Jak upiec dynię piżmową

Jak upiec dynię piżmową?

Można ją upiec tradycyjnie, dzieląc po obraniu ze skórki na mniejsze kawałki, smarując olejem i wkładając do piekarnika albo można ją przygotować jako samodzielne, atrakcyjne danie.

Dziś proponuję tę drugą opcję. Dynia piżmowa po upieczeniu w ten sposób jest bardzo smaczna, lekko pikantna co w połączeniu z jej naturalną słodkością wspaniale się uzupełnia.

Dynię piżmową kupicie w większości sklepów. Upieczoną dynię można wykorzystać do wielu dań.

Przepis na tradycyjne puree z pieczonej dyni znajdziesz także blogu i w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Ja przygotowałam z jej dodatkiem kulki ryżowe a’la sushi. Przepis na tę przekąskę już w kolejnym wpisie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Dynia piżmowa z piekarnika

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • pieprz biały albo pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Olej łączymy z przyprawami.
  2. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek, nacinamy od wypukłej strony w plasterki, nie przekrawamy na wskroś. Uważnie nacinajmy w tej części dyni, gdzie po drugiej stronie jest wgłębienie po pestkach, jest zdecydowanie cieńsza i łatwo przeciąć ją na wskroś.
  3. Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dokładnie smarujemy olejem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Wkładamy dynię i pieczemy przez ok. 30-40 minut (w zależności od jej wielkości), od czasu do czasu smarujemy olejem, który pozostał na dnie naczynia.
  6. Podajemy na ciepło z dodatkiem zielonych warzyw i świeżym tymiankiem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska