Dieta mojej córki z dużą zawartością żelaza, mobilizuje mnie do przygotowywania dań z produktów bogatych w ten składnik mineralny.
Soczewica oprócz dużej zawartości żelaza bogata jest także w wapń i fosfor, które przy ograniczonej diecie mojego syna są niezbędne np. do budowy kości.
Ugotowałam “grochową”, ale z soczewicy:).
Przepis na grochową z grochem znajduje się TUTAJ.
Polecam i życzę Smacznego
Zupa prawie krem z soczewicy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 1 h
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
- 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
- 1 kubek łuskanej czerwonej soczewicy BIO
- 200 g boczku wędzonego
- ½ małej cebuli
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
- Ugotować wywar z żeberek, dodać umytą soczewicę i gotować ok. 15minut
- Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
- Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
- Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /soczewica zupełnie się rozgotuje/
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek a zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania
Wskazówki:
Soczewica to roślina strączkowa, jest jedną z pierwszych roślin uprawnych, rośnie i jest spożywana we wszystkich regionach naszej planety. W Indiach produkuje się ponad 50 rodzajów soczewicy, różnej wielkości i koloru, z której przyrządzana jest tradycyjna potrawa „dal”.
Soczewica ma łagodny smak, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na serce i krążenie, stymuluje system nadnerczy, wzmaga aktywność i witalność nerek. Soczewicę gotuje się szybciej od innych gatunków fasoli.
Jak pozostałe rośliny strączkowe zawiera białko, skrobię i cenne dla naszego organizmu składniki mineralne takie jak wapń i fosfor. Wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak.
Odmiana brązowa soczewicy po ugotowaniu zachowuje swój kształt. Słodkawy posmak pozostawia soczewica czerwona, pomarańczowa i żółta, te odmiany sprawdzają się najlepiej na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną i łatwo z nich uzyskać konsystencję kremu lub puree.
Więcej o soczewicy przeczytasz także na stronach Biokuriera.
No Replies to "Zupa prawie krem z soczewicy"