Jeśli racuchy wzbogacone otrębami wyszły naprawdę smaczne to dlaczego nie dowartościować kotletów mielonych! Dodałam więc trochę otrębów orkiszowych do mięsa i część do panierki. Otrębowe kotlety mielony zjadaliśmy z poczuciem, że zdrowiej 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Otrębowe kotlety mielone
Czas przygotowania: 15 minut + 15 min schłodzenia
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: średniotrudne
Liczba porcji: 5-6
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (zmielone)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- ząbek czosnku (można pominąć)
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- ½ marchwi (obranej, startej na grubych oczkach)
- 1 pieczarka (średniej wielkości, twarda, świeża )
- 2 łyżki otrąb orkiszowych (mogą być także owsiane)
- sól morska i pieprz biały do smaku
- ½ białej bułki (rozmoczonej)
- bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka otrąb orkiszowych
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
- Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojoną w drobną kosteczkę pieczarkę (wcześniej umytą, obraną ze skórki), pokrojoną natkę pietruszki
- Całość mieszamy i lekko podsmażamy
- Wystudzone składniki dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy otręby oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę (można bez bułki, ale będą bardziej zbite w swej konsystencji)
- Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
- Przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, schładzamy przez minimum 15 minut
- Schłodzone mięso formujemy w średniej wielkości kotlety, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z otrębami lub w samych otrębach (kwestia smaku)
- Kotlety smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron (sprawdzajmy czy usmażyły się także w środku:)
- Podajemy z surówką z kiszonej kapusty
Wskazówki:
Zrobiłam część kotletów obtoczonych tylko w otrębach (jak na zdjęciu). Mojej rodzinie bardziej smakowały te w panierce otrębowo-bułkowej, były delikatniejsze.
Moja rodzina woli mielone na mięsie z indyka, ale oczywiście można zrobić je także z innego rodzaju mięsa np. wieprzowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie własnej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
5 komentarzy to "Otrębowe kotlety mielone"
Eve 15 lutego 2012 (11:44)
Robię tak od zawsze, odkąd znam otręby. Oprócz poczucia, że to zdrowy dodatek, smakuje o wiele lepiej, a panierka z otrębów to już chrupiąca bajka;)
kocie-smaki 15 lutego 2012 (13:13)
mimo miłości do otrębów jeszcze tego nie wypróbowywałam. zdjęcia kuszą, więc musiało być smacznie 🙂 następne mielone będą otrębowe!
Smacznie Zdrowo Tanio 16 lutego 2012 (12:05)
Też w ten sposób używam otrąb. Myślę, że coraz więcej dbających o zdrowie ludzi idzie w tym kierunku!
Dorota Jarosz 20 marca 2014 (23:57)
od jakiego wieku mozna podawac dziecku?
Katarzyna Jankowska 23 marca 2014 (13:52)
Smażone kotlety raczej od 3-4 roku życia. Można zrobić z nich klopsiki, lub upiec w piekarniku wtedy w drugim roku życia:)