Wiele razy zastanawiałam się, z czym jeść te otręby. Okazuje się, że właściwie wiele przepisów można dostosować do tego, aby przemycić w nich błonnik pod postacią otrębów. Tym razem wypróbowałam racuchy drożdżowe z dodatkiem otrąb orkiszowych. Dla wzmocnienia jakości dania użyłam także orkiszowy napój.
Zdecydowanie polecam!
Więcej dań tradycyjnej kuchni polskiej w wersji dla alergików znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.
Zapraszam i życzę Smacznego
Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: dla 4-5 osób
Składniki:
- 340 g mąki orkiszowej jasnej
- 375 ml mleka orkiszowego
- 3 łyżki otrąb orkiszowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (można pominąć)
- olej do smażenia
- konfitura morelowa do posmarowania racuchów
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn: Drożdże rozkruszyć do kubka, posypać cukrem, dodać 50 ml lekko podgrzanego mleka, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Kubek umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto.
- Wyrośnięty rozczyn przelać do miski, dodać przesianą mąkę, posolić i dokładnie wymieszać (przy użyciu miksera), dodać otręby i ponownie dokładnie wymieszać.
- Odstawić do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na cienkie talarki.
- Rozgrzać patelnię, dodać olej i nakładać wyrośnięte ciasto porcjami.
- Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy się lekko zaczną rumienić od spodu położyć na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewrócić placek na drugą stronę by dosmażyć tę część z jabłkiem.
- Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ciepłej konfitury morelowej.
2 komentarze to "Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami"
Dusia 13 lutego 2012 (14:39)
idealne śniadanko:)
Karmel-itka. 13 lutego 2012 (17:18)
podobają mi się ;]
niby racuchy, ale są zupełnie inne, innowacyjne ;]