Pasztet z białej fasoli i czerwonej soczewicy powstał przy okazji gotowania Zupy z soczewicą oraz czarowania Smalczyku z fasoli.
Ugotowałam za dużo strączkowych więc postanowiłam je wykorzystać na smarowidło. Wyszedł naprawdę smaczny i prosty pasztet. Świetnie przechowuje się w lodówce, po dwóch dniach trochę bardziej suchy po bokach ale na smaku zyskuje. Jest delikatny i lekko słodkawy.
Doprawiłam go wyłącznie majerankiem, ale Wy możecie dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Smaruję nim kanapki i podaję z ogórkiem kiszonym lub pomidorkiem. Dla nas wędliny mogą nie istnieć:)
Polecam i życzę Smacznego
Pasztet z białej fasoli i czerwonej soczewicy
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 40 minut + 8h namaczania fasoli
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki:
- 120 g ugotowanej fasoli Biały Jaś (bez skórki)*
- 120 g ugotowanej czerwonej soczewicy*
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, złocistego
- 1 mała cebula
- 1/2 jabłka (średniej wielkości, winne)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
- zmielone siemię lniane lub płatki drożdżowe do oprószenia foremki
- ziarna słonecznika na wierzch pasztetu
- mała foremka typu keksówka (u mnie wymiary zewnętrzne: 22 cm x 11 cm)
Przygotowanie:
- Suchą fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli
- Ugotowaną fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i od razu obieramy ze skórki (wygląda to podobnie jak blanszowanie migdałów), nie przejmujcie się jeśli niektóre fasolki się pokruszą i tak będą zmiksowane
- Suchą soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości ok 15-20 minut, odcedzamy, studzimy
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek (chwilkę, nie wolno przypalić)
- Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
- Obraną, przestudzoną fasolę oraz soczewicę mielimy w maszynce do mięsa
- Dodajemy cebulę, jabłko i drobno pokrojony czosnek
- Doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy siemię lniane i łączymy dokładnie wszystkie składniki (w razie konieczności dodajemy stopniowo olej 1-2 łyżki)
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy siemieniem lnianym lub płatkami drożdżowymi, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość, posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pasztet pieczemy przez 40 minut (wierzch będzie rumiany, boki odchodzą od ścianek keksówki), wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce
- Podajemy ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi, trochę kruszy na drugi dzień po bokach ale bardzo dobrze się rozsmarowuje)
Wskazówki:
Pasztet można doprawić według własnych upodobań różnymi ziołami i przyprawami. Nie podam dokładnie ile suchych strączkowych użyłam bo gotowałam 250 g fasoli i 200 g soczewicy, odliczyłam po 120 g ugotowanych:)* Jeśli pasztet wydaje się Wam za suchy można zwiększyć ilość jabłka lub dodać olej czy oliwę. Zrobiłam małą porcję pasztetu, można zrobić z podwójnej ilości składników, może się wydłużyć czas pieczenia.
9 komentarzy to "Pasztet z białej fasoli i czerwonej soczewicy"
Anonymous 24 stycznia 2014 (22:52)
mam pytanko, czy jak zmiksowałabym fasolę ze skórką, to jest znacząca różnica?pozdr
Mama Alergika 25 stycznia 2014 (09:23)
Anonim: Nic się nie stanie, taki bez skórki jest bardziej kremowy ale w pasztecie można używać fasolę ze skórką:)
Justyna Żak 25 stycznia 2014 (09:58)
świetny pomysł:)
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:56)
Planuję zrobić na święta, razem z pasztetem z fasoli adzuki
Magda Cebolla 29 grudnia 2015 (21:45)
Najlepszy wegański pasztet, jaki jadłam! Ciągle do niego wracam 🙂
Sonia 9 lipca 2020 (12:42)
Czy będzie duża różnica jak zmiksuję blenderem zamiast mielenia ?
Katarzyna Jankowska 9 lipca 2020 (13:20)
Nie, ale pewnie trochę zmieni się konsystencja pasztetu, będzie łatwiejszy do rozsmarowania:)
Minia 16 lipca 2020 (16:42)
Czy można użyć białej fasoli z puszki?
Katarzyna Jankowska 16 lipca 2020 (17:51)
Tak:)