Pizza bezglutenowa

Wyczarowałam przepis na pizzę bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu. Pizzę, którą możesz przygotować w wersji wegańskiej i którą możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki.

Ta pizza bezglutenowa jest rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno, może być odgrzewana. Po wystudzeniu i pokrojeniu na trójkąty można ją traktować jak pożywną kanapkę i zapakować np. na lunch do szkoły czy pracy.

Pamiętaj, że składniki na pizzę dobieramy indywidualnie.

Zamiast sosu pomidorowego możemy użyć sosu ziemniaczanego lub beszamelowego.

Przepis na pyszny sos ziemniaczany znajdziesz w e-booku „14 Nowych przepisów. Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”.

Życzę Smacznego!

Pizza bezglutenowa

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, opcjonalnie wegańska)

Składniki:

na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
  • 225–250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 200 g mąki sorgo
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g skrobi z tapioki lub 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łuski babki jajowatej
  • 1⁄₃ łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy:

  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • suszone oregano i bazylia

na wierzch:

  • 300 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • pepperoni, salami lub szynka gotowana
  • kukurydza lub ciecierzyca z zalewy
  • czerwona papryka surowa
  • suszone oregano i/lub bazylia
  • wegański ser żółty lub mozzarella

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy i umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i połowę ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
  2. Mąki przesiewamy do innego naczynia, dodajemy skrobię i mieszamy. 2 łyżki mieszanki mąk i skrobi wsypujemy do miski z drożdżami. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Po tym czasie do pracującego rozczynu wsypujemy pozostałą przesianą mąkę, łuskę babki jajowatej i opcjonalnie również sodę oczyszczoną.
  4. Stopniowo wlewamy pozostałą ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się zbyt rozwarstwia, dolewamy więcej ciepłej wody.
  5. Wlewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, nie może być zbyt klejące ani zbite.
  6. Smarujemy je oliwą. Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (najlepiej półtorej godziny). Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i jakości użytych drożdży.
  7. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki umieszczamy w niewielkim rondelku, mieszamy ze sobą i gotujemy na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  8. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia lub bezpośrednio na blaszkę, rozciągamy ręcznie lub przy użyciu wałka na okrąg o półcentymetrowej grubości. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  9. Powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch nakładamy przygotowane składniki, oprószamy ziołami i posypujemy startym serem wegańskim.
  10. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w trybie termoobiegu.
  11. Blaszkę z pizzą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15–20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  12. Gotową pizzę oprószamy świeżymi ziołami i podajemy tuż po upieczeniu, najlepiej na ciepło.

Wskazówki:

Zamiast łuski babki jajowatej możemy dodać kleik z siemienia lnianego (2 łyżki świeżo zmielonego
siemienia złocistego rozprowadzonego w 6 łyżkach gorącej przegotowanej wody).

Celowo do ciasta nie dodałam soli, gdyż bez niej ciasto lepiej wyrasta. Sól spowalnia działanie drożdży.

Robiłam tę pizzę także na bazie mąki sorgo, ryżowej i gryczanej w równych proporcjach (łącznie 300 g).

W moim domu pieczarki na pizzę wcześniej kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Można je dodać do pizzy również na surowo, pokrojone w plasterki.

Pizza bezglutenowa
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pizza bezglutenowa"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.