„Przez żołądek do serca” jak mawia moja mama.
Walentynki to czas obdarowywania tych, których kochamy i mimo, że to głównie komercyjne święto miło jest pomyśleć, że każdy zakochany jeszcze bardziej wyjątkowo będzie się czuł tego dnia, obdarowany, wycałowany i nakarmiony pysznościami.
Moje małe Serduszka obdaruję kolorowymi, kruchymi babeczkami. Dekoracyjnie zaimprowizowałam małe love story (popatrzcie na zdjęcia). Będzie zabawnie i smakowicie. Dla większego Serca szykuję równie pyszną niespodziankę:).
Zapraszam i życzę Smacznego
Kruche babeczki z budyniem i owocami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 30 min schładzania
CZAS PIECZENIA: 15 minut ILOŚĆ: 24
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia bez fosforanów (kamień winny)
- 100 g drobnego cukru trzcinowego z naturalną wanilią
- szczypta soli
- 75 g smalcu
- 125 g margaryny bezmlecznej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki śmietany owsianej
- 1 łyżka zimnej wody
- cukier puder do oprószenia
- płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
- owoce do wypełnienia babeczek: truskawki, wiśnie w cukrze, maliny, brzoskwinie
- foremki do babeczek minimum 10 małych ok. 3 cm średnicy
Składniki na budyń:
- ½ l mleka orkiszowego (najlepsze na budyń na mleku roślinnym)
- opakowanie gotowego budyniu śmietankowego bez cukru i konserwantów + dodatkowo 1 łyżka z drugiego opakowania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier
- Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz zimną śmietanę i wodę, zagnieść szybko na jednolite ciasto
- Wstawić ciasto do zamrażarki na minimum pół godziny
- Ugotować budyń: z pół litra zimnego mleka odlać ćwierć szklanki/kubka, rozmieszać w nim zawartość opakowania i jedną łyżkę budyniu dodatkowego. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Ugotowany budyń odstawić do przestygnięcia, przykrywając go np. folią aluminiową, aby nie zrobiła się na jego wierzchu twarda skórka
- Przygotować foremki do pieczenia, wysmarować je tłuszczem (u mnie margaryną bezmleczną, można podsypać lekko bułką tartą)
- Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać krążki wielkości foremki np. przy użyciu małej szklanki, wylepiać nimi każdą foremkę, dociskając ciasto do ścianek (nie trzeba ich obciążać przy pieczeniu)
- Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić wszystkie foremki z ciastem i piec ok.10-15 minut (przy 10 foremkach czynność wykonać dwa razy)
- Przyrumienione babeczki wyłożyć ostrożnie przy pomocy rękawicy kuchennej na drewnianą kratkę, przewrócić spodem do góry i odczekać ok. 10 min. Po tym czasie wyjmować babeczki z foremek. Gdyby nie wychodziły od razu, należy lekko podważyć (niejako rozszerzyć foremkę) wyjdą bez problemu
- Przestygnięte babeczki wypełniamy ostudzonym budyniem, układamy na nim wcześniej przygotowane owoce, oprószmy cukrem pudrem, płatkami migdałów i podajemy na deser
Wskazówki:
Babeczki są bardzo kruche. Należy obchodzić się z nimi delikatnie. Z zasady nie powinno się przy kruchych ciastach smarować form do pieczenia. Wysmarowałam część foremek a część nie i efekt był ten sam.
Co to jest Winny kamień powstaje przy fermentacji wina, jest stosowany jako naturalny środek do pieczenia. W skład tego, który używam wchodzi (winny kamień, soda i skrobia kukurydziana). Dostępny w sklepach dla wegetarian, ze zdrową żywnością i ekologicznych.
1 Reply to "Kruche babeczki z budyniem i owocami"
Kasia 12 lutego 2012 (19:03)
Wyglądają wspaniale 🙂 Od pewnego czasu przymierzam się do zrobienia takich z mascarpone i owocami.
Co do pączków to może masz za mało tłuszczu? Pączki powinny swobodnie w nim pływać. Albo nie są dobrze napuszone? W zeszłym roku nadziewałam je przed smażeniem i były trochę za ciężkie (i za długo smażone) i też były bez obwódki.