Jak upiec dynię piżmową?
Można ją upiec tradycyjnie, dzieląc po obraniu ze skórki na mniejsze kawałki, smarując olejem i wkładając do piekarnika albo można ją przygotować jako samodzielne, atrakcyjne danie.
Dziś proponuję tę drugą opcję. Dynia piżmowa po upieczeniu w ten sposób jest bardzo smaczna, lekko pikantna co w połączeniu z jej naturalną słodkością wspaniale się uzupełnia.
Dynię piżmową kupicie w większości sklepów. Upieczoną dynię można wykorzystać do wielu dań.
Przepis na tradycyjne puree z pieczonej dyni znajdziesz także blogu i w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Ja przygotowałam z jej dodatkiem kulki ryżowe a’la sushi. Przepis na tę przekąskę już w kolejnym wpisie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Dynia piżmowa z piekarnika
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 sztuka
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki soli himalajskiej drobnej
- ½ łyżeczki ostrej papryki (jeśli dozwolona)
- pieprz biały albo pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Olej łączymy z przyprawami.
- Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek, nacinamy od wypukłej strony w plasterki, nie przekrawamy na wskroś. Uważnie nacinajmy w tej części dyni, gdzie po drugiej stronie jest wgłębienie po pestkach, jest zdecydowanie cieńsza i łatwo przeciąć ją na wskroś.
- Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dokładnie smarujemy olejem.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Wkładamy dynię i pieczemy przez ok. 30-40 minut (w zależności od jej wielkości), od czasu do czasu smarujemy olejem, który pozostał na dnie naczynia.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem zielonych warzyw i świeżym tymiankiem.
No Replies to "Jak upiec dynię piżmową"