Otrębowe kotlety mielone

Jeśli racuchy wzbogacone otrębami wyszły naprawdę smaczne to dlaczego nie dowartościować kotletów mielonych! Dodałam więc trochę otrębów orkiszowych do mięsa i część do panierki. Otrębowe kotlety mielony zjadaliśmy z poczuciem, że zdrowiej 🙂

Polecam i życzę Smacznego

Otrębowe kotlety mielone

Czas przygotowania: 15 minut + 15 min schłodzenia
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: średniotrudne
Liczba porcji: 5-6

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka (zmielone)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  cebuli
  • ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • ½ marchwi (obranej, startej na grubych oczkach)
  • 1 pieczarka (średniej wielkości, twarda, świeża )
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych (mogą być także owsiane)
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • ½ białej bułki (rozmoczonej)
  • bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka otrąb orkiszowych
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojoną w drobną kosteczkę pieczarkę (wcześniej umytą, obraną ze skórki), pokrojoną natkę pietruszki
  3. Całość mieszamy i lekko podsmażamy
  4. Wystudzone składniki dodajemy do mięsa mielonego,  wsypujemy otręby oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę (można bez bułki, ale będą bardziej zbite w swej konsystencji)
  5. Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
  6. Przygotowane mięso wstawiamy do lodówki,  schładzamy przez minimum 15 minut
  7. Schłodzone mięso formujemy w średniej wielkości kotlety, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z otrębami lub w samych otrębach (kwestia smaku)
  8. Kotlety smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron (sprawdzajmy czy usmażyły się także w środku:)
  9. Podajemy z  surówką z kiszonej kapusty

Wskazówki:

Zrobiłam część kotletów obtoczonych tylko w otrębach (jak na zdjęciu). Mojej rodzinie bardziej smakowały te w panierce otrębowo-bułkowej, były delikatniejsze.
Moja rodzina woli mielone na mięsie z indyka, ale oczywiście można zrobić je także z innego rodzaju mięsa np. wieprzowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie własnej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Otrębowe kotlety mielone

5 komentarzy to "Otrębowe kotlety mielone"

  • comment-avatar
    Eve 15 lutego 2012 (11:44)

    Robię tak od zawsze, odkąd znam otręby. Oprócz poczucia, że to zdrowy dodatek, smakuje o wiele lepiej, a panierka z otrębów to już chrupiąca bajka;)

  • comment-avatar
    kocie-smaki 15 lutego 2012 (13:13)

    mimo miłości do otrębów jeszcze tego nie wypróbowywałam. zdjęcia kuszą, więc musiało być smacznie 🙂 następne mielone będą otrębowe!

  • comment-avatar
    Smacznie Zdrowo Tanio 16 lutego 2012 (12:05)

    Też w ten sposób używam otrąb. Myślę, że coraz więcej dbających o zdrowie ludzi idzie w tym kierunku!

  • comment-avatar
    Dorota Jarosz 20 marca 2014 (23:57)

    od jakiego wieku mozna podawac dziecku?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 marca 2014 (13:52)

      Smażone kotlety raczej od 3-4 roku życia. Można zrobić z nich klopsiki, lub upiec w piekarniku wtedy w drugim roku życia:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.