Wigilijny śledź tradycyjny w naszej rodzinie przygotowujemy w prosty i chyba najbardziej popularny sposób, czyli w cebulce i czosnku z pieprzem. Podajemy go w towarzystwie czerwonej sałatki, która od kilku pokoleń w rodzinie mojego męża gości na świątecznym stole. Słodkawa sałatka z czerwonych buraków i słony śledzik świetnie się komponują. Przepis na czerwoną sałatkę już jest dostępny na blogu.
Tymczasem zapraszam i życzę Smacznego
Śledź tradycyjny
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 2 dni
Składniki:
- 6 płatów śledzi Matias
- 2-3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Śledzie zamoczyć w wodzie na min 2 godziny, wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki
- Cebulę pokroić w kosteczkę
- Czosnek pokroić w plasterki
- Na dnie naczynia rozłożyć warstwę cebuli z czosnkiem, ułożyć warstwę z kawałków śledzi, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać cebulą z czosnkiem, przykryć kolejną warstwą śledzi, popieprzyć itd. Ostatnią warstwą ma być cebula z czosnkiem. Wszystko zalać olejem, przykrywając warstwy
- Odstawić do lodówki najlepiej na 2 dni
- Podawać z pieczywem lub z wigilijną czerwoną sałatką
3 komentarze to "Śledź tradycyjny"
Dusia 17 grudnia 2011 (20:31)
Takie śledzie są najlepsze.
Alicja Gajewska 11 grudnia 2016 (14:25)
Jaki olej Pani używa? U nas w domu nie używamy wogole rafinowanych. Dlatego mam dylemat jak przyrzadzic takiego śledzia.
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2016 (10:36)
Śledzie nie wymagają smażenie, więc może je pani zalać każdym ulubionym nierafinowanym, ja polecam lniany.