Gotowanie dla alergika to taki codzienny Prima Aprilis.
Niby jest jajko w babce, a wcale go nie ma, bo rządzi banan, dynia lub batat.
Danie wygląda na tradycyjne, a jest unowocześnione ze składnikami, których nasze babcie nie znają.
Robimy smalec z fasoli, a majonez z wody po ugotowaniu ciecierzycy.
Mamy alergików to mistrzynie dnia 1 kwietnia!
Świętujmy więc ten Prima Aprilis, a na Wielkanoc przygotujmy śledzie z boczniaków 🙂
Więcej wielkanocnych propozycji znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale Wielkanoc oraz w sezonowym e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book będzie dostępny tylko do końca kwietnia 2023 r., nie czekaj więc z zakupami!
Śledzie z boczniaków będą pasować także na Boże Narodzenie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Śledzie z boczniaków
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 g glonów wakame
- olej rzepakowy lub lniany
- pieprz czerwony lub biały (można pominąć)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
- sok z cytryny (można pominąć)
Przygotowanie:
- Boczniaki krótko myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki przypominające kawałki śledzia.
- Zagotowujemy około półtora litra wody, dodajemy glony wakame, gotujemy przez około 20 minut na niewielkim ogniu, odcedzamy glony, wywar pozostawiamy.
- Do wywaru dodajemy liście laurowe i/lub kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, dodajemy pokrojone boczniaki, gotujemy przez ok. 20 minut.
- Boczniaki odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, wywar możemy zostawić do przygotowania zupy rybnej.
- Czerwone cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
- Układamy warstwę cebuli i czosnku na dnie słoika, dodajemy warstwę pokrojonych ugotowanych boczniaków, ponownie wkładamy warstwę cebuli i czosnku, kontynuujemy do końca składników.
- Wkładamy liść laurowy, kulki pieprzu, całość zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Odstawiamy do lodówki, chociażby na noc.
- Podajemy jak tradycyjnego śledzia.
No Replies to "Śledzie z boczniaków"