Śledź tradycyjny

Wigilijny śledź tradycyjny w naszej rodzinie przygotowujemy w prosty i chyba najbardziej popularny sposób, czyli w cebulce i czosnku z pieprzem. Podajemy go w towarzystwie czerwonej sałatki, która od kilku pokoleń w rodzinie mojego męża gości na świątecznym stole. Słodkawa sałatka z czerwonych buraków i słony śledzik świetnie się komponują. Przepis na czerwoną sałatkę już jest dostępny na blogu.
 
Tymczasem zapraszam i życzę Smacznego

Śledź tradycyjny

 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 2 dni 

Składniki:

  • 6 płatów śledzi Matias
  • 2-3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Śledzie zamoczyć w wodzie na min 2 godziny, wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę
  3. Czosnek pokroić w plasterki
  4. Na dnie naczynia rozłożyć warstwę cebuli z czosnkiem, ułożyć warstwę z kawałków śledzi, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać cebulą z czosnkiem, przykryć kolejną warstwą śledzi, popieprzyć itd. Ostatnią warstwą ma być cebula z czosnkiem. Wszystko zalać olejem, przykrywając warstwy
  5. Odstawić do lodówki najlepiej na 2 dni
  6. Podawać z pieczywem lub z wigilijną czerwoną sałatką

Wskazówki:

Czy wiecie, że nazwa śledzia, „Matias” oznacza „młodocianą rybę”, czyli tę przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, taki dziewiczy śledź. Źródło: Wikipedia

 

Śledź tradycyjny
 
Śledź tradycyjny

 

3 komentarze to "Śledź tradycyjny"

  • comment-avatar
    Dusia 17 grudnia 2011 (20:31)

    Takie śledzie są najlepsze.

  • comment-avatar
    Alicja Gajewska 11 grudnia 2016 (14:25)

    Jaki olej Pani używa? U nas w domu nie używamy wogole rafinowanych. Dlatego mam dylemat jak przyrzadzic takiego śledzia.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2016 (10:36)

      Śledzie nie wymagają smażenie, więc może je pani zalać każdym ulubionym nierafinowanym, ja polecam lniany.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.