Amarantus czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą jest doceniany w dietetyce.
Naturalnie nie zawiera glutenu, może być więc składnikiem diety osób z nietolerancją glutenu czy chorych na celiakię.
Jest źródłem pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: linolowy, oleinowy, linolenowy, arachidonowy, lignocerynowy.
Zawiera dużą ilość błonnika, jest bogaty w wapń i magnez oraz w witaminy z grupy B, a także C, A i E.
Jest także źródłem potasu i zawiera dużo żelaza (7,61 mg/100 g), stąd też zalecany jest osobom z anemią.
Wniosek jest prosty, amarantus powinien zagościć w kuchni nie tylko alergika. Obok kilkunastu innych cennych produktów umieściłam go w kuchennej szafce alergika i opisałam w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje wskazując również na jego zastosowanie w kuchni.
Na blogu znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem amaratusa w postaci mąki amarantusowej, poppingu czy ziaren.
Poznaj na przykład:
Babeczki owsiane z amarantusem (wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Amarantuski (wegańskie, bezglutenowe) oraz poniższy pudding z amarantusa.
Tymczasem zapraszam na pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem.
Nie zapomnij zajrzeć do wskazówek pod przepisem.
Pudding amarantusowy
z pieczonym jabłkiem
Czas przygotowania: 15 minut (bez pieczenia jabłka i gotowania amarantusa)
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 200 g ugotowanych ziaren amarantusa*
- 1 łyżka syropu klonowego
- dwa pieczone jabłka**
- 100 ml ciepłego mleka roślinnego
- sok z cytryny do smaku
- szczypta cynamonu
- karmelizowane jabłka do dekoracji
na karmelizowane jabłko:
- 1 jabłko
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy bio lub mandarynki
Przygotowanie:
- Ugotowane ziarna amarantusa blendujemy z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i miąższem z pieczonych jabłek.
- Deser doprawiamy np. cynamonem i sokiem z cytryny, podajemy z karmelizowanymi jabłkami na ciepło lub po wystudzeniu.
Jak karmelizować jabłka?
- Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazda nasiennego a następnie kroimy w cienkie plastry.
- Na niedużej patelni rozgrzewamy syrop klonowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Dodajemy plasterki jabłek i smażymy je na niewielkim ogniu aż większość płynu wsiąknie, a jabłko się skarmelizuje.
Wskazówki:
*Jak ugotować ziarna amarantusa dowiesz się z przepisu pt. Jak ugotować amarantus
Jak upiec jabłka? Zajrzyj do przepisu na Pieczone jabłka z konfiturą (którą możesz pominąć).
Zamiast pieczonego jabłka możesz dodać upieczoną dynię piżmową, a nawet upieczony batat.
No Replies to "Pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem"