Owsianka z kruszonym karobem

Na śniadanie poleca się owsianka z kruszonym karobem.

Pokruszone strąki karobowe zwykle stosowane są jako samodzielna przekąska dodająca energii. Karob to inaczej chleb świętojański.

Jest źródłem minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin E,D,A oraz z grupy B.

W diecie alergików świetnie zastępuje kakao choć muszą na niego uważać osoby z alergią na strączki. Wspomaga odporność organizmu, można go stosować przy zaburzeniach jelitowych oraz w kuracji antygrypowej.

Idealny więc na okres jesienno-zimowy.

Zacznij dzień od zdrowego śniadania, które poprawi Twoje trawienie.

Owsianka z kruszonym karobem

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru, bez kakao)

Ilość: 1 porcja

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonego kruszonego karobu
  • 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • dozwolone owoce

Przygotowanie:

  1. Kruszony karob mielemy na drobną mączkę.
  2. Do niedużego garnka wlewamy mleko roślinne, wsypujemy zmielony karob.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut (mleko zabarwi się na beżowy kolor i będzie przypominać kakao), w razie konieczności dolewamy więcej mleka (uzupełniamy to co wyparowało).
  4. Dosypujemy płatki owsiane, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty do miękkości płatków.
  5. Podajemy owsiankę z dozwolonymi w diecie owocami.

Wskazówki:

Gdy użyjemy więcej mleka owsianka będzie mieć rzadszą konsystencję. Wraz z płatkami można dodać kawałki banana czy jabłka. Owsianka będzie mieć wówczas owocowy smak.

Danie nie wymaga dosładzania. Kruszony karob jest naturalnie słodki.

Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Owsianka z kruszonym karobem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.