Nie masz już czasu na dojrzewające pierniczki? Zrób MAGiczne pierniczki ekspresowe, pachnące pomarańczą i z czekoladową nutą.
Tworząc ten przepis bazowałam na wielokrotnie już sprawdzonym przepisie na typowe szwedzkie pierniczki Speculaas, ale w mojej w wersji dla alergika.
Oprócz ekspresowych pierników upiekłam dziś także, dwa inne rodzaje świątecznych ciasteczek. Powstały najlepsze ciasteczka owsiane, ulubione mojego Alergika, z przepisu, który jeszcze do końca roku jest dostępny w Sklepie MAG, oraz nowe ciasteczka z białym makiem.
Wszystkie ciasteczka zapakowane w świąteczne pudełka wyjeżdżają jutro z nami w rodzinne strony, na Święta.
Życzę wspaniałych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.
Świąteczne przepisy dla alergików znajdziesz także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Pierniczki ekspresowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia 2 x 15 minut
Ilość: 45 szt.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli himalajskiej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao lub karobu w proszku
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników*
- 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 75 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy bio
- starta skórka z pomarańczy bio
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, sól, kakao i dokładnie mieszamy.
- Cukier umieszczamy w rondelku, dodajemy skórkę z pomarańczy i 3 łyżki soku, rozpuszczamy go na większym ogniu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy tłuszcz, rozpuszczamy, ponownie mieszamy, chwilę studzimy.
- Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i od razu miksujemy, powstanie grudkowate ciasto, które od razu wyrabiamy ręcznie (wydaje się za tłuste)
- Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy ręcznie, przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy na grubość 3-4 mm (cienkie), wykrawamy pierniczki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut (są cienkie więc szybko się pieką)
- Wyjmujemy studzimy, możemy polukrować.
Wskazówki:
Ciasteczka wyjdą także z użyciem oleju roślinnego.
Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje ale także w przepisie na Śledzie piernikowe z suszonymi śliwkami.
15 komentarzy to "Pierniczki ekspresowe bez mleka bez jajek"
Agik 23 grudnia 2019 (23:30)
Witam
Czy można pominąć albo czymś zastąpić sok i skórkę z pomarańczy bo niestety unikamy cytrusów…
Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 25 grudnia 2019 (10:43)
Proszę wykonać te pierniczki z przepisu na Speculaas dla alergika:) Można pominąć
Junny 12 listopada 2020 (21:18)
Witam
Ile na te składniki oleju rzepakowego?
Aga 19 grudnia 2020 (18:04)
Czy zamiast margaryny lub masla mogę dodac olej kokosowy?
Katarzyna Jankowska 20 grudnia 2020 (11:05)
Zawsze można spróbować, jednak olej inaczej się zachowa, sprawi że ciasteczka będą twarde. Może pomoże wówczas przechowywanie ich kilka dni wraz z jabłkiem w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasto z olejem może także się bardziej kruszyć.
Pa 17 grudnia 2022 (09:10)
Czy mozna użyć mąki gryczana,.albo jakiej bezglutenowe?
Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (09:50)
Proszę skorzystać z przepisu na pierniczki bezglutenowe np.https://mamaalergikagotuje.pl/speculaas-bezglutenowe/
Katarzyna 27 grudnia 2020 (09:52)
🙂
Ja mam pytanie co zrobiłam źle.
Wszystko co do kropki według przepisu. Ciasto wyszło tłuste i pięknie grudkowata.
Ale nie dało się ugnieść tylko się kruszyło. Dodałam 6 łyżek dodatkowo masła klarownego.
I udało się ugnieść kulki i rozgnieść je ręką.
Upieczone pyszne i kruche, ale z wycinania nic nie wyszło.
Dziękuję za odpowiedź.
Dziecko się zajada od rana, ale chciałoby też powycinać swoje ulubione misie.
Katarzyna Jankowska 6 stycznia 2021 (18:07)
Duże znaczenie ma też to czy dokonała Pani zamienników. Pierniczki to prosty przepis podmiany mogą wymagać modyfikacji.
PLola 5 grudnia 2021 (17:59)
Jak długo można przechowywać vte pierniczki i czy pozostaną miękkie?
Katarzyna Jankowska 6 grudnia 2021 (17:19)
Zrobione według przepisu przez kilka dni będą bez zmian, w przypadku modyfikacji trudno mi ocenić, wszystko zależy od użytych składników.
Patrycja 6 grudnia 2021 (17:12)
Czy można zamiast cukru, rozpuścić miód z masłem klarowanym?
Katarzyna Jankowska 6 grudnia 2021 (17:16)
Warto wypróbować. Na miodzie wychodzą bardziej twarde.
Aga 12 grudnia 2021 (17:34)
Dzień dobry zrobiłam wszystko wg przepisu niestety ciasto wyszło mega kruche. Nie zmieniałam nic. Wszystko robiła. Wg przepisu
Katarzyna Jankowska 31 grudnia 2021 (11:56)
Najwyraźniej była za mała ilość składników mokrych. Na przyszłość w takim wypadku proszę dodać trochę ciepłej wody lub napoju roślinnego. Chciałabym wierzyć, że wszystko poszło zgodnie z przepisem ale sama z doświadczenia wiem, że wiele zależy od jakości składników. Jeden syrop jest rzadszy, drugi mniej itp.