Pierniczki ekspresowe bez mleka bez jajek

Nie masz już czasu na dojrzewające pierniczki? Zrób MAGiczne pierniczki ekspresowe, pachnące pomarańczą i z czekoladową nutą.

Tworząc ten przepis bazowałam na wielokrotnie już sprawdzonym przepisie na typowe szwedzkie pierniczki Speculaas ale w mojej w wersji dla alergika.

Oprócz ekspresowych pierników upiekłam dziś także, dwa inne rodzaje świątecznych ciasteczek. Powstały najlepsze ciasteczka owsiane, ulubione mojego Alergika, z przepisu, który jeszcze do końca roku jest dostępny w Sklepie MAG, oraz nowe ciasteczka z białym makiem.

Wszystkie ciasteczka zapakowane w świąteczne pudełka wyjeżdżają jutro z nami w rodzinne strony, na Święta.

Życzę wspaniałych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

Pierniczki ekspresowe

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia 2 x 15 minut

Ilość: 45 szt.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • szczypta soli himalajskiej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao lub karobu w proszku
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników*
  • 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy bio
  • starta skórka z pomarańczy bio


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, sól,  kakao i dokładnie mieszamy.
  2. Cukier umieszczamy w rondelku, dodajemy skórkę z pomarańczy i 3 łyżki soku, rozpuszczamy go na większym ogniu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy tłuszcz, rozpuszczamy, ponownie mieszamy, chwilę studzimy.
  3. Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i od razu miksujemy, powstanie grudkowate ciasto, które od razu wyrabiamy ręcznie (wydaje się za tłuste)
  4. Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy ręcznie, przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy na grubość 3-4 mm (cienkie), wykrawamy pierniczki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut (są cienkie więc szybko się pieką)
  7. Wyjmujemy studzimy, możemy polukrować.

Wskazówki:

Ciasteczka wyjdą także z użyciem oleju roślinnego.

Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje ale także w przepisie na Śledzie piernikowe z suszonymi śliwkami.

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Pierniczki ekspresowe bez mleka bez jajek"

  • comment-avatar
    Agik 23 grudnia 2019 (23:30)

    Witam
    Czy można pominąć albo czymś zastąpić sok i skórkę z pomarańczy bo niestety unikamy cytrusów…
    Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 grudnia 2019 (10:43)

      Proszę wykonać te pierniczki z przepisu na Speculaas dla alergika:) Można pominąć

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.