Jak ugotować amarantus

Ziarna amarantusa gotuję zwykle stosując zasadę; miarka ziaren na 1,5 miarki wody lub mleka.

Jeśli amarantus chcemy wykorzystać do dań wytrawnych, do gotujących się ziaren możemy dodać sól i olej roślinny.

Używając amarantusa do deserów i dań słodkich, gotuję go najczęściej na mleku roślinnym lub wodzie.

Jeśli masz swój własny sposób gotowania ziaren amarantusa podziel się nim w komentarzu pod tym wpisem. Przy okazji zachęcam Cię do wskazania, które dostępne na rynku produkty z amarantusa uważasz za godne polecenia, biorąc pod uwagę ich skład (czystość etykiety).

Do czego wykorzystać ugotowane ziarna amarantusa?

Możesz je dodać do zupy zamiast makaronu czy kaszy jaglanej, możesz także użyć do przygotowania różnych deserów w tym puddingu amarantusowego z pieczonym jabłkiem.

Jak ugotować amarantus

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość: 400 g

Składniki:

  • 200 g ziaren amarantusa
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy w niedużym garnku, ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą, dodajemy do wrzącej wody, zmniejszamy temperaturę i gotujemy pod przykryciem (u mnie 4-3,5 w kuchence indukcyjnej) przez 15-20 minut, aż cały płyn wsiąknie.
  2. Ugotowany amarantus odparowujemy.

Jeśli szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem amarantusa polecam:

Babeczki owsiane z amarantusem (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) 

Owsiane ciasteczka z amarantusem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Amarantuski (wegańskie, bezglutenowe)

No Replies to "Jak ugotować amarantus"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.