Zupa prawie krem z soczewicy

Dieta mojej córki z dużą zawartością żelaza, mobilizuje mnie do przygotowywania dań z produktów bogatych w ten składnik mineralny.

Soczewica oprócz dużej zawartości żelaza bogata jest także w wapń i fosfor, które przy ograniczonej diecie mojego syna są niezbędne np. do budowy kości.

Ugotowałam “grochową”, ale z soczewicy:).

Przepis na grochową z grochem znajduje się TUTAJ.

Polecam i życzę Smacznego

Zupa prawie krem z soczewicy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 1 h

Składniki:

  • 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
  • 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
  • 1 kubek łuskanej czerwonej soczewicy BIO
  • 200 g boczku wędzonego
  • ½ małej cebuli
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
  2. Ugotować wywar z żeberek, dodać umytą soczewicę i gotować ok. 15minut
  3. Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
  4. Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
  5. Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
  6. Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /soczewica zupełnie się rozgotuje/
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek a zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania

Wskazówki:

Soczewica to roślina strączkowa, jest jedną z pierwszych roślin uprawnych, rośnie i jest spożywana we wszystkich regionach naszej planety. W Indiach produkuje się ponad 50 rodzajów soczewicy, różnej wielkości i koloru, z której przyrządzana jest tradycyjna potrawa „dal”.
Soczewica ma łagodny smak, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na serce i krążenie, stymuluje system nadnerczy, wzmaga aktywność i witalność nerek. Soczewicę gotuje się szybciej od innych gatunków fasoli.
Jak pozostałe rośliny strączkowe zawiera białko, skrobię i cenne dla naszego organizmu składniki mineralne takie jak wapń i fosfor. Wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak.
Odmiana brązowa soczewicy po ugotowaniu zachowuje swój kształt. Słodkawy posmak pozostawia soczewica czerwona, pomarańczowa i żółta, te odmiany sprawdzają się najlepiej na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną i łatwo z nich uzyskać konsystencję kremu lub puree.
Więcej o soczewicy przeczytasz także na stronach Biokuriera.

No Replies to "Zupa prawie krem z soczewicy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.