Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami

Wiele razy zastanawiałam się, z czym jeść te otręby. Okazuje się, że właściwie wiele przepisów można dostosować do tego, aby przemycić w nich błonnik pod postacią otrębów. Tym razem wypróbowałam racuchy drożdżowe z dodatkiem otrąb orkiszowych. Dla wzmocnienia jakości dania użyłam także orkiszowy napój.
Więcej O Orkiszu i Otrębach.
Zdecydowanie polecam!
Więcej dań tradycyjnej kuchni polskiej w wersji dla alergików znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.
Zapraszam i życzę Smacznego

Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami

Czas przygotowania: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: dla 4-5 osób

Składniki:

  • 340 g mąki orkiszowej jasnej
  • 375 ml mleka orkiszowego
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania (można pominąć)
  • olej do smażenia
  • konfitura morelowa do posmarowania racuchów

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: Drożdże rozkruszyć do kubka, posypać cukrem, dodać 50 ml lekko podgrzanego mleka, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kubek umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto.
  3. Wyrośnięty rozczyn przelać do miski, dodać przesianą mąkę, posolić i dokładnie wymieszać (przy użyciu miksera), dodać otręby i ponownie dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  5. Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na cienkie talarki.
  6. Rozgrzać patelnię, dodać olej i nakładać wyrośnięte ciasto porcjami.
  7. Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy się lekko zaczną rumienić od spodu położyć na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewrócić placek na drugą stronę by dosmażyć  tę część z jabłkiem.
  8. Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ciepłej konfitury morelowej.
racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami
 

2 komentarze to "Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami"

  • comment-avatar
    Dusia 13 lutego 2012 (14:39)

    idealne śniadanko:)

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 13 lutego 2012 (17:18)

    podobają mi się ;]
    niby racuchy, ale są zupełnie inne, innowacyjne ;]

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.