Smalec robiłam już kilka razy.
Właściwie można uznać ten smalczyk za zwykłe smarowidło z fasoli. Zestawienie fasoli z jabłkiem, cebulką i majerankiem upodabnia go jednak do tradycyjnego smalcu. Bez porównania jest natomiast jego wartość odżywcza i kaloryczna.
Smalczyk z fasoli zdecydowanie wygrywa w konfrontacji z tradycyjnym smalczykiem domowym.
Polecam i życzę Smacznego
Smalec z białej fasoli
(wegański, bezglutenowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut + 8h namaczania fasoli
Składniki:
- 200 g ugotowanej fasoli Biały Jaś (bez skórki)*
- 1 cebula
- 1 jabłko winne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli
- Ugotowaną fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i od razu obieramy ze skórki (wygląda to podobnie jak blanszowanie migdałów), nie przejmujcie się jeśli niektóre fasolki się pokruszą i tak będą zmielone
- Fasolę mielimy lub dokładnie miksujemy
- Cebulę kroimy w mniejsze piórka i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, tyle żeby zmiękła, dodajemy łyżeczkę suszonego majeranku i starte jabłko, mieszamy i minutę podsmażamy razem
- Jeszcze ciepłą mieszankę dodajemy do zmielonej fasoli i dokładnie łączymy, nie ugniatamy
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (dla rzadszej konsystencji można dodać więcej oliwy), chłodzimy
- Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni
Wskazówki: Fasola bez skórki jest zdecydowanie bardziej kremowa i bardziej przypomina tradycyjny smalec. Ilość jabłka, majeranku jak i ilość fasoli zależy od Was.*
6 komentarzy to "Smalec z białej fasoli"
Justyna Żak 25 stycznia 2014 (22:06)
ciekawy pomysł:)
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:55)
Uratowany!
Justyna Niesobska 2 listopada 2016 (19:09)
Ten smalczyk to absolutne niebo w gębie! I nie tylko smalczyk – robiłam już pasty z ciecierzycy i soczewicy wg Pani przepisów i smakują wybornie! Strasznie się cieszę, że tu trafiłam – dzięki temu blogowi moja bezmleczna dieta nie jest wyrzeczeniem, a ucztą dla podniebienia 🙂 dziękuję
Katarzyna Jankowska 2 listopada 2016 (21:09)
Dziękuję:) Ma pani w czym wybierać proszę korzystać dla zdrowia!
Mili 1 kwietnia 2022 (10:31)
Witam,czy można użyć fasoli białej z puszki? Jeżeli tak to czy ja też należy gotować przed zrobieniem smalczyku?
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2022 (17:11)
Tak, można