryny lub masła
1 małe jajko
1 łyżka gęstej śmietany
sól
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
kruche pierożki z grzybami
kruche pierożki z grzybami
kruche pierożki z grzybami

1 Reply to "Kruche pierożki z grzybami"

  • comment-avatar
    Dusia 16 grudnia 2011 (20:42)

    Mmmm pysznie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.