Kruche pierożki z grzybami lub z grzybami i kapustą pojawiały się na naszym wigilijnym stole, jak dotąd, w wersji “Nie dla Alergika”. W tym roku postanowiłam się z nimi zmierzyć, dostosowując przepis do możliwości mojego syna. Próba wypadła pomyślnie.
Pierożki są kruche i smaczne, świetnie komponują się z czerwonym, klarownym barszczem.
Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi i uszka znajdziesz w Sklepie MAG.
Polecam i życzę Smacznego
Kruche pierożki z grzybami
Czas przygotowania: 10 minut + 1h chłodzenia
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 21 sztuk
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g ekologicznej mąki pszennej
- 100 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
- 20 g smalcu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany owsianej
Na farsz:
- 200 g pieczarek
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 1/2 czerstwej bułki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, schłodzoną margarynę i smalec, 2 łyżki śmietany, wszystko posiekać,
- Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, schłodzić ok. 1 godziny
- Przygotować farsz grzybowy: Pieczarki umyć, obrać, drobno posiekać. Suszone grzyby namoczyć na ok. 30 minut, odlać wodę w której się moczyły. Gotować w nowej wodzie ok 30-40 minut aż zmiękną. Odcedzić grzyby, ale zachować kubek wody z gotowania grzybów do namoczenia bułki. Grzyby dokładnie odcisnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni podsmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać pieczarki, smażyć aby woda odparowała, dobrze doprawić do smaku i dodać pozostałe grzyby i odciśniętą namoczoną bułkę, dokładnie wymieszać. Wszystko można przepuścić jeszcze przez maszynkę do mięsa lub poszatkować drobno, odpowiednim robotem kuchennym. W razie konieczności doprawić bułką tartą, gdy farsz okaże się za rzadki.
- Piekarnik nagrzać do 180°C
- Przygotować płaską blachę, wyłożyć papierem
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy! (aby się nie przykleiło) na grubość 2-3 mm
- Wykrawać krążki jak na zwykłe pierogi
- Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, skleić brzegi, maczając palce w mące
- Pierogi układać na przygotowanej blasze, posmarować z wierzchu mlekiem ryżowym (lub owsianym)
- Piec ok. 40 min, do momentu aż będą rumiane
- Wyjąć z piekarnika lekko ostudzić, podawać z gorącym, klarownym barszczem czerwonym
Wskazówki:
Pierożki można odgrzewać, smakują także świetnie na zimno.
Oryginalna wersja przepisu na ciasto wygląda tak:
200 g mąki
120 g margaryny lub masła
1 małe jajko
1 łyżka gęstej śmietany
sól
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
1 Reply to "Kruche pierożki z grzybami"
Dusia 16 grudnia 2011 (20:42)
Mmmm pysznie!