Speculaas bezglutenowe

Speculaas dla alergika w wersji orkiszowej i z dodatkiem cukru, czyli takie zbliżone do oryginalnego przepisu ciasteczek holenderskich, prezentowałam na blogu wczoraj.

Dzisiejsze pierniczki są zdrowszą ich wersją, pozbawioną glutenu oraz cukru.

Speculaas bezglutenowe są także twarde, kruche, brązowe, korzenne, ale już mniej słodkie.

Nadają się do powieszenia na choinkę, wystarczy przed upieczeniem zrobić  w nich dziurki.

Pierniczki można polukrować np. lukrem klonowym i uzyskamy słodszą wersję.

Na blogu znajdziecie wiele przepisów na świąteczne pierniczki.

Cały rozdział z różnymi świątecznymi przepisami zatytułowany Boże Narodzenie czeka na Ciebie w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Zostały ostatnie egzemplarze!

Mama Alergika Gotuje

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Speculaas bezglutenowe

 (bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia 1x 8 minut

Ilość: 20-25 szt.

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej lub jaglanej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli himalajskiej
  • ½łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta goździków w proszku
  • 125 ml oleju z pestek winogron lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki dodatkowego oleju
  • 7 łyżek melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąki, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, sól, dokładnie mieszamy
  2. Olej umieszczamy w niedużym rondelku, podgrzewamy wraz z melasą z chleba świętojańskiego
  3. Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i od razu miksujemy, powstanie grudkowate ciasto, które od razu wyrabiamy ręcznie (wydaje się za tłuste). Ciasto pęka przy wyrabianiu, łatwo się kruszy, jednak ma stanowić zwartą całość. Jeśli zbyt się rozpada dodajemy dodatkowy olej.
  4. Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy ręcznie, przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy na grubość 4 mm (cienkie), wkładamy do lodówki na co najmniej ok. 15-30 minut do schłodzenia
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C w opcji z termoobiegiem lub 160 bez termoobiegu
  6. Z zimnego ciasta wykrawamy ciasteczka, przekładamy na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, patyczkiem do szaszłyków robimy dziurki
  7. Pierniczki pieczemy ok. 8 minut (są cienkie więc szybko się pieką)
  8. Wyjmujemy studzimy na papierze
  9. Pozostałe ciasto zbyt się kruszy, można spróbować na nowo go ocieplić i rozwałkować, a najlepiej wykorzystać do przygotowania świątecznego, piernikowego crumble lub deseru jaglanego z piernikową kruszonką.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Speculaas bezglutenowe bez mleka bez jajek wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Speculaas bezglutenowe"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.