Wyczarowałam przepis na pizzę bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu. Pizzę, którą możesz przygotować w wersji wegańskiej i którą możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki.
Ta pizza bezglutenowa jest rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno, może być odgrzewana. Po wystudzeniu i pokrojeniu na trójkąty można ją traktować jak pożywną kanapkę i zapakować np. na lunch do szkoły czy pracy.
Pamiętaj, że składniki na pizzę dobieramy indywidualnie.
Zamiast sosu pomidorowego możemy użyć sosu ziemniaczanego lub beszamelowego.
Przepis na pyszny sos ziemniaczany znajdziesz w e-booku „14 Nowych przepisów. Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”.
Życzę Smacznego!
Pizza bezglutenowa
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, opcjonalnie wegańska)
Składniki:
na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
- 225–250 ml ciepłej przegotowanej wody
- 200 g mąki sorgo
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g skrobi z tapioki lub 75 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka łuski babki jajowatej
- 1⁄₃ łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- szczypta soli
- suszone oregano i bazylia
na wierzch:
- 300 g pieczarek
- 2 pomidory
- pepperoni, salami lub szynka gotowana
- kukurydza lub ciecierzyca z zalewy
- czerwona papryka surowa
- suszone oregano i/lub bazylia
- wegański ser żółty lub mozzarella
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszamy i umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i połowę ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
- Mąki przesiewamy do innego naczynia, dodajemy skrobię i mieszamy. 2 łyżki mieszanki mąk i skrobi wsypujemy do miski z drożdżami. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie do pracującego rozczynu wsypujemy pozostałą przesianą mąkę, łuskę babki jajowatej i opcjonalnie również sodę oczyszczoną.
- Stopniowo wlewamy pozostałą ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się zbyt rozwarstwia, dolewamy więcej ciepłej wody.
- Wlewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, nie może być zbyt klejące ani zbite.
- Smarujemy je oliwą. Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (najlepiej półtorej godziny). Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i jakości użytych drożdży.
- Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki umieszczamy w niewielkim rondelku, mieszamy ze sobą i gotujemy na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia lub bezpośrednio na blaszkę, rozciągamy ręcznie lub przy użyciu wałka na okrąg o półcentymetrowej grubości. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch nakładamy przygotowane składniki, oprószamy ziołami i posypujemy startym serem wegańskim.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w trybie termoobiegu.
- Blaszkę z pizzą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15–20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Gotową pizzę oprószamy świeżymi ziołami i podajemy tuż po upieczeniu, najlepiej na ciepło.
Wskazówki:
Zamiast łuski babki jajowatej możemy dodać kleik z siemienia lnianego (2 łyżki świeżo zmielonego
siemienia złocistego rozprowadzonego w 6 łyżkach gorącej przegotowanej wody).
Celowo do ciasta nie dodałam soli, gdyż bez niej ciasto lepiej wyrasta. Sól spowalnia działanie drożdży.
Robiłam tę pizzę także na bazie mąki sorgo, ryżowej i gryczanej w równych proporcjach (łącznie 300 g).
W moim domu pieczarki na pizzę wcześniej kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Można je dodać do pizzy również na surowo, pokrojone w plasterki.
No Replies to "Pizza bezglutenowa"