Grillowany Indyk z Szynką Parmeńską i Jajkiem Sadzonym z serii Nie dla Allergika

Wciąż okropnie zimno! Najchętniej nie wychodziłabym z domu. „Na zimowe dni najlepsze są treściwe i bardziej tłuste dania ”; zasłyszane w TV. Zdecydowałam, że nie warto z tą opinią polemizować tylko trzeba ten czas wykorzystać:).

Usmażone na patelni grillowej mięsko z indyka wzbogaciłam szynką parmeńską i usadzonym na niej jajkiem. Było więc bardziej tłusto i treściwie a rodzinka wydawała się być zadowolona:). Mój Alergik otrzymał nieco inne danie ale o tym innym razem.
Zapraszam i  życzę Smacznego


Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 min schładzania

CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 2
Składniki:

  • pierś z indyka ok. 400 g, pokrojona na plasterki ok. 100g
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tajlandzkiego słodko-pikantnego sosu chili (użyłam gotowy w butelce firmy TaoTao)
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
  2. Każdy plaster spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso przez folię spożywczą)
  3. Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, natłuścić oliwą z oliwek a następnie dobrze wysmarować tajlandzkim sosem słodko-pikantnym
  4. Odstawić do schłodzenia na pół godziny
  5. Rozgrzać patelnię-grill, smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor, podlewać olejem
  6. W międzyczasie na oddzielnej patelni lekko przyrumienić szynkę parmeńską i usmażyć jajka w wersji „sadzone”
  7. Na usmażone mięso z indyka położyć szynkę, na nią jajko sadzone, podawać gorące z ryżem lub ziemniakami i surówką na przykład z kiszonej kapusty

1 Reply to "Grillowany Indyk z Szynką Parmeńską i Jajkiem Sadzonym z serii Nie dla Allergika"

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 11 lutego 2012 (17:42)

    nie dla alergika, ale za to z jakim smakiem!
    pysznie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.