Pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem

Amarantus czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą jest doceniany w dietetyce.

Naturalnie nie zawiera glutenu, może być więc składnikiem diety osób z nietolerancją glutenu czy chorych na celiakię.

Jest źródłem pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: linolowy, oleinowy, linolenowy, arachidonowy, lignocerynowy.

Zawiera dużą ilość błonnika, jest bogaty w wapń i magnez oraz w witaminy z grupy B, a także C, A i E.

Jest także źródłem potasu i zawiera dużo żelaza (7,61 mg/100 g), stąd też zalecany jest osobom z anemią.

Wniosek jest prosty, amarantus powinien zagościć w kuchni nie tylko alergika. Obok kilkunastu innych cennych produktów umieściłam go w kuchennej szafce alergika i opisałam w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje wskazując również na jego zastosowanie w kuchni.

Na blogu znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem amaratusa w postaci mąki amarantusowej, poppingu czy ziaren.

Poznaj na przykład:

Babeczki owsiane z amarantusem (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) 

Amarantuski (wegańskie, bezglutenowe) oraz poniższy pudding z amarantusa.

Tymczasem zapraszam na pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem.

Nie zapomnij zajrzeć do wskazówek pod przepisem.

Pudding amarantusowy

z pieczonym jabłkiem

Czas przygotowania: 15 minut (bez pieczenia jabłka i gotowania amarantusa)

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g ugotowanych ziaren amarantusa*
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • dwa pieczone jabłka**
  • 100 ml ciepłego mleka roślinnego
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta cynamonu
  • karmelizowane jabłka do dekoracji

na karmelizowane jabłko:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy bio lub mandarynki

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziarna amarantusa blendujemy z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i miąższem z pieczonych jabłek.
  2. Deser doprawiamy np. cynamonem i sokiem z cytryny, podajemy z karmelizowanymi jabłkami na ciepło lub po wystudzeniu.

Jak karmelizować jabłka?

  1. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazda nasiennego a następnie kroimy w cienkie plastry.
  2. Na niedużej patelni rozgrzewamy syrop klonowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
  3. Dodajemy plasterki jabłek i smażymy je na niewielkim ogniu aż większość płynu wsiąknie, a jabłko się skarmelizuje.

Wskazówki:

*Jak ugotować ziarna amarantusa dowiesz się z przepisu pt. Jak ugotować amarantus

Jak upiec jabłka? Zajrzyj do przepisu na Pieczone jabłka z konfiturą (którą możesz pominąć).

Zamiast pieczonego jabłka możesz dodać upieczoną dynię piżmową, a nawet upieczony batat.

Pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pudding amarantusowy z pieczonym jabłkiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.