Święta wielkanocne pod względem kulinarnym przysparzają rodzinom alergików więcej problemów niż inne uroczystości.
Tradycyjne wielkanocne dania zawierają mnóstwo jajek. W ich składzie znajdziesz też mleko, pszenicę, kakao, orzechy, miód, czyli produkty zaliczane do głównych alergenów.
Czy możliwa jest Wielkanoc bez jajek?
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Jeden z jej rozdziałów poświęciłam kuchni wielkanocnej. Przygotowałam dla Ciebie 14 przepisów na potrawy wielkanocne oraz 50 przepisów na różne wypieki.
Wszystkie receptury opracowałam w taki sposób, by przygotowane według nich dania, nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów, miodu, a większość z nich jest wolna także od glutenu.
Zaskocz rodzinę i świętuj pomimo ograniczeń w diecie!
Z MAGicznymi przepisami jest to możliwe.
Dodatkowo przygotowałam e-book z kolejnymi przepisami na Wielkanoc i właśnie trafił do Sklepu MAG.
Będzie dostępny tylko sezonowo, do kwietnia, więc nie odkładaj zakupów na ostatnią chwilę!
Alergia na jajka
Jajka są źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin (A, D, E) oraz składników mineralnych (żelaza, siarki, miedzi i wapnia). Niestety jednocześnie jajka, a szczególnie ich białka, są silnymi alergenami.
Uczulenie na jajka to druga z najczęściej diagnozowanych odmian alergii pokarmowej. Występuje prawie u 2,5% małych dzieci. Na jajko częściej reagują dzieci z alergią na mleko krowie i osoby z atopowym zapaleniem skóry.
Na szczęście około 70% dzieci wyrasta z alergii na jajka przed ukończeniem 16. roku życia.
Najważniejszymi alergenami w białku jaja są: owomukoid, owoalbumina, owotransferyna i lizozym, a w żółtku – liwetyna.
Do najczęściej występujących objawów alergii na jajko zalicza się: wymioty, biegunkę, pokrzywkę, ostre reakcje ze strony układu pokarmowego, a nawet anafilaksję zagrażającą życiu.
Osoby uczulone na jajka kurze najczęściej eliminują z diety także jaja innych ptaków: kaczek, przepiórek, indyka czy gęsi, ponieważ posiadają one podobne właściwości alergenne.
Wielu alergików reaguje również na opary jaj i ich zapach.
Czym zastąpić jajko w wypiekach?
Jedno jajko w wypiekach z powodzeniem zastąpi:
- kleik/papka z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżek gorącej przegotowanej wody,
- mus z jednego dojrzałego banana,
- ¼ szklanki purée z pieczonej lub gotowanej dyni,
- ¼ szklanki musu z pieczonego jabłka,
- roztwór sporządzony z 1 łyżki skrobi i 2 łyżek zimnej wody.
Wszystkie te zamienniki równie dobrze jak jajko spulchnią, nawilżą i zwiążą składniki Twoich ciast.
Pianę z białka zastąpisz pianą ubitą z aquafaby (zalewy z puszki z ciecierzycą lub fasolą albo wody, w której gotowałaś cieciorkę). Należy ją ubijać przez ok. 5 minut w taki sam sposób jak zwykłe białka jajka.
Tabelę z 20 zamiennikami jajek, wraz z opisem ich zastosowania i działania zamieściłam w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.
Znajdziesz w niej zamienniki jaj, które doskonale sprawdzą się w wypiekach ale też mają zastosowanie podczas przygotowywania sosów, mięs, sałatek czy dipów.
Możesz skorzystać także z wielkanocnych przepisów zgromadzonych na blogu oraz pojedynczych przepisów w Sklepie MAG; na wegańską babkę majonezową z owocami oraz wegańską babkę drożdżową, ulubioną mojego alergika.
Zdrowych i bezpiecznych Świąt!
No Replies to "Wielkanoc bez jajek"