Śledzie z boczniaków

Gotowanie dla alergika to taki codzienny Prima Aprilis.

Niby jest jajko w babce, a wcale go nie ma, bo rządzi banan, dynia lub batat.

Danie wygląda na tradycyjne, a jest unowocześnione ze składnikami, których nasze babcie nie znają.

Robimy smalec z fasoli, a majonez z wody po ugotowaniu ciecierzycy.

Mamy alergików to mistrzynie dnia 1 kwietnia!

Świętujmy więc ten Prima Aprilis, a na Wielkanoc przygotujmy śledzie z boczniaków 🙂

Więcej wielkanocnych propozycji znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale Wielkanoc oraz w sezonowym e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book będzie dostępny tylko do końca kwietnia 2023 r., nie czekaj więc z zakupami!

Śledzie z boczniaków będą pasować także na Boże Narodzenie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Śledzie z boczniaków

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g glonów wakame
  • olej rzepakowy lub lniany
  • pieprz czerwony lub biały (można pominąć)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
  • sok z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Boczniaki krótko myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki przypominające kawałki śledzia.
  2. Zagotowujemy około półtora litra wody, dodajemy glony wakame, gotujemy przez około 20 minut na niewielkim ogniu, odcedzamy glony, wywar pozostawiamy.
  3. Do wywaru dodajemy liście laurowe i/lub kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, dodajemy pokrojone boczniaki, gotujemy przez ok. 20 minut.
  4. Boczniaki odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, wywar możemy zostawić do przygotowania zupy rybnej.
  5. Czerwone cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
  6. Układamy warstwę cebuli i czosnku na dnie słoika, dodajemy warstwę pokrojonych ugotowanych boczniaków, ponownie wkładamy warstwę cebuli i czosnku, kontynuujemy do końca składników.
  7. Wkładamy liść laurowy, kulki pieprzu, całość zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Odstawiamy do lodówki, chociażby na noc.
  9. Podajemy jak tradycyjnego śledzia.
Śledzie z boczniaków bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Śledzie z boczniaków"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.