Wielkanoc bez jajek

Święta wielkanocne pod względem kulinarnym przysparzają rodzinom alergików więcej problemów niż inne uroczystości. 

Tradycyjne wielkanocne dania zawierają mnóstwo jajek. W ich składzie znajdziesz też mleko, pszenicę, kakao, orzechy, miód, czyli produkty zaliczane do głównych alergenów. 

Czy możliwa jest Wielkanoc bez jajek? 

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Jeden z jej rozdziałów poświęciłam kuchni wielkanocnej. Przygotowałam dla Ciebie 14 przepisów na potrawy wielkanocne oraz 50 przepisów na różne wypieki.

Wszystkie receptury opracowałam w taki sposób, by przygotowane według nich dania, nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów, miodu, a większość z nich jest wolna także od glutenu.

Święta bez jajek
Rozdział Wielkanoc z książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”

Zaskocz rodzinę i świętuj pomimo ograniczeń w diecie!

Z MAGicznymi przepisami jest to możliwe. 

Alergia na jajka 

Jajka są źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin (A, D, E) oraz składników mineralnych (żelaza, siarki, miedzi i wapnia). Niestety jednocześnie jajka, a szczególnie ich białka, są silnymi alergenami. 

Uczulenie na jajka to druga z najczęściej diagnozowanych odmian alergii pokarmowej. Występuje prawie u 2,5% małych dzieci. Na jajko częściej reagują dzieci z alergią na mleko krowie i osoby z atopowym zapaleniem skóry. 

Na szczęście około 70% dzieci wyrasta z alergii na jajka przed ukończeniem 16. roku życia. 

Najważniejszymi alergenami w białku jaja są: owomukoid, owoalbumina, owotransferyna i lizozym, a w żółtku – liwetyna. 

Do najczęściej występujących objawów alergii na jajko zalicza się: wymioty, biegunkę, pokrzywkę, ostre reakcje ze strony układu pokarmowego, a nawet anafilaksję zagrażającą życiu. 

Osoby uczulone na jajka kurze najczęściej eliminują z diety także jaja innych ptaków: kaczek, przepiórek, indyka czy gęsi, ponieważ posiadają one podobne właściwości alergenne. 

Wielu alergików reaguje również na opary jaj i ich zapach. 

Czym zastąpić jajko w wypiekach? 

Jedno jajko w wypiekach z powodzeniem zastąpi: 

  • kleik/papka z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżek gorącej przegotowanej wody, 
  • mus z jednego dojrzałego banana, 
  • ¼ szklanki purée z pieczonej lub gotowanej dyni, 
  • ¼ szklanki musu z pieczonego jabłka, 
  • roztwór sporządzony z 1 łyżki skrobi i 2 łyżek zimnej wody. 

Wszystkie te zamienniki równie dobrze jak jajko spulchnią, nawilżą i zwiążą składniki Twoich ciast. 

Pianę z białka zastąpisz pianą ubitą z aquafaby (zalewy z puszki z ciecierzycą lub fasolą albo wody, w której gotowałaś cieciorkę). Należy ją ubijać przez ok. 5 minut w taki sam sposób jak zwykłe białka jajka. 

Tabelę z 20 zamiennikami jajek, wraz z opisem ich zastosowania i działania zamieściłam w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”. 

Znajdziesz w niej zamienniki jaj, które doskonale sprawdzą się w wypiekach ale też mają zastosowanie podczas przygotowywania sosów, mięs, sałatek czy dipów.

Możesz skorzystać także z wielkanocnych przepisów zgromadzonych na blogu oraz pojedynczych przepisów w Sklepie MAG; na wegańską babkę majonezową z owocami oraz wegańską babkę drożdżową, ulubioną mojego alergika.

Wegańska babka majonezowa z jagodami bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Babka orkiszowa pomarańczowo cytrynowa bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Zdrowych i bezpiecznych Świąt! 

No Replies to "Wielkanoc bez jajek"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.