Tak wiele czytam ostatnio o wspaniałych właściwościach orkiszu, że postanowiłam wykorzystywać go częściej w mojej kuchni. Na śniadanie zjadam osobiście przygotowane musli, które zawiera między innymi płatki orkiszowe, owsiane, rodzynki, i co dziwi moją córkę, także zmieloną dynię i migdały, oczywiście wszystko w wersji BIO:). Kawę zbożową z cykorią zamieniłam na orkiszową z mlekiem, pycha i do tego poprawia trawienie!
Przygotowałam więc na śniadanie dla mojego Alergika, naleśniki z mąki orkiszowej właśnie. Użyłam razowej i byłam nią pozytywnie zaskoczona, wcale nie jest zbyt ciemna jak założyłam.
Zapytałam małego wiesz z czego te naleśniki? W odpowiedzi usłyszałam „pewnie z tego nowego, czym się ostatnio zachwycasz”:). Ku mojemu zdziwieniu nie było kręcenia nosem przy jedzeniu, wręcz przeciwnie prośba o dokładkę:). Duży na to wpływ miał także przepyszny domowy mus jabłkowy i słodka śmietanka, którą polałam naleśniki.
Więcej o orkiszu w części Pamiętaj pod przepisem, zachęcam do lektury.
Zapraszam i życzę Smacznego
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minutCZAS SMAŻENIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób
Składniki:
- 200 ml mleka orkiszowego BIO
- 50 ml mleka ryżowego BIO
- 150 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- mus jabłkowy domowej roboty (u mnie ze słoiczka, z letnich zapasów:)
- 50 ml śmietany owsianej BIO wymieszanej z łyżką cukru pudru, do polania naleśników
Przygotowanie:
- Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
- Następnie dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
- Ciasto ma mieć lejącą, niezbyt rzadką konsystencję. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta i nie chcemy grubszych naleśników, należy dodać jeszcze trochę mleka
- Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
- Na koniec wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowany i podgrzany mus jabłkowy, polać słodką śmietanką
- Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym idealnie smakują na ciepło
Wskazówki:
Wykorzystałam otrzymany w prezencie jeszcze latem, mus jabłkowy z owoców z własnego ogrodu cioci Stasi. Był niesamowity w smaku. Myślę, że większość z nas ma w spiżarniach takie frykasy. Jeśli jednak nie, można po prostu poddusić obrane, pozbawione gniazd jabłka, z dodatkiem cukru na małym ogniu, uzyskując konsystencję musu i wykorzystać go do nadziewania naleśników.
Pamiętaj:
Orkisz nie jest pszenicą zwyczajną, lecz prazbożem, które należy do najstarszych gatunków zbóż znanych ludzkości. „Zboże to pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, uprawiane na Bliskim Wschodzie już ponad 9000 lat temu, było znane również na kontynencie europejskim. Całkiem niedawno orkisz znów stał się popularny w Europie pod wpływem tłumaczeń mistycznych tekstów XII wiecznej uzdrowicielki, św. Hildegardy z Bingen, według której zboże to jest najlepiej tolerowane przez organizm.
Obecnie orkisz jest używany w tych samych celach co pszenica; podstawową różnicą jest to, że ludzie uczuleni na pszenicę często nie mają alergii na orkisz. I chociaż orkisz zawiera gluten, osoby wrażliwe na gluten – nawet chorzy na celiakię – zwykle go tolerują.
Dodatkowo orkisz tak samo jak za właściwości lecznicze, ceniony jest za intensywnie orzechowy smak. Ziarna orkiszu dojrzewają w wyjątkowo grubych łupinach, które chronią je przed zanieczyszczeniami i insektami. Orkisz jest przechowywany w łupinach i dlatego pozostaje świeższy, nie jest zatem poddawany działaniu pestycydów czy innych chemikaliów.Orkisz zawiera bogactwo składników odżywczych. Posiada więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Bardzo ważną jego cechą jest łatwo rozpuszczalny błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez organizm. Orkisz jest wykorzystywany w leczeniu wielu dolegliwości, przede wszystkim w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji, dolegliwości związanych z układem kostnym, nerwowym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.
Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
8 komentarzy to "Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym (wegańskie)"
Eve 7 lutego 2012 (10:22)
Wyglądają bardzo smakowicie, z mąki orkiszowej jeszcze nic nie robiłam, a mam w szafce:)
U mnie też dziś będą naleśniki z mąki pełnoziarnistej z otrębami i warzywami – obiadowo;)
Pozdrawiam!
asieja 7 lutego 2012 (11:14)
fajny ten orkisz.. a naleśniki na słodko są pyszne!
Mama Alergika 7 lutego 2012 (11:29)
Eve; mąką orkiszową zastępujesz mąkę pszenną w proporcjach 1:1, wypróbuj będzie zdecydowanie zdrowiej. Ja użyłam razowej ale do kupienia są także orkiszowe mąki jasne.
reve82 9 lutego 2012 (19:12)
u mnie z reguły naleśniki robię z orkiszowej
Ola Młyńczyk 2 listopada 2013 (21:34)
dziękuję Ci bardzo za ten przepis! jestem przeszczęśliwa, że udało mi się zjeść naleśniki bez jajek i mleka. 🙂
u mnie było mleko gryczane, ale też wyszły rewelacyjne 🙂
Mama Alergika 3 listopada 2013 (17:23)
Ola Młyńczyk; Wypróbuj inne naleśniki, jest ich więcej. Cieszę się, że na gryczanym też wychodzą. Przyznaję,że na tym mleku jeszcze nie próbowałam ale to dobra wiadomość dla czytelników, dziękuję za komentarz:)
Anonymous 26 listopada 2013 (22:04)
Ola Młynczyk, a jak zrobić lub gdzie kupić mleko gryczane?
Mama Alergika 26 listopada 2013 (22:13)
Ola Młyńczyk; http://www.evergreen.pl/gryczane-instant-p-890.html, w formie instant
Jak zrobić postaram się coś wyczarować niebawem:)