Wciąż okropnie zimno! Najchętniej nie wychodziłabym z domu. „Na zimowe dni najlepsze są treściwe i bardziej tłuste dania ”; zasłyszane w TV. Zdecydowałam, że nie warto z tą opinią polemizować tylko trzeba ten czas wykorzystać:).
Usmażone na patelni grillowej mięsko z indyka wzbogaciłam szynką parmeńską i usadzonym na niej jajkiem. Było więc bardziej tłusto i treściwie a rodzinka wydawała się być zadowolona:). Mój Alergik otrzymał nieco inne danie ale o tym innym razem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 min schładzania
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 2
Składniki:
- pierś z indyka ok. 400 g, pokrojona na plasterki ok. 100g
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 jajka
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki tajlandzkiego słodko-pikantnego sosu chili (użyłam gotowy w butelce firmy TaoTao)
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
- Każdy plaster spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso przez folię spożywczą)
- Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, natłuścić oliwą z oliwek a następnie dobrze wysmarować tajlandzkim sosem słodko-pikantnym
- Odstawić do schłodzenia na pół godziny
- Rozgrzać patelnię-grill, smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor, podlewać olejem
- W międzyczasie na oddzielnej patelni lekko przyrumienić szynkę parmeńską i usmażyć jajka w wersji „sadzone”
- Na usmażone mięso z indyka położyć szynkę, na nią jajko sadzone, podawać gorące z ryżem lub ziemniakami i surówką na przykład z kiszonej kapusty
1 Reply to "Grillowany Indyk z Szynką Parmeńską i Jajkiem Sadzonym z serii Nie dla Allergika"
Karmel-itka. 11 lutego 2012 (17:42)
nie dla alergika, ale za to z jakim smakiem!
pysznie.